Ples je najljepši način da upoznamo sebe

Enesa Mahić je licencirana učiteljica plesa 5Ritmova, psihoterapeutkinja i članica Centra za integrativni razvoj. Godinama se bavi istraživanjem međusobnih odnosa tijela i psihe, od tjelesno orijentisane psihoterapije, preko slobodne prakse plesanja, do rada s traumom.

U početku je praktikovala ples 5Ritmova, a zatim se udubila u tjelesno orijentisanu psihoterapiju Core Energetics. Primjećivala je da se njena desna ruka kreće brže i spretnije od lijeve. Kroz plesanje je došla do odgovora zašto je to tako. Na površinu su isplivala sjećanja iz djetinjstva na njenu mlađu sestru (ljevakinju) koja je bila dijete s posebnim potrebama.

,,Našavši se slučajno na radionici 5Ritmova, doživljavam kroz ples ekstatično iskustvo  svog tijela, ali i zastrašujućeg bola zbog kojeg sam do tada bježala u maštu i duhovnost. U međuvremenu sam pomalo praktikovala i druge metode plesa, ali 5Ritmova su najjednostavnija i najdublja mapa za upoznavanje sebe koju sam ikad našla“, govori Enesa.

Na edukaciji Core Energetics prvi put je čula jasna i jednostavna objašnjenja za svoja psihička i tjelesna stanja, i kako se suočiti s njima. Nadahnuta promjenom koju je doživjela, sa svojim partnerom organizuje prvu edukaciju Core Energetics u Hrvatskoj i pokreće stranicu COREnesa.

,,Moja edukacija odvijala se većim dijelom u Francuskoj, u organizaciji Core Evolution Instituta iz Kalifornije pod vodstvom dr Siegmara Gerkena. Radilo se o četverogodišnjoj part-time edukaciji“, ispričala je sagovornica.

 

Praksa slobodnog plesanja

Praksa slobodnog plesanja nastala je u Americi zahvaljujući umjetnici Gabrielle Roth. Ona je otkrila specifične šablone pokreta i opisala ih u knjizi Ispleši svoje molitve.  5Ritmova su se razvijali kroz godine prepoznavanjem pokreta koji su se ponavljali u plesnim grupama koje je Gabrielle vodila bez obzira da li je bila u Americi ili Evropi, sa djecom ili odraslima. Shvatila je da se svaki proces u plesu ili prirodi odvija kroz pet različitih ritmova (5Rhythms) koji zajedno čine Val (Wave), kompletan krug.

Tečni, stakato, haos, lirski i duboka tišina

Prvi ritam je tečni (flowing), ritam u kojem instiktivno istražujemo što nam treba, u kakvom je stanju naše tijelo i za kojim pokretima čezne.  Drugi ritam je stakato (staccato), ritam u kojem počinjemo istraživati fizičke granice svog tijela, kao i granice između nas i ostalih plesača. Pokreti postaju oštriji i definisaniji.

Treći ritam je haos (chaos), gdje puštamo da se tijelo kreće nekontrolisano i dozvoljavamo da nas ples sve više obuzima, tako da ne stvaramo mi ples, nego ples pokreće nas.  Četvrti ritam je lirski (lyrical). Kada dovoljno dugo ostanemo u haosu i ispraznimo glavu i tijelo od suvišnih sadržaja, u jednom trenutku naš ples postaje lakši i autentičniji. Gabrielle Roth je lirski nazivala plesom naše duše koji smo rođeni plesati. Zadnji ritam je duboka tišina (stillness), mjesto integracije svih prethodnih iskustava. To je ritam u kojem postupno usporavamo i koji je većini najteže shvatiti umom jer je paradoksalan. Fokus prelazi na momente između udaha i izdaha.

Njene radionice su prvenstveno istraživački laboratorijumi, a ne samo plesaonica na koju se dođete dobro zabaviti. Iz tog razloga muzika je samo važna podrška procesu, ali nije smisao radionice.

,,Povremeno radimo plesne vježbe bez muzike, upravo zato da otkrijemo koji je naš unutrašnji impuls ako nam ga niko spolja ne diktira. Svojim plesačima uvijek ponavljam – nakon radionice moja muzika i ja idemo kući, zato nađite ritam u sebi, koji možete kontaktirati i kad muzike nema, kad vas niko ne ohrabruje. Zatvorite vrata svoje sobe i plešite! Plešite dok pravite kafu ili ručak. Razgibajte se dok čekate autobus ili dok stojite u redu. Ples je sve vrijeme prisutan, to nije forma rezervisana samo za pozornicu“, govori Enesa.

 

Tjelesno orjentisana psihoterapija

Skoro sve metode tjelesno orijentisane terapije se baziraju na radu i istraživanjima Wilhelma Reicha. Njegovi učenici Alexandar Lowen i John Pierrakos su zajedno osnovali Institut Bioenergetike u New Yorku iz kojeg Pierrakos istupa 15 godina kasnije i na principima Bioenergetike 70-ih godina prošlog vijeka izgrađuje novu metodu, Core Energetics. Ime terapije (engl. core – srž) dolazi od vjerovanja da ispod svih iskrivljenja koje imamo, ispod svih problema i trauma postoji neuništivi dio gdje je naša snaga. Omogućava klijentu da kroz pokret i dah poveže tijelo i emocije. 

,,Core Energetics nije set vježbi koje se prakticiraju, nego kao i klasična psihoterapija, cijeli sistem rada koji se prilagođava problemu klijenta – depresiji, napadima panike i sličnim problemima koje klijent donosi na terapiju. Terapeut je vodič i podrška, a svako od nas se mora suočiti sa sobom. Aktivno izražavanje i otpuštanje bijesa, čežnje, straha, frustracije otvara prostor za nove, dublje i iskrenije emocije“, tvrdi Enesa.

 

Planovi za budući period

Uz niz kraćih radionica od 21. do 25. septembra, Enesa će voditi  petodnevnu radionicu na Visu pod imenom Odjek jednostavnosti. Planovi za BiH su još uvijek u nastanku, a kreativnih ideja neće nedostajati.

,,Volim ovaj rad, volim se izgubiti i naći u plesu, volim osjetiti intenzitet života u sebi i drugima, volim tišinu divljih otoka i planina, volim ljepotu u hrani koju jedem i odjeći koju nosim, volim biti mama svome sinu i pogotovo volim spoznaju da me svaka osoba može naučiti nešto novo dok god sam otvorenog uma i srca“, poručila je sagovornica.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Zlatna Karika Dino Bajrović: Volim svoj posao i uvijek imam tremu
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
More Stories
Zlatna Karika Ismail Šehić: Koliko god vlasti moraju raditi na mladima, toliko i mladi moraju raditi sami na sebi