Cup of chic quiz: Street style – da ili ne?

Stil je način da kažete ko ste bez da morate da pričate.

Vjerujem da se dešavalo da se često izgubiš u hrpi svoje odjeće i da često ne znaš šta nosiš i gdje pripadaš. Veoma je bitno da definiraš svoj osobni stil jer je to način da pričaš sa svijetom samo onime što nosiš. Definirani osobni stil ti dopušta da se izraziš u nekoj drugačijoj dimenziji, jer tvoj stil priča prije nego što ti bilo šta kažeš. Ali, kako ga zapravo definirati?

Nije lako kao što zvuči na prvu, jer time definirate prvenstveno sebe kao ličnost. Prije dvije sedmice sam napisala kolumnu „Voli svoj odraz u ogledalu“ i mogu reći da sam pravo zavoljela taj tekst. Pročitaj ga prije nego što kreneš s kvizom, jer će te upravo to dovesti do spoznaje samog/same sebe i onoga što voliš.

Street style – da!

Tvoj najdraži outfit je trenerka, majica ili duks u nekim sivkastim i crnim nijansama? Da vidimo dalje, obično kupuješ u Zari, mada si fan i second hand shopova jer fakat znaju imati dobre vintage farke. Kada si u gužvi na nekom dobrom partiju, dosta si otvoren/a za zabavu, ples i komunikaciju. Vežemo sve jedno za drugo, pa i tvoju omiljenu teksas jaknu za široke farke ili trenerku i duks. Za prijatelje i curu/momka si inovativan/na i slobodan/na po svom karakteru. Brutalno izgledaš u crnoj i bijeloj majici. Kad bi imao bruku para, kupio bi sebi neki nakit. Za kraj outfita, da bi napravio/la brutalnu kombinaciju, staviš bucket kapu ili baseball kačket i tako samouvjereno kažeš da su sve kombinacije eksperimentalne. Sve su ovo odgovori na street style.

Street style ili ulični stil se definira kao moda koja nije došla iz centra modnog svijeta nego iz alternativnih područja, te se time razvija iz urbanijeg područja i mlade kulture. Kasnije je ulični stil poprimio novi oblik i postao veliki dio kulture kod omladine. Godinama unazad, ljudi su se držali istog modnog trenda ali, kao i uvijek, postojala je ta crna ovca u društvu koja bi eksperimentisala sa svojom odjećom. Vremenom se je zainteresovanost za slobodnim stilom i eksperimentisanjem sve više povećavala i rasla. No, pitanje je: Kako je to eksperimentisanje došlo do velikih modnih dizajnera i kako se eksploatisalo na tržište modnog svijeta? Kratak i jasan odgovor: ulični fotografi. Fotografi su objavljivali kombinacije “običnog” čovjeka; taj stil se nije sastojao od high-end modnih krpica nego odjeće koja je nastala iz ekonomičnosti i diy projekata. Tako raznovrstan asortiman odjeće je nadahnuo modne dizajnere koji su dodavali neke svoje ideje i kreacije čineći tako novu kolekciju.

Osobni stil ne treba da bude ograničenje za ono što smiješ i ne smiješ da nosiš. Tvoj stil treba da bude dinamičan i da ti podigne samopouzdanje. Pronalazak osobnog stila znači da istražuješ detaljnije šta on znači za tebe i kako ga možeš zapravo iskoristiti na najbolji mogući način.

*Odgovori na pitanja predstavljaju lični prijedlog autorice teksta i treba da posluže kao vodilja ka upoznavanju sa različitim modnim stilovima. Naslovna fotografije preuzeta sa Unsplash.com

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Rodni stereotipi
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Zašto se žene šminkaju?
More Stories
„Lutanjem sam pronašao svoj put“