Hand pressing an online course button on blurred city lights background

Fantastični online kursevi i gdje ih naći – PART 1!

Dok se u našoj simpatičnoj Bosni i Hercegovini i dalje prepiremo oko državnih i privatnih fakulteta, ostatak svijeta se obrazuje na totalno drugačije načine. 2017. godina je i učionice su precijenjene, zastarjele i skupe. Ko još želi slušati nekog profesora satima, a da vam on ne pruži konkretno znanje?

Tehnologija je utjecala i na ovaj dio naših života tako da su se časovi preselili na online platforme. Da su online kursevi budućnost obrazovanja, toga smo svi svjesni.

A zašto? Jer su pristupačni klikom miša, konkretni i jer vam pokazuju praktične primjere koji su se pokazali uspješnim. Nema previše teoretisanja.

Cilj online kurseva jeste da vam da ZNANJE, a ne ZVANJE. Neki od vas će reći ma šta mi to znači kada nemam diplomu! A da li biste zaposlili osobu koja može prodati 1000 proizvoda i pokaže vam konkretnu strategiju ili ovog drugog, sa BA diplomom. Aha! I vama, kao i meni, sigurno iskaču svakojaki kursevi konstantno i na društvenim mrežama i dok surfate. Malo vas Gugl uhodi, ali to je za vaše dobro, da učite. Ne da učite školu, nego kurseve! Nisu samo u pitanju programiranje, marketing i slično. Ako hoćete da učite o Šekspiru ili mikrobiologiji, sve je već spremno za vas.

U nastavku ćete imati priliku da vidite koje su to najveće online platforme te koji su njihovi najbolji i najpopularniji kursevi.

  • edX
Preuzeta fotografija: www.edx.org 

EdX je masovna online platforma za kurseve (MOOC skraćeno) koja je prije svega 5 godina osnovana i broji preko 10 miliona korisnika. EdX nije stvoren radi profita, nego iz ljubavi prema znanju, da, da. Jer su kursevi DŽABA!

Čuli ste za popularni MIT (Em-Aj-Ti u američkim filmovima, genijalci i to) “Massachusetts Institute of Technology“, a čuli ste i za Harvard. E, pa ova dva univerziteta su se ujedinila i osnovala edX.

Ovo su neki od najboljih kurseva u 2017. godini:

  • TOEFL test – pripreme

https://www.edx.org/course/toeflr-test-preparation-insiders-guide-etsx-toeflx-2

Dosta mojih prijatelja često muku muči da pronađe pripreme za polaganje TOEFL testa koji je neophodan za daljnje obrazovanje u inostranstvu. U ovom kursu imate priliku vidjeti trikove te s “native” govornicima odrediti prioritetne oblasti za pripremu polaganja testa. Fazoni i fore!

  • Nauka svakodnevnog razmišljanja

https://www.edx.org/course/science-everyday-thinking-uqx-think101x-4

Jedan od najboljih i najkorisnijih kurseva online. Znam, jer sam ga i sam prošao!

Kao što rekoh, nema tu mnogo teoretisanja  tokom kursa učite obrasce koji kontrolišu vaše svakodnevno mišljenje i donošenje odluka. Čućete o placebo efektu, o čudnim ponašanjima koje ljudi nesvjesno rade svakog dana i kako sve to uobličiti vama u korist. Mnogo praktične psihologije i malih trikova  moja preporuka!

  • Excel – analiziranje i vizualizacija podataka

https://www.edx.org/course/analyzing-visualizing-data-excel-microsoft-dat206x-5

Ovo je sigurno za vas koji čitate među najkorisnijim kursevima! A zašto?

Bilo da ste ekonomista, pravnik, računovođa, ma i da radite u kladionici, Excel je ćaća i mater administracije. Bez njega “nećete niđe”. Znam da svi navedemo u CV-u da znamo baratati, ali sami sebe lažemo, zar ne? Zato se uključite u ovaj kurs i za mjesec dana budite sposobni da koristite Excel i da znate osnove unošenja podataka.

  • Coursera
Preuzeta fotografija: www.coursera.org

Ova platforma je vjerovatno najdominantnija i najrasprostranjenija u cijelom svijetu s 24 miliona korisnika. Osnovala su je dva profesora sa Stanforda prije 5 godina i napravili posao vrijedan oko 150 miliona dolara. Coursera nudi specijalizacije u oblasti inžinjerstva, društvenih nauka, medicine, digitalnog marketinga “name it, they have it”. Kao što rekoh, raznoliko!

  • Projektno planiranje

https://www.coursera.org/specializations/project-management

Sada se dosta novca ulaže u projektno planiranje, te vam znanje sigurno može koristiti. Organizuje se “million” skupih seminara po našoj zemlji, a sve o planiranju, budžetu, procjeni rizika imate online, za daleko manje muke (i manje novca)!

  • Osnove programiranja – JavaScript, HTML i CSS

https://www.coursera.org/specializations/java-programming

Kreće 1. maja! Intenzivan jednomjesečni kurs koji će vam pružiti bazu ukoliko želite početi s programiranjem. A svi se lože na programiranje danas – ipak je to posao budućnosti !

  • Marketing u digitalnom svijetu

https://www.coursera.org/learn/marketing-digital?siteID=SAyYsTvLiGQ-ZbRQqeXlp8fUBXztkOkCSg&utm_content=10&utm_medium=partners&utm_source=linkshare&utm_campaign=SAyYsTvLiGQ

150.000 polaznika ovog kursa ga stavlja među najposjećenije svih vremena! Znamo da se marketing konstantno mijenja i modifikuje pod utjecajem tehnoloških noviteta, a u ovom kursu ćete imati priliku da shvatite koncept stvaranja marketing strategije i kampanje u 21. vijeku.

Išli smo od projektnog planiranja do TOEFL testa, pa od psihologije svakodnevnog razmišljanja do baratanja tabelama u Excelu. Zaista, online kursevi vam nude mogućnost da džaba ili za malo novca steknete korisno znanje i to prema sopstvenom tempu, kada vi možete i kako vi želite. U sledećem tekstu ću vam donijeti nove kurseve o budizmu, osnovama mikrobiologije, te unapređenju konverzacije na engleskom kao i niz novih besplatnih platformi za digitalnu edukaciju!

Živi digitalno, uči digitalno!


Volimo pročitati vaše mišljenje...

Najčitaniji tekstovi

Ko će pobijediti čovjeka?
Zašto muškarci (ne) vole kučke?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Riječ urednika: Septembar i vrijeme odučavanja
Zlatna Karika Ana Šego: Mladima je često potrebna čvrsta odskočna daska
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Call centri: ZA ili PROTIV?
Ne paničite! Evo šta treba da uradite ako izgubite ili vam ukradu telefon!
Uzroci izraelsko-palestinskog sukoba – razvoj događaja od kreiranja Države Izrael do  Jomkipurskog rata 1973. godine
More Stories
Književni četvrtak: Gvozdena bajka u orgazmičkim otkucajima epohe