Hand pressing an online course button on blurred city lights background

Fantastični online kursevi i gdje ih naći – PART 1!

Dok se u našoj simpatičnoj Bosni i Hercegovini i dalje prepiremo oko državnih i privatnih fakulteta, ostatak svijeta se obrazuje na totalno drugačije načine. 2017. godina je i učionice su precijenjene, zastarjele i skupe. Ko još želi slušati nekog profesora satima, a da vam on ne pruži konkretno znanje?

Tehnologija je utjecala i na ovaj dio naših života tako da su se časovi preselili na online platforme. Da su online kursevi budućnost obrazovanja, toga smo svi svjesni.

A zašto? Jer su pristupačni klikom miša, konkretni i jer vam pokazuju praktične primjere koji su se pokazali uspješnim. Nema previše teoretisanja.

Cilj online kurseva jeste da vam da ZNANJE, a ne ZVANJE. Neki od vas će reći ma šta mi to znači kada nemam diplomu! A da li biste zaposlili osobu koja može prodati 1000 proizvoda i pokaže vam konkretnu strategiju ili ovog drugog, sa BA diplomom. Aha! I vama, kao i meni, sigurno iskaču svakojaki kursevi konstantno i na društvenim mrežama i dok surfate. Malo vas Gugl uhodi, ali to je za vaše dobro, da učite. Ne da učite školu, nego kurseve! Nisu samo u pitanju programiranje, marketing i slično. Ako hoćete da učite o Šekspiru ili mikrobiologiji, sve je već spremno za vas.

U nastavku ćete imati priliku da vidite koje su to najveće online platforme te koji su njihovi najbolji i najpopularniji kursevi.

  • edX
Preuzeta fotografija: www.edx.org 

EdX je masovna online platforma za kurseve (MOOC skraćeno) koja je prije svega 5 godina osnovana i broji preko 10 miliona korisnika. EdX nije stvoren radi profita, nego iz ljubavi prema znanju, da, da. Jer su kursevi DŽABA!

Čuli ste za popularni MIT (Em-Aj-Ti u američkim filmovima, genijalci i to) “Massachusetts Institute of Technology“, a čuli ste i za Harvard. E, pa ova dva univerziteta su se ujedinila i osnovala edX.

Ovo su neki od najboljih kurseva u 2017. godini:

  • TOEFL test – pripreme

https://www.edx.org/course/toeflr-test-preparation-insiders-guide-etsx-toeflx-2

Dosta mojih prijatelja često muku muči da pronađe pripreme za polaganje TOEFL testa koji je neophodan za daljnje obrazovanje u inostranstvu. U ovom kursu imate priliku vidjeti trikove te s “native” govornicima odrediti prioritetne oblasti za pripremu polaganja testa. Fazoni i fore!

  • Nauka svakodnevnog razmišljanja

https://www.edx.org/course/science-everyday-thinking-uqx-think101x-4

Jedan od najboljih i najkorisnijih kurseva online. Znam, jer sam ga i sam prošao!

Kao što rekoh, nema tu mnogo teoretisanja  tokom kursa učite obrasce koji kontrolišu vaše svakodnevno mišljenje i donošenje odluka. Čućete o placebo efektu, o čudnim ponašanjima koje ljudi nesvjesno rade svakog dana i kako sve to uobličiti vama u korist. Mnogo praktične psihologije i malih trikova  moja preporuka!

  • Excel – analiziranje i vizualizacija podataka

https://www.edx.org/course/analyzing-visualizing-data-excel-microsoft-dat206x-5

Ovo je sigurno za vas koji čitate među najkorisnijim kursevima! A zašto?

Bilo da ste ekonomista, pravnik, računovođa, ma i da radite u kladionici, Excel je ćaća i mater administracije. Bez njega “nećete niđe”. Znam da svi navedemo u CV-u da znamo baratati, ali sami sebe lažemo, zar ne? Zato se uključite u ovaj kurs i za mjesec dana budite sposobni da koristite Excel i da znate osnove unošenja podataka.

  • Coursera
Preuzeta fotografija: www.coursera.org

Ova platforma je vjerovatno najdominantnija i najrasprostranjenija u cijelom svijetu s 24 miliona korisnika. Osnovala su je dva profesora sa Stanforda prije 5 godina i napravili posao vrijedan oko 150 miliona dolara. Coursera nudi specijalizacije u oblasti inžinjerstva, društvenih nauka, medicine, digitalnog marketinga “name it, they have it”. Kao što rekoh, raznoliko!

  • Projektno planiranje

https://www.coursera.org/specializations/project-management

Sada se dosta novca ulaže u projektno planiranje, te vam znanje sigurno može koristiti. Organizuje se “million” skupih seminara po našoj zemlji, a sve o planiranju, budžetu, procjeni rizika imate online, za daleko manje muke (i manje novca)!

  • Osnove programiranja – JavaScript, HTML i CSS

https://www.coursera.org/specializations/java-programming

Kreće 1. maja! Intenzivan jednomjesečni kurs koji će vam pružiti bazu ukoliko želite početi s programiranjem. A svi se lože na programiranje danas – ipak je to posao budućnosti !

  • Marketing u digitalnom svijetu

https://www.coursera.org/learn/marketing-digital?siteID=SAyYsTvLiGQ-ZbRQqeXlp8fUBXztkOkCSg&utm_content=10&utm_medium=partners&utm_source=linkshare&utm_campaign=SAyYsTvLiGQ

150.000 polaznika ovog kursa ga stavlja među najposjećenije svih vremena! Znamo da se marketing konstantno mijenja i modifikuje pod utjecajem tehnoloških noviteta, a u ovom kursu ćete imati priliku da shvatite koncept stvaranja marketing strategije i kampanje u 21. vijeku.

Išli smo od projektnog planiranja do TOEFL testa, pa od psihologije svakodnevnog razmišljanja do baratanja tabelama u Excelu. Zaista, online kursevi vam nude mogućnost da džaba ili za malo novca steknete korisno znanje i to prema sopstvenom tempu, kada vi možete i kako vi želite. U sledećem tekstu ću vam donijeti nove kurseve o budizmu, osnovama mikrobiologije, te unapređenju konverzacije na engleskom kao i niz novih besplatnih platformi za digitalnu edukaciju!

Živi digitalno, uči digitalno!


Volimo pročitati vaše mišljenje...

Najčitaniji tekstovi

Budi sebi prioritet
Kako zaraditi na internetu?
Nove nade banjalučke rep scene
Igra transformacije: Pravnica, vodena vila ili grčka boginja?
Reci psihologu Karika šta te muči
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako provesti ljeto u Njemačkoj i zaraditi novac?
More Stories
Četiri omladinske organizacije u BiH za koje bi trebao/la znati