Dolazi promjena, a vi niste ni svjesni

Lokacija: Travnik.

Događaj: Mirno okupljanje srednjoškolaca i građana ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona.

Nekoliko stotina srednjoškolaca, mladih ljudi, ali i starijih Travničana, bilo je okupljeno ispred Vlade Srednjobosanskog kantona. Sunce je satima pržilo nesmanjenom žestinom, ali oni nisu posustajali. Stojali su i zahtijevali da im se ispune njihovi uslovi!

Ministrica Čerkez, odmah na početku protesta pozvala je predstavnike srednjoškolaca na sastanak koji će trajati preko 90 minuta. Svi ostali stoje na suncu dok vrla  ministrica vodi sastanak u nedogled.

Duh mladih ljudi se ne lomi, pa čak odbijaju „politčke poene“ od strane SDP-a, tačnije Zukana Heleza, koji se pojavio da bi bio viđen – snimljen – uslikan kako kupuje osvježenje mladim ljudima. Isključivo vitamin C, da ne dehidriraju. Naravno kao i svako ‘veliko’ ime objavio je na svom Facebook profilu poruke podrške za mlade.

Dobro je da imamo Facebook danas, #treba znati šta misle naši dragi političari o zgodama i nezgodama običnih smrtnika. Ipak, Helezu, džaba si šarao svoj Facebook zid, danas ne dijelimo političke poene. 

Naravno da su i okupljeni mladi imali svoju poruku.

A vrla ministrica sebi umislila prvo da je Dolores Umbridge (pogledajte Harry Potter i Red feniksa), vještica koja radi u Ministarstvu magije kao pomoćnica Ministra magije. I kao i Dolores, koja misli da najbolje zna kakvo obrazovanje mladi trebaju, i naša ministrica kroji nove obrazovne politike kako njoj godi. Ona najbolje zna šta je potrebno srednjoškolcima, koje predmete da izučavaju, a pogotovo na kojem jeziku da ih izučavaju. Srednjoškolci bi bili izgubljeni bez Gospođe Ministarke Čerkez.

Dozvolit ćemo sebi tu slobodu da posavjetujemo ministricu da pogleda gore navedeni film, ima tu jako lijepih primjera kako se vodi škola sa podijeljenim grupacijama učenika. Čak ćemo i malo i otkriti radnju filma, Umbridge je uz pomoć ministra polako uvodila prosvjetne odredbe – pravila koja su branila mnoge apsurdne stvari, kao što su organiziranja grupa bez njezina dopuštenja i razgovor s profesorima o temama nevezanim za nastavu.  

Ministrice, razmislite o ovim prosvjetnim odredbama. Dobro razmislite.

Napokon, nakon sat i po završio je sastanak i onako izmučeni visokom temperaturom i suncem, okupljeni ispred Vlade SBK očekuju obraćanje ministrice. Međutim, nisu to doživjeli. Ministrica je izašla tek nakon što je održala press konferenciju u prostorijama Vlade. Odmah po izlasku obratila se okupljenima sa pitanjem: „Da li ste zadovoljni što će biti ukinuta škola?“  

Na negodovanje gomile vrla ministrica se slatko nasmijala.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Od Adne Sokolović, predsjednice Asocijacije srednjoškolaca BiH, saznali smo da je na sastanku koji je trajao toliko dugo i od kojeg se očekivala produktivnost u pogledu pronalaženja rješenja, vrla ministrica Čerkez u svom monologu kazala: „Meni je žao vas što se trošite na ovo, umjesto da idete u diskač. Da vodite, što kažu, ljepšu stranu života. Vi se bavite egzistencijalnim pitanjima društva. I sigurno imate pravi put. Ali treba imati mjeru a teško je u ovakvoj situaciji biti pametan. Teško.”

U daljem razgovoru sa srednjoškolcima koji su bili na sastanku, ministrica je govorila o svom životu, “od kojih kuća je potekla” i “đe se njeni kopaju”, a novih zaključaka nije bilo ni na vidiku.

Znali smo da nemamo efikasnu javnu administraciju i izabrane dužnosnike, ali da neko održi sastanak od gotovo 90 minuta bez konkretnih zaključaka i rješenja – e to je previše i za bh. standarde.

A previše je i da ministrica šalje poruku učenicima da manje vremena troše na bitna društvena pitanja, a više na provod, diskaće, kafane. To je omladina po mjeri ministrice Čerkez i bh. političke elite koja i najvažnije sastanke održava po restoranima.

Za kraj je vrla ministrica imala poruku za okupljene mlade ljude, a to je da su svi oni samo mehanizam Međunarodne zajednice i da toga moraju biti svjesni.

A koju poruku treba shvatiti nakon ovoga dana?

Politika, izvršna vlast i vladajuće strukture, iako su učinile jednu pozitivnu stvar i dalje se oglušuju na zahtijeve mladih ljudi. I tako će biti i dalje jer su za njih mladi:

  • mehanizam međunarodne zajednice i dio političke igre pred izbore;
  • nikako populacija koja može i treba da ima svoje zahtjeve! I kada ih imaju, moraju se zadovoljiti polovično obavljenim poslom;
  • učenici koji ne znaju kakvo im obrazovanje treba, to znaju samo Vlade;  
  • neformirane osobe koje ne trebaju da brinu oko problema u društvu! Mjesto im je u diskaču ili nargila barovima ili kafanama ili bilo gdje drugo sve dok to nisu škole, biblioteke, pozorišta, kina itd.

No, ministrica Čerkez, Vlada SBK i sve ostale vlade u ovoj državi nisu shvatili da su im ovog julskog dana u Travniku mladi poručili:

“Dolazi promjena, a vi niste ni svjesni.”


 Autorica članka: Anela Ibraković

Želiš podijeliti svoje mišljenje o protestima srednjoškolaca iz Jajca, stav o fenomenu “dvije škole pod jednim krovom” ili pisati o  obrazovnom sistemu u BiH iz vlastitog iskustva? Piši nam na onaubih.karike@gmail.com.

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Zlatna Karika Nikolina Zubac: Volim izazove, timski duh i adrenalin koji košarka donosi
Poziv na učešće na konkursu na temu „Nasilje nad LGBTIQ osobama – moja priča“
Zaviri „Iza duge“, vidjećeš da smiješ
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Ne sudi knjizi po guzici
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
More Stories
Dnevnik ekonomiste: Zašto se neke stvari isplate, a neke ne?