Zlatna Karika Selma Terzić: edukativna stranica za ljekare i studente medicine

Leksikon ideja/inicijativa koje pokreću mladi širom BiH koje pozitivno doprinose kako mladima tako i cijelom društvu.

 1. Ime i prezime?

Zovem se Selma Terzić.

 1. Gdje živiš?

Živim u Sarajevu.

 1. Zanimanje?

Studentica sam šeste godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.  

 1. Koliko godina imaš?

Imam 24 godine.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme čitam, putujem, pišem radove za kongrese i skijam.

 1. Šta te je nerviralo u našem društvu, pa si pokrenula svoju inicijativu?

ABCdoc je nastao jer studenti medicine nisu imali ni teoretsku ni praktičnu nastavu zbog epidemiološke situacije. Svi odgovorni bili su nezainteresovani. Mi, kao budući ljekari, smo trebali biti uključeni u borbu protiv pandemije, a gurnuti smo u sjenu i pušteni da sami sebe učimo. Pored toga, željela sam da imamo stranicu na kojoj svi studenti i ljekari imaju jednako pravo da učestvuju i da to bude mjesto dijeljenja znanja bez ikakvog političkog utjecaja. Situacija je sad puno bolja, ali problem nije riješen.

 1. O kakvoj ideji se tačno radi?

ABC doc je ideja koja podrazumijeva web stranicu, instagram profil, facebook profil i YouTube kanal. Želimo povezati medicinske radnike u regiji i motivisati ih da istražuju i pišu. Naši saradnici su studenti i ljekari koji pišu članke iz oblasti za koje imaju poseban interes. Na taj način pomažu svojim mladim kolegama da nauče komplikovane oblasti na moderan i zanimljiv način, a i starijim kolegama mogu pomoći kada trebaju da ponove neke stvari.

 1. Kome sve od koristi može biti ova ideja?

Stranica je primarno namijenjena zdravstvenim radnicima i studentima medicine, ali naravno da svako ko se interesira za ovu oblast može imati korist od informacija na našoj stranici.

 1. Rješenju kojeg problema u našem društvu ova ideja doprinosi?

Primarno želimo da riješimo problem studenata medicine koji su trenutno zapostavljeni. Nadam se da ćemo uspjeti da stvorimo bolju atmosferu u svijetu medicine, atmosferu koja će nas sve pokretati da učimo i istražujemo. Nakon toga, mislim da će i odnos ljekar-pacijent postati bolji kad pacijenti budu imali mogućnost da pročitaju više o svom stanju i kad se zaista ostvari dobar odnos ljekar-pacijent.

 1. Ko ti pomože u realizaciji ove ideje?

Moji roditelji i moj momak Faris su moja najveća podrška, kao i moja najbolja prijateljica Sunita. Oni su najviše pomogli da istrajem u svojoj ideji. Pored toga imamo između 70-80 saradnika koji su jako vrijedni i dolaze iz raznih gradova u BiH, kao i iz Srbije i Hrvatske.

 1. U kojoj fazi realizacije je trenutno ideja?

Stranica radi od novembra 2020. godine i imala je više od 16750 posjeta. Instagram profil nam je glavno mjesto komunikacije  i tu napredujemo svaki dan te obajvljujemo medicinske postere, objave, kvizove i savjete za studente.

 1. Gdje na internetu drugi mladi mogu da prate ideju?

https://www.abc-doctors.com/ 

https://www.instagram.com/abc_doktori/

 1. Kako drugi mladi mogu tačno da Ti pomognu glede navedene ideje?

Mogu da nas podrže na društvenim mrežama, a svi studenti i radnici medicinske grupacije se mogu pridružiti i postati naši saradnici. Sve informacije za saradnike se nalaze na našoj stranici.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Pratim vaš magazin i mislim da ste divno osvježenje, jako mi se sviđaju vaše objave i drago mi je što ste izabrali da ABCdoc bude dio toga.

 1. Poruka mladima za kraj…

Na nama je da popravimo svijet koji su nam ostavili, samo se trebamo potruditi.

Najčitaniji tekstovi

Intervju s Asimom Bratanović, psihologinjom i psihoterapeutkinjom u edukaciji: „Kojim god putem da krenemo, vratićemo se tamo gdje smo osjećali da nismo dovoljno voljeni, ili da jesmo“
Međuetničke predrasude: Jesu li Srbi genocidan narod i znaju li Bosanci i Hercegovci i za jednu drugu raspravu osim burek ili sirnica?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Call centri: ZA ili PROTIV?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Humanistikom propitujemo (ne)demokratiju među naukama
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Putovanje u Pariz: Savjeti za potpuno uživanje!
Moj gej prijatelj je dobio sudski proces u kojem je prijavio nasilje
More Stories
Šerpas s hercegovačkog krša