Debi album dvojca “Helem nejse”: Mnogo više od zajebancije

Helem nejse je 20. aprila objavio novi, četvrti singl, ali i cijeli i dugonajavljivani album “Go u gostima”. Sve smo to najavili početkom ovog mjeseca u intervjuu s ovim dvojcem, ali evo, dvadesetak dana kasnije, potpuno neplanirano, objavljujemo novi tekst o Nejsovcima i polu-recenziju njihovog debi albuma i to iz jednog prostog razloga – oduševio nas je! I novi singl i album.

Svaki od njihova prva tri singla (prvi “Nemam” s Edom Maajkom u junu prošle godine, drugi “Fudbalska” prije sedam mjeseci i posebno treći “Vodič kroz Sarajevo”, objavljen 6. aprila) dao je naslutiti da Helem nejse polako i sigurno prerasta bezbrižnu radio zajebanciju produhovljenu dobrom satirom, ali je četvrti singl “Bosnia”, objavljen istovremeno s albumom “Go u gostima”, definitivno lansirao ovaj telentovani dvojac u vrh domaće hip-hop scene.

Helem nejse (Amer Čanković Ćane i Admir Čular Gago)

“Bosnia” je, rekli smo već, četvrti singl i pjesma koja otvara prvi album Nejsovaca. Ozbiljan je to prikaz stanja u bh. društvu u kojem opise tmurne svakodnevnice kao iz inata smjenjuju dijelovi nabijeni energičnim optimizmom i patriotizmom. Pjesma, ipak, završava “mračno”, stihovima: fabrike, fabrike imaju tu moć, da ostaju u stečaju što nikad neće proć’. A u spotu, žena koja  predstavlja samu Bosnu završava nad (vlastitim) grobom. Sam spot je priča za sebe i najbolje da ga pogledate sami, ako već niste (inače je u prvom danu skupio preko 30 hiljada pregleda na youtubeu). Admir Švrakić, autor video spota, ovako ga je opisao: „Kroz spot je prikazana aktuelna društvena situacija iz pozicije mladih, koji svojom indolencijom snose dio odgovornosti za trenutno stanje u državi i zajednici. Lik kojeg tumači sarajevska glumica Mirela Lambić je materijalizacija same napaćene Bosne, koja je uvijek napola živa, na aparatima, najviše krivicom pogrešne, neperspektivne politike onih koji je vode, u isto vrijeme radeći isključivo za ličnu korist.“

Uz četiri singla, album “Go u gostima” sadrži još sedam zanimljivih pjesama koje, primjetićete dok slušate, čine jedan koncept i predstavljaju svjedočenje o stanju i načinu odrastanja i života u Sarajevu. Svjedočenje dvojice dječaka koja su rođena u Sarajevu 1991. godine. “Dok su odrastali bili su svjedoci kako jednog porušenog grada, tako i njegove dugogodišnje obnove i rađanja jednog potpuno novog. Jedan je odrastao na uzvisini iznad grada pa je sve mogao vidjeti iz ptičije perspektive, a drugi u nekadašnjoj zlatnoj dolini – u gradu, tako da je sve to pratio iznutra”, reći će sami Amer Čanković Ćane i Admir Čular Gago (Helem nejse dvojac, za slabije upućene).

Na albumu je, uz njih dvojicu, radilo 20-tak mladih osoba sa zvučnim pojačanjima u imenima popularnog Ede Maajke (pjesma “Nemam”), banjalučke kantautorice Vanje Mišić (“Ja ja ja”), hrvatskog repera Kandžije (“Visok C”) i sarajevskog repera Shtele (“Espanjola”)  te svjetski poznatog producenta Billaina (Vodič kroz Sarajevo”).

Ova ekipa je zaslužna za 11 asova koji mogu zabiti “Go u gostima” na bilo kojem terenu. Socijalno angažovani, a opet duhoviti tekstovi, moćni beatovi i vrhunska produkcija, sve to začinjeno gostovanjima zvučnih imena – i dobili smo album vrijedan svakog pfeninga. Za publiku u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Zenici album će biti dostupan u fizičkom izdanju po jako pristupačnoj cijeni od 5 KM, a moguće ga je kupiti i slušati i na sljedećim linkovima:

Deezer: http://bit.ly/2pU8V7s

Spotify: http://bit.ly/2pFrlMR

iTunes: http://apple.co/2pFiQ4l   

Klicktrack: http://bit.ly/2opmGe6

Google Play: http://bit.ly/2oudmVl

Tidal / WiMP: http://bit.ly/2opn3Fw

S Helem nejse ekipom se bliže upoznajte kroz intervju koji smo s njima radili početkom ovog mjeseca: http://karike.ba/helem-nejse-reci-sta-te-fura-rap-radio-brend-visoka-kultura/

Najčitaniji tekstovi

Glasaj za najbolji blog konkursa "Skidamo maske"
Selma Selman: Revolucija kulture u mojoj mahali, FOTOPRIČA
Skidamo maske: Kako izvući što više novca, a biti što manje od koristi građanima?
Skidamo maske: Došao bih da ostanem
Skidamo maske: Pišem ovo, a ruka mi drhti od bijesa
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Zašto studirati veterinu u Sarajevu?
Call centri: ZA ili PROTIV?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
More Stories
Hana Galijašević – Od Velike Kladuše do Yalea