Zlatna Karika Ahmo Mehmedović: Proces izgradnje mira i dalje traje

 1. Ime i prezime?

Zovem se Ahmo Mehmedović.

Ahmo Mehmedović, privatni arhiv
 1. Gdje živiš?

Živim u Srebrenici.

 1. Zanimanje?

Ja sam bachelor historije.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 28 godina.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Uglavnom na selu s roditeljima.

 1. Šta te veže za Srebrenicu?

Srebrenica je moj početak i kraj. Mnogo toga me veže za nju. Historijski jer je moja porodica odavde, emocionalno jer sve što jesam sam tu izgradio, a stručno se tu bavim istraživanjem genocida u Srebrenici.

Ahmo Mehmedović, privatni arhiv
 1. Šta podrazumijeva posao kustosa Memorijalnog centra Srebrenica?

Svakodnevnu aktivnost na poslu, rad s grupama i posjetiocima u Centru. Pored toga, kustosi rade na uspostavi saradnje s drugim muzejima, arhivima, školama, univerzitetima i drugim kulturnim institucijama. Kreiraju izložbe i sadržaje za posjetioce koji dolaze u Centar. Bave se istraživačkim radom i drugim poslovima koji su usko povezani za Centar.

 1. Na šta si najviše ponosan u dosadašnjem radu?

Na podizanje svijesti kod mlađih generacija o značaju izučavanja genocida i drugih ratnih zločina na ovim prostorima, na timski rad koji je na čelu s direktorom Emirom Suljagićem napravio stotine završenih aktivnosti i desetine projekata koji su u fazi realizacije, te što smo uspjeli da predstavimo Memorijalni centar u međunarodnim krugovima i da se povežemo s veoma bitnim institucijama koje istražuju slične teme.

 1. Kako izgleda život u Srebrenici posebno iz ugla mladog čovjeka?

Život u Srebrenici je monoton. Grad koji nema mnogo kulturnih i društvenih dešavanja. Uglavnom poslije radnog vremena većina ljudi je s porodicama kući dok ulice Srebrenice izgledaju tako prazno. Život za mlade je izazovan, treba mnogo više truda i rada da biste bili vidljivi u onome što radite znajući da perspektive veoma malo imate u gradu. Svi živimo za dane kada će Srebrenica ponovo, kao u pričama starijih, biti Centar Srednjeg Podrinja Bosne i Hercegovine. Znamo da to može biti – ima ogromno prirodno i kulturno-historijsko bogatstvo.

 1. Kako ocjenjuješ proces izgradnje mira i na čemu kao društvo trebamo raditi?

Proces izgradnje mira i dalje traje. Veoma sporo, političke aktivnosti i akteri su učinili da bude tako. Ja vjerujem u mir jer druge alternative nema. Kao društvo trebamo raditi na predstavljanju pozitivnih civilizacijskih vrijednosti i primjera, te učiti i odgajati djecu i mlade s takvim pristupom.

 1. Jesu li mladi u našem društvu svjesni svoje moći?

Nisu. Mladi su često pasivni u društvenim i političkim aktivnostima. Oni koji pokušaju dići svoj glas i nešto mijenjati često budu osuđeni od zajednice i pretvoreni u one koji remete procese. U takvim okolnostima mnogi se ne žele eksponirati jer strahuju za egzistenciju i mir.

 1. Kako komentiraš odnos vlasti prema mladima?

Vlast nedovoljno motiviše mlade da se izgrađuju, da ostaju u državi i budu dio procesa u društvu. Odnos vlasti prema mladima je takav da na mjesečnom nivou stotine mladih ode iz države u zapadne zemlje gdje su bolje uređeni sistemi.

 1. Gdje na internetu zainteresirani mogu da te prate?

Aktivan sam na društvenoj mreži X (ranije Twitter), Facebooku i Instagramu. Uglavnom najviše vremena provodim na X mreži.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Pratim. Sviđa mi se sadržaj koji dijelite jer se mnogo toga sazna i nauči prateći vas.

 1. Poruka mladima za kraj?

Vjerujte u sebe. Trudite se da znanjem i sposobnostima pomognete sebi i svojoj državi.  Vjerujte u sebe i nikad nemojte odustajati!

Ahmo Mehmedović, privatni arhiv

Najčitaniji tekstovi

Intervju s Dušicom Žižić, medicinskom sestrom: „Naše ranjivosti i razvojne krize su i naša šansa za samospoznaju i učenje“
Buč Kesidi za KARIKE: Ona prava ne postoji, zato je i izmišljamo
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Zlatna Karika Ammar Grabić: Mladi nisu svjesni svojih potencijala
Vikend sa ćaletom: Ljubav kao najveća potreba
Nasilje u porodici – moja životna priča
Dželila Mulić-Čorbo, psihologinja: „Kada je nasilje prisutno, tu pate svi“
Call centri: ZA ili PROTIV?
Mladi džeparce ostavljaju u kladionicama, nevidljiva pošast teško se liječi
Vipassana meditacija: Kako sam 10 dana proveo izoliran od civilizacije i naučio da prihvatim bol
More Stories
Mladi džeparce ostavljaju u kladionicama, nevidljiva pošast teško se liječi