Ukus šampanjca na budžetu piva

Volim da kažem da imam ukus šampanjca na budžetu piva. Častim se često krpicama, dajem dosta novca za njih, ali nikad za one luksuzne komade. Uvijek sam bila onaj tip osobe koji leti k onom dijelu prodavnice gdje piše 70 % off i uvijek sam se voljela pohvaliti s tim da sam našla neku super stvar za smiješne pare. Nekako je veće zadovoljstvo. Obično u narodu stoji to neko pravilo da jedino ako potrošiš bruku para na krpicu, bolje i expensive izgledaš. Međutim, da razbijemo sve tabue oko toga – TO JE POTPUNA LAŽ. Sve je u tvom stilu.

Godinama skupljam i tražim neke nove trikove za taj expensive look, pa sam odlučila i da ih podijelim s vama.

Što skuplje to kvalitetnije?

Super stil dolazi sa svakom cijenom. Ali prije nego što pređem na stvar, voljela bih naglasiti da je nekada bolje izdvojiti malo više novca za neke stvari koje trebaju da budu u vašem ormaru jedan duži period i koje neće izmoditi, a koje ćete stvarno iskoristiti. Svaki budžet je drugačiji pa ovaj članak neće biti pogodan za neke, ali je super stvar što i dalje neke luksuzne stvari i marke s odličnim materijalom možete da pronađete u nekim second hand prodavnicama.

Većina tvrtki stavlja veću cijenu na proizvod zbog same reputacije preduzeća. No, to ne znači bolji kvalitet. Nekada plaćate skuplje samo zbog ambalaže ili imena, dok ono što zapravo upotrijebite nije kvalitetno niti posebice nešto dobro. Ovo sam naučila na teži način, i trebale su mi godine kako bih to shvatila. Do prije dvije-tri godine, kada sam počela stvarati svoj stil, bila sam vođena tom čuvenom rečenicom „što skuplje to kvalitetnije“, jer mi je to bilo nekako logično. Mislim, pa zašto je onda to skuplje od ostalog ako nije kvalitetnije? I to se nije odnosilo samo na odjeću, nego i na ostale potrepštine. Davala sam bruku para na neke obične krpice, tipa obična bijela majica koja bi se kasnije u mašini samo razvukla i kroz para dana pokidala. Tada mi je došlo u glavu i ostavila sam se tog posla. Kvalitet dolazi i s jeftinim cijenama. Veoma je bitno pratiti kakvog je materijala komad koji kupujete, kakav je materijal pod vašom rukom i kako se rasteže. Ove neke osnovne teze itekako znače pri kupovini. Koliko god voljeli boje duge, nisu sve boje adekvatne kada dođe do expensive look.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Neutralni tonovi

Kupujte neutralne stvari. Ovo je klasičan i vječan način oblačenja, i nikada nećete fulati s tim stvarima. Komadi neutralnih tonova mogu dosta uticati na to i učiniti puno više da vaš outfit izgleda skuplje nego što to zapravo jeste. Takođe, neutralni tonovi su totalno IN ovih sezona, tako da će biti veoma lako pronaći stvari na sniženjima, pa čak i u second hand prodavnicama. Posegnite u potragu za crnom, bež, različitim tonovima smeđe, bijelom, sivom, „prigušeno“ zelenom, tamno plavom, kao i nekim pastelnim bojama poput baby plave i roze. Sve dok te boje ne ometaju i ne smetaju vašim očima, na pravoj ste krpici.

Nakon neutralnih tonova i cijene vaše odjeće, sam materijal može veoma značiti kod vašeg izgleda.

Materijal je važan

Iako sam već pričala o kvalitetu i materijalu, ovo nije to. Materijal odjeće dosta utiče na to da li izgledate glamoruzno i expensive. Najpoželjniji materijali za expensive look jesu prirodni materijali – pamuk, svila, vuna, koža. Ovi materijali će izgledati profinjeno i proći će test vremena. Takođe, još jedna prednost ovih materijala jeste da vremenom postaju sve bolji, pogotovo ako ih dobro održavamo. Međutim, poneki od ovih materijala i nisu baš najpristupačniji i jeftini, ali zašto ne biste probali s „vintage“ stvarima? Bili biste iznenađeni koliko dobrih komada možete da pronađete. Takođe, još jedan savjet jeste da kupujete odjeću s prirodnim mješavinama. Poput vuna + akril, pamuk + polyester…

Manje je više

Postoji primamljivost u minimalnom stilu, jer uvijek je manje više. To je zlatno pravilo. Sve svodite na minimum, jer što jednostavnije to profinjenije. Ukoliko svega nabacate na sebe, poput nakita i modnih dodataka, to će izgledati jeftnije. Potražite neke jednostavne naušnice u boji zlata ili lančiće koji imaju na sebi samo jedan privjesak. Takođe, nekada neki kaiš, kapa, mogu da učine dosta toga pri vašem profinjenom izgledu, ali sve dok je to jednostavno.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Uvijek izaberite ono što vama paše

Poslije svih ovih malih savjeta, za kraj kolumne vam ostavljam ovaj da izaberete samo ono što vama paše.

Vaš oblik tijela, vaša visina, vaša boja kože, vaša osobnost!

Uvijek nosite odjeću koja je vaš konfekcijski broj. Ne previše usko, ne previše široko. Nemojte me shvatiti pogrešno, ja obožavam široku baggy odjeću ali, ako želite izgledati profinjeno, trebate držati proporciju dobro balansiranu s obzirom na vaš oblik tijela. Takođe, birajte boju koja odgovara vašem tenu.

Jedno od lukavijih dijelova jeste pokazivanje kože; ako želite postignuti sexy look, tada razmislite o senzualnosti umjesto vulgarnosti. Uvijek je bolje pokazati malo više kože na odgovarajućim mjestima, a neke dijelove ostaviti za maštanje, nego otkriti previše i ostaviti bez ikakvih tajni. Jer ako želite izgledati expensive, morate se tako i ponašati.

To je to što mogu podijeliti s vama za sada. Budite slobodni da isprobate neke od ovih savjeta koji vama odgovaraju, jer na kraju dana YOU DO YOU!

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Zlatna Karika Nikolina Zubac: Volim izazove, timski duh i adrenalin koji košarka donosi
Poziv na učešće na konkursu na temu „Nasilje nad LGBTIQ osobama – moja priča“
Zaviri „Iza duge“, vidjećeš da smiješ
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Ne sudi knjizi po guzici
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
More Stories
Dnevnik izolacije: Korona virus, sedmica prva