Premotaj: Mudrosti Alana Wattsa kroz tri animacije

Rubrika “Premotaj” donosi nam nekadašnje tekstove s portala i magazina Karike i dalje vrijedne pozornosti. Ovog puta prenosimo tekst Stefana Marinkovića ” Mudrosti Alana Wattsa kroz tri animacije ” .

Književnik i filozof Alan Watts (1915-1973) vjerovatno je najpoznatiji za popularizovanje istočnjačke filozofije na zapadu. Generacijama se njegove misli, sačuvane u nebrojanim pripovjetkama i predavanjima, javljaju nanovo u umjetnosti. Donosimo vam tri animirana filma prema mislima slavnog filozofa.

Alan Watts by South Park creators


Prvi video je zbir dubokoumnih zaključaka koje su animirali Trey Parker i Matt Stone, tvorci animirane serije South Park.

The Story of the Chinese Farmer

Ova umotvorina, koju je animirao Steve Agnos, ilustruje nevjerovatno snažnu poruku za one koje traže ‘put manjeg otpora’ – da ne sude. Watts priznaje da u prirodi stvarnosti leži nepojmljiva budućnost i kao posljedica toga ni sreća ni ‘peksin’ ne mogu biti nazvani dobrim ili lošim.

Alan Watts – Life Has A Voice

Šta za tebe znači riječ „ja“? U ovom kratkom filmu koji su animirali Tim McCourt i Wesley Louis iz Westminster Arts & Films London, Watts se vraća na temu dualnosti svijeta. Osigurava nas da je „nemoguće odvojiti se od socijalnog okruženja, a prema tome i od prirodnog okruženja. To smo mi. Ne postoji način da se povuče linija između organizma i svega onoga što ga okružuje.

Watts je imao dar da svoje filozofske misli ‘spakuje’ na način koji je razumljiv u svakodnevnom životu, stvarajuću iskustvo koje obogaćuje. Ako vam se sviđaju ove animacije, dosta radova ovog filozofa su onlajn, besplatne na YouTube-u. Želite još? Za vas smo pronašli čitavu playlistu

Tekst: Stefan Marinković

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zašto se žene šminkaju?
Ko je, zapravo, Ognjen Pjano – psiholog (Karika)?
Vodič za pokrivene
Rodni stereotipi
More Stories
Književnost mladih: Faris Begović