Od inicijative do uspjeha

Prije godinu dana, Omladinska novinska asocijacija u BiH došla je na ideju da pokrene omladinski talk show koji će mlade ljude uključiti u javni diskurs. Nazvan je simbolično „Push Pauza“, a namijenjen je upravo mladima koji kritički gledaju na društvo te traže prostor da izraze svoje mišljenje i da se njihov glas čuje.

Tema rođendanske Push Pauze bila je „Uspjesi mladih o kojima se šuti“, a gosti su bili mladi aktivisti – Enis Čelebić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću, Nedžad Kamenica ispred Instituta za razvoj mladih „KULT“ i Jelena Brkić ispred Centra za životnu sredinu Banja Luka – te mladi poslastičar Arif Tafro, koji je prisutne oduševio svojim razmišljanjem, stavovima te voljom i trudom za uspjehom.

Arif je Push Pauzi za rođendan poklonio tortu te njome pokazao koliki talenat posjeduje i koliko je mlada i uspješna osoba u poslu koji radi. Ono što me najviše oduševilo kod njega je to što, iako ima samo 19 godina, mu nije bilo teško da od početka svoga školovanja ustaje rano, radi i ide na praksu, dok njegovi vršnjaci do podne spavaju, a od podne ne rade ništa.

U Bosni i Hercegovini itekako postoje mladi uspješni ljudi, samo ih treba promovisati. Treba im dati priliku da kažu ono što imaju.

Osim Arifa, velike inicijative pokretali su i Nedžad, Enis i Jelena. Kada kažeš aktivista, vidiš njih kao primjere. Nedžad, još kao srednjoškolac, sa svojim drugovima iz Goražda pokrenuo je inicijativu gdje su „Galebovi sa Drine“ nakon velike borbe s gradskom vlašću ofarbali most u Goraždu. Iako izgledom mali problem, on ustvari to nije. Od najmanjih stvari se kreće, a upravo su mladi te male stvari. Ovo znači da se može, ali treba pustiti sposobne mlade ljude da rade, jer ih ima. Ali nisu dovoljno vidljivi.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Isti slučaj je i s Enisom, predstavnikom svih studenata Univerziteta u Bihaću. Kada se spomene studentski parlament ili slične organizacije, uglavnom se govori da je politika uključena u rad. Međutim, ovdje to nije slučaj. Enis je zapravo pravi predsjednik i borac za studentska pitanja. Ali, ne samo to. On je, zajedno s Nedžadom, pokrenuo i inicijativu „I kopija vrijedi“ kako bi srednjoškolci mogli aplicirati na više fakulteta, te je na taj način olakšao budućim studentima Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bihaću upis na fakultet.

Jelena Brkić je u Banja Luci inicijativom zaustavila gradnju na zelenoj površini. Ova mlada djevojka se svakodnevno – zajedno sa svojom organizacijom – bori za očuvanje okoliša, te s opštinskim službenicima. U društvu ovakvom kakvo je, ona je mlada i uspješna osoba. Nije se priklonila drugoj polovini mladih koji nisu pretjerano zainteresovani za život oko sebe.

Zahvaljujući Push Pauzi, njihove priče su vidjele svjetlo dana, bar za nas koji smo bili tu. Oni koji svakodnevno provode vrijeme na kafama, u nargila barovima i na drugim mjestima, za mlade uspješne ljude vjerovatno neće ni čuti. Ovakve mlade, sigurno ne. Jer ovakvi mladi nisu interesantni medijima, ovakve mlade nećete pronaći u dnevno-političkim medijima.

Nažalost, tako je. Tužno da ovakvi mladi ljudi nemaju priliku da budu promovisani u medijima kao nešto pozitivno. Jer, u Bosni i Hercegovini, vjerujem, nisu uspješni samo Enis, Nedžad, Jelena i Arif. Ima ih mnogo više. Usudite se, promovišite sami sebe, jer neko će prepoznati vaš rad, trud i zalaganje. Neko će vidjeti ono što radite. Ne morate biti aktivista da biste bili uspješni. Arif je dokaz da je moguće biti uspješan i kao poslastičar. Borite se. Uspjeh će u zemlji Bosni i Hercegovini kad-tad vrijediti.

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Eskapizam na društvene mreže
Rodni stereotipi
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Prljava riječ na slovo "F"
Zašto muškarci (ne) vole kučke?
More Stories
Zlatna Karika Medina Gromila: Svaki prizor viđen u Hatayu je posebna emotivna priča