Naučna fantastika iz naše zemlje: Ko je Kerim Sefer, mlada nada za velika ostvarenja?

Dvadesetogodišnji Kerim Sefer iz Travnika student je druge godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na odsjeku za komunikologiju. Piše od malih nogu, a ljubav prema tome ga vodi na duže staze, pa je sa 18 godina napisao svoj prvi naučnofantastični roman “Prokletstvo mira”.

Djelo je nastalo prošle godine, dok je Kerim bio učenik Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, a spoj je trilera i naučne fantazije, te premašuje brojku od 500 stranica.

Roman govori o svakodnevnoj borbi s kojom se čovjek susreće, kroz dva paralelna svijeta, o problemima koji se nameću svakog dana, te herojima koji dolaze da vrate ranije vrijednosti koje su ljudima nedostajale. Ovaj roman prati civilizacijske uspone i padove, opisuje i objašnjava čovjekove postupke te daje pretpostavke za rješenja uvijek istih i gorućih društvenih problema –  kaže Sefer.

U romanu su na prvom mjestu moralne vrijednosti koje su neizostavan pogon u borbi protiv zla. Svojom dinamikom “Prokletstvo mira” podsjeća na slavne romane Dena Brauna (Dan Brown), Dž.K. Rouling (Jo Rowling), te Paula Koelja (Coelho).

– Intrigantan zaplet odvodi glavne likove na dugo i izazovno putovanje, počev od viktorijanskog doba u engleskoj povijesti iz manje poznatog gradića Abingdona (i bitke kod Prestonpansa blizu Edinburgha u Škotskoj koja se zaista odvila u 1745. godini, i u kojoj su se zadesili i likovi ovog romana) do Afrike (manje poznate zemlje Tanzanije) i Azije.

Tokom svih dešavanja izrasti će i plodovi ljubavi. U romanu se paralelno prikazuje i stvarnost, a sve sličnosti sa stvarnim likovima i događajima su slučajne, dok su nazivi za mjesta u nestvarnom kontekstu knjige plod mašte – ističe Sefer.

Osim što se bavi pisanjem, Kerim Sefer autor je kratkometražnog filma o životu i smrti pjesnika Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka pod nazivom “Tragedija riječi”. Bio je i član mladog žirija na dva filmska festivala Dokufestu i Pančevo Film Festivalu, a u budućnosti se vidi kao novinar i pisac. On je u razgovoru za Karike otkrio da trenutno radi na adaptaciji svog novog romana, ali i da planira napraviti i pozorišnu predstavu.

– Trenutno radim na svom drugom romanu koji će žanrom biti drugačiji od prvog, bliži nama u BiH. To je prikaz našeg društva kroz svakodnevne situacije praćene kroz oči jedne porodice. Pored toga, ne zapostavljam ni prvu knjigu pa nastojim ići korak dalje. Ovaj put, umjesto uobičajene promocije radim na adaptaciji priče radi pozorišne predstave.

Siguran sam da će to biti zanimljiv poduhvat jer vjerujem da u našoj zemlji nema mnogo ovakvih adaptacija. Radit ću sa mladim ljudima, već prisutnim na pozorišnoj sceni. Bitno je da imamo ideje, a da tim bude kreativan i ono što volim kazati, inovativan – zaključio je mladi pisac Kerim Sefer.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
More Stories
Pedeset pitanja za Merima Serdarevića