Naučna fantastika iz naše zemlje: Ko je Kerim Sefer, mlada nada za velika ostvarenja?

Dvadesetogodišnji Kerim Sefer iz Travnika student je druge godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na odsjeku za komunikologiju. Piše od malih nogu, a ljubav prema tome ga vodi na duže staze, pa je sa 18 godina napisao svoj prvi naučnofantastični roman “Prokletstvo mira”.

Djelo je nastalo prošle godine, dok je Kerim bio učenik Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, a spoj je trilera i naučne fantazije, te premašuje brojku od 500 stranica.

Roman govori o svakodnevnoj borbi s kojom se čovjek susreće, kroz dva paralelna svijeta, o problemima koji se nameću svakog dana, te herojima koji dolaze da vrate ranije vrijednosti koje su ljudima nedostajale. Ovaj roman prati civilizacijske uspone i padove, opisuje i objašnjava čovjekove postupke te daje pretpostavke za rješenja uvijek istih i gorućih društvenih problema –  kaže Sefer.

U romanu su na prvom mjestu moralne vrijednosti koje su neizostavan pogon u borbi protiv zla. Svojom dinamikom “Prokletstvo mira” podsjeća na slavne romane Dena Brauna (Dan Brown), Dž.K. Rouling (Jo Rowling), te Paula Koelja (Coelho).

– Intrigantan zaplet odvodi glavne likove na dugo i izazovno putovanje, počev od viktorijanskog doba u engleskoj povijesti iz manje poznatog gradića Abingdona (i bitke kod Prestonpansa blizu Edinburgha u Škotskoj koja se zaista odvila u 1745. godini, i u kojoj su se zadesili i likovi ovog romana) do Afrike (manje poznate zemlje Tanzanije) i Azije.

Tokom svih dešavanja izrasti će i plodovi ljubavi. U romanu se paralelno prikazuje i stvarnost, a sve sličnosti sa stvarnim likovima i događajima su slučajne, dok su nazivi za mjesta u nestvarnom kontekstu knjige plod mašte – ističe Sefer.

Osim što se bavi pisanjem, Kerim Sefer autor je kratkometražnog filma o životu i smrti pjesnika Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka pod nazivom “Tragedija riječi”. Bio je i član mladog žirija na dva filmska festivala Dokufestu i Pančevo Film Festivalu, a u budućnosti se vidi kao novinar i pisac. On je u razgovoru za Karike otkrio da trenutno radi na adaptaciji svog novog romana, ali i da planira napraviti i pozorišnu predstavu.

– Trenutno radim na svom drugom romanu koji će žanrom biti drugačiji od prvog, bliži nama u BiH. To je prikaz našeg društva kroz svakodnevne situacije praćene kroz oči jedne porodice. Pored toga, ne zapostavljam ni prvu knjigu pa nastojim ići korak dalje. Ovaj put, umjesto uobičajene promocije radim na adaptaciji priče radi pozorišne predstave.

Siguran sam da će to biti zanimljiv poduhvat jer vjerujem da u našoj zemlji nema mnogo ovakvih adaptacija. Radit ću sa mladim ljudima, već prisutnim na pozorišnoj sceni. Bitno je da imamo ideje, a da tim bude kreativan i ono što volim kazati, inovativan – zaključio je mladi pisac Kerim Sefer.

Najčitaniji tekstovi

Izazovi i potencijali queer umjetnosti u Bosni i Hercegovini
Ne sudi knjizi po guzici
Bila sam glumica, ali ne razumijem šta znači biti umjetnica
Omladinski magazin „Karike“ u potrazi za novim dopisnicima/ama
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Mladi džeparce ostavljaju u kladionicama, nevidljiva pošast teško se liječi
Vraćaju se „Bruca, Braca, Bruda, Brada“ – Bit će veliki izazov preživjeti još jednu „apokalipsu papaka“
Prvi dejt treba da bude klik. I ja duboko vjerujem da bez tog klika ništa. 
More Stories
Ničim izazvan za Karike: „Beskućnik“ je savremeni čovek koji u jurnjavi za novcem zaboravlja šta je nekad bio