naslovna

Kako preživjeti prve dane na poslu nakon godišnjeg odmora?

Sunce, pijesak, more ili ležerni odmor u planinama. Daleko od posla, „isključeni“. Pravi odmor iz snova. Napokon ste uzeli pauzu od posla i otišli na zasluženi godišnji odmor.

Dani ili tjedni odmora, istraživanje novih mjesta, isprobavanje novih jela, opuštanje u plićaku na plaži i udoban hotelski krevet – poželite da to nikad ne prestane. Proveli ste bezbroj sati ustajući kasno, gledajući omiljene emisije i sunčajući se na plaži. Uživali ste u odmoru, a sada ste došli do neugodne spoznaje: vrijeme je da se vratite na posao. Nažalost, nakon povratka na posao nakon odmora učinit će vam se da vam je potreban još jedan odmor – odmor od odmora – i to jako skoro. I, znajte, niste jedini. Međutim, vaš povratak na posao ne mora biti totalna noćna mora. Postoji nekoliko strategija koje će vam olakšati cijeli proces privikavanja na posao. Zato sam za vas pripremila listu savjeta koja će vam pomoći da se za tren vratite u radnu svakodnevicu bez osjećaja zatečenosti i shrvanosti – da možete ostati opušteni, a i nastaviti s radom.

1. Vratite se s odmora ranije

Koliko god biste vi željeli da vaš odmor traje zauvijek, vrijeme je da se vratite u stvarnost. Ako ikako možete, ne vraćajte se na posao odmah nakon odmora. Uzmite dan ili dva da se odmorite i oporavite prije povratka u ured. Iskoristite dan kako biste se raspakirali, naspavali, oprali rublje, otišli u kupovinu… Naručite nešto ili otiđite na sladoled. Idite ranije na spavanje kako biste sutradan bili svježi.

Vrijeme je za povratak na posao (Fotografija preuzeta s: https://jurdu.com/wp-content/uploads/2019/07/The-end-clock.jpg)

2. Otiđite u teretanu ili na trčanje

Povratak s odmora može nam pokvariti raspoloženje no, srećom, postoji mnogo toga što nam može povećati energiju. Vježbanje će mnogima podignuti raspoloženje i pomoći da se riješe nervoze i depresije. Prije nego što se vratite na posao, otiđite u teretanu ili na trčanje, ili vježbajte na otvorenom.

3. Napravite listu obveza

Ili dan prije povratka na posao ili jutro prije posla, uzmite malo vremena da isplanirate svoj dan. Napravite listu stvari koje morate uraditi taj dan – pozive, poruke, sastanke, trenutne projekte koje ste ostavili nezavršenima… Naravno, nakupit će se mnogo posla dok vas nema, no počnite najprije sa starim zadatcima koje niste obavili prije godišnjeg odmora. Zapamtite: idite korak po korak. Ne pokušavajte odraditi sve odjednom. Također, vodite računa da ne zakazujete nikakve sastanke prvi dan posla. Već nakon nekoliko dana ćete vratiti svoje radne navike i osjećati se produktivno.

4. Sredite svoj radni prostor

Prvi dani mogu biti teški. Vjerojatno će vas dočekati hrpa papira i nepročitanih mailova nakon povratka na posao. Nemojte ih ignorirati – otvorite koverte, složite dokumente, pogledajte mailove… Iako si želite počupati kosu dok pokušavate odgovoriti na sve mailove, nađite način da najprije odgovorite na one najvažnije i poslije se vratite na ostale.

Odgovorite na vrijeme na mailove (fotografija preuzeta s: https://files.merca20.com/uploads/2017/03/bigstock-Man-Use-Computer-Email-Box-Ele-164569646.jpg)

5. Donesite komadić vašeg odmora kući

Sjećanje na putovanje donosi neizmjerno zadovoljstvo te omogućuje da sve svoje pozitivne osjećaje vratite nazad u sebe i pretvorite u energiju koja će vas voditi kroz dan. Ako ste na odmoru kupili suvenire, ponesite ih ili obucite na posao. Naprimjer, figuricu broda ili mornara koju ste kupili možete staviti na radni stol, fora majicu s natpisom grada/države u kojoj ste bili odjenite prvi radni dan – tako ćete se moći prisjetiti lijepih trenutaka provedenih na odmoru.

6. Ispričajte se s kolegama, čak i ako ne želite

Velika je vjerojatnost da će vas kolege bombardirati s bezbroj pitanja o vašem odmoru, pogotovo ako vas nije bilo duže vremensko razdoblje. Pozovite ih na ručak ili piće, pokažite im fotografije s odmora i podijelite s njima svoju morsku/planinsku avanturu. Ne morate se ustručavati i bojati da će ispasti kao da se hvalite. Razgovori poput ovih pomoći će uspostavljanju veze s kolegama te ćete tako lakše ući u posao.

7. Uzmite pauze tijekom dana i otiđite s posla na vrijeme

Puni radni mod bez ikakvih pauza je recept za izgaranje. Ako ste se vratili s odmora, to sad ne znači da morate nadoknaditi sve te sate odsustva na poslu u jednom danu! To može biti šok i uzrokovati vam dodatni stres. Zapamtite da ste zaslužili svoj godišnji odmor i vrijeme da se oporavite od posla. Uzmite oko pet do deset minuta pauze svaka dva sata kako biste se odmorili i opustili – to će vam pomoći da preživite dan. Bez obzira na to koliko su hitni zadatci i pritisak, pokušajte napustiti ured na vrijeme.

Otiđite s posla na vrijeme (fotografija preuzeta s: unsplash.com)

8. Promijenite neke stvari

Rutina je poznata, sigurna i bezbrižna, ali je isto tako ponekad i dosadna. Možda postoje razlozi zašto radite određene stvari na određen način, ali to ne znači da to mora ostati tako. Ponekad umjesto autom idite javnim prijevozom, ili jedan dio pješice, umjesto radija slušajte audioknjigu, otiđite na kavu s kolegom umjesto da se dopisujete preko poruka, upišite se na tečaj nekog stranog jezika (ako na sljedeći odmor planirate otići u Španjolsku, upišite tečaj španjolskog jezika), kuhanja ili plesa itd. Budite kreativni i prepustite se. Promjenom rutine osvježit ćete svoj život.

Nekoliko savjeta za pripremu za sljedeći godišnji odmor

S malo strateškog planiranja prije godišnjeg odmora za nekoliko prvih radnih dana nakon odmora, možete sačuvati vedrinu i sjaj nakon odmora barem neko vrijeme. Evo na koji način:

  • Planirajte unaprijed – ako uradite malo više posla prije odlaska na odmor, olakšat ćete sebi prve dane na poslu te ćete se moći opustiti.
  • Napravite listu projekata na kojima radite prije nego odete na odmor kako biste se lakše orijentirali kad se vratite na posao.
  • Kolegama podijelite svoje zadatke koji ne mogu čekati i obavijestite šefa tko je odgovoran za koji zadatak.
  • Postavite na elektronskoj pošti automatski odgovor za vrijeme odsutnosti (out-of-office poruka). Napišite da ste na godišnjem odmoru, kada ćete se eventualno vratiti te koga mogu kontaktirati ukoliko se radi o hitnom slučaju. I, onda, jednostavno zaboravite na mailove dok ste na odmoru.
  • Zamolite nekoga od kolega da vam javi dan prije vašeg povratka s odmora kakvo je stanje na poslu te koji su prioriteti.
  • Pospremite prije nego odete na odmor – ovo se odnosi i na kuću i na radno mjesto – kako vas ne bi odmah na povratku dočekao nered.

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
More Stories
Kako oprostiti ljudima?