Javorwood dajte mi vi, navire pjesma u meni!

Znate ono kad vam je nešto super blizu i onda vam je mrsko da odete to vidjeti. Recimo evo Javorwood, kanim se zadnjih par godina da odem, a nikako… Sve do jednom, to jest, sve do ove godine. Dođe nama na email dopis za medije, zvanični press kit. Sve fino spakovano. Najava, banneri, al ne ide to baš tako sa Karikama…. Kako smo magazin a ne news portal ne preferiramo da prenosimo tuđi sadržaj. Par mailova razgovora s Ivanom Vojinović, od koje je došao press kit festivala, i nađemo se kolegica Vanja i ja na listi medija koji će izvještavati s festivala. Pa da počnemo ovaj izvještaj za Karike!

Javorwood je muzičko performativni festival koji se održava svaki prvi vikend mjeseca augusta već četvrtu godinu. Lokacija Javorov do, Bjelašnica! Kako je to blizu Sarajeva ali ne dovoljno blizu da bi se redovnim gradskim prijevozom moglo doći, festival se pobrinuo da osigura festivalski kombi za sve one koji nemaju vlastiti prijevoz. Mi iz Karika smo isprobali festivalski kombi i od nas fakat topla preporuka! Osim što je festival super nagodan po pitanju vremena povratka gostiju nakon dešavanja, tako i raja koju ćete upoznati u kombiju sigurno će biti super zanimljiva (bar je nama bila)! Kako festivalski prijevoz dođe par sati prije zvaničnog početka muzičkih dešavanja, tako posjetiteljima ostaje vremena da na čistom zraku zaigraju fudbala, likovno se izraze, prošetaju po šumama i gorama…

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Kada je muzički program u pitanju svatko može pronaći nešto za sebe. Kada kažem svatko onda to doista tako i mislim, jer na festivalu je moguće vidjeti djecu od 5 godina ali isto tako old school rokere koji su uveliko prevalili petu deceniju života. Muzički program glavnog dana festivala ove godine otvorili su Da i Re, iz muzičke skupine Alice in Wonderband, a mi smo to malo i snimili 🙂

Kako se nema baš svaki dan prilika vidjeti da netko koristi svoje tijelo kao instrument, to je nama bilo više nego dovoljan razlog za intervju:

Taman kako su Da i Re s nama završavali razgovor tako je Prof. Sterma počeo sa svojim nastupom. O njegovom prošlogodišnjem albumu Sarajevoholik možete pročitati u osvrtu našeg Nikole Lere. Mi smo svakako zaustavili Ensara nakon nastupa i postavili mu nekoliko pitanja.

A onda smo odlučili malo odmarati i uživati u izvedbi skupine Stoposto, razmišljajući kako bi trebali malo više fokusa staviti na mlade izvođače. Zbog te odluke zaista se nismo pokajali! Bendovi Floridus i Ljubičice bili su veoma pozitivno iznenađenje kako u njihovim energičnim eksperimentalnim nastupima negdje na ivici dobre stare rock muzike s primjesom nekih novijih „elektronskijih“ elemenata. Razgovarati s njima nakon nastupa je bilo posebno zabavno iskustvo!

 

Između nastupa mladih muzičara publiku je uzdrmao swing/jazz/blues trio, pobjegao iz starih crtanih filmova, berlinski sastav ZAP!

Prije nego smo se i okrenuli pao je mrak, a s njim su došle i definitivno najzabavnije izvedbe. “What Happens in the Dark” i Nikolina Vujić prvim melodijama generalne probe pred nastup povukli su publiku prema jezeru… Dok je publika čekala gotovo sat vremena na performans mi smo imali priliku pogledati kako Obojena Klapa pred uživo stvara grafit. Snimke performansa i stvaranja grafita ipak čuvamo za montažu koju ćemo objaviti za vikend (da malo potraje ovaj festivalski hype).
Šlag na tortu, odnosno vrhunac večeri očekivano je donijeli su hip-hop sastav Helem Nejse te Basheskia & Edward EQ. Kako smo o Helem Nejse pisali u nekoliko navrata postalo nam je više ofirno pričati s njima. Umjesto toga za kraj reportaže donosimo svečano polaganje funkcionerske zakletve, koje su predvodili naši omiljeni izdajnici proleterijata Ćane i Gaga!


Sa muzičarima razgovarala: Vanja Šunjić

Tekst, fotografije i video: Arman Fatić

Najčitaniji tekstovi

Intervju s Dušicom Žižić, medicinskom sestrom: „Naše ranjivosti i razvojne krize su i naša šansa za samospoznaju i učenje“
Buč Kesidi za KARIKE: Ona prava ne postoji, zato je i izmišljamo
Zlatna Karika Ammar Grabić: Mladi nisu svjesni svojih potencijala
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Vikend sa ćaletom: Ljubav kao najveća potreba
Putovanje u Pariz: Savjeti za potpuno uživanje!
Call centri: ZA ili PROTIV?
Nasilje u porodici – moja životna priča
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
More Stories
Deset važnih lekcija serije The Handmaid’s Tale o kojima bismo trebali razgovarati