Čarolija grada Trebinja

Kad odlučiš da posjetiš ovaj grad, preporučujem ti da to bude u proljeće ili na ljeto. I, odmah da ti kažem, to je grad u koji ćeš da se zaljubiš! Topla klima koja izvire iz njegovih arhitektonskih oboda ugrijaće te na prvi pogled. Obećavam ti da ćeš da napraviš fantastičnu razglednicu! Pogledajmo što to sve krije ovaj grad.

HEDONIJA

Voliš li mjesta koja pričaju čaroliju i hedonizam? Onda ti toplo preporučujem da navratiš u restoran kafanskog karaktera, Hedoniju, odakle se prostire predivan pogled na rijeku Trebišnjicu. Tu je svaki kutak priča za sebe. Uređena je u rustičnom stilu. Posebnu energiju kriju njeni zidovi ukrašeni različtim elementima, ali da ti ne otkrivam previše, najbolje da tvoje oči ispričaju svoju priču.

“Hedonija”, Trebinje. Foto: Milica Stokić

STARI GRAD

Kada si završio srk kafe u Hedoniji, predlažem ti da se zaputiš u Stari grad. Tu imaš različitih suvenirnica, u kojima možeš da pronađeš ručno izrađene magnete, nakit, a ukoliko si ljubitelj čajeva, vina ili različitih vrsta sireva svrati u Herceg Hause, prodavnica hercegovačkih delikatesa.

Sladokusac si? Odlično, navrati u slastičarnu „Grk“, magiju ukusa koja se nalazi na samom početku starog dijela grada. Tu ćeš imati priliku da probaš različite vrste kupova po jako povoljnim cijenama. Kažu da je to jedno od omiljenih mjesta u Trebinju, a saznaćeš i zašto. Moja topla preporuka je Kinder kup.

PLATANI

Poželiš li da uživaš u hladu, prošetaj do hotela „Platani“, koji se nalazi na Glavnom gradskom trgu u Trebinju. Baštu hotela ukrašavaju stogodišnji platani koji svojim granama ljeti stvaraju veliku hladovinu i pružaju jako lijep osjećaj.

Trebinje, Platani. Foto: Milica Stokić

A zašto platani? Legenda kaže: S Austro-Ugarskom, u Trebinje je stigao baron Babić, koji je bio komandant grada. Imao je kćerku koja je bila bolešljiva i, nažalost, umrla je sa 16 godina. U njenu čast, Babić je u centru grada posadio 16 platana.

CRKVINA

Želiš li panoramski pogled ovog lijepog grada, onda ti predlažem da posjetiš Crkvinu, simbol Trebinja. Brdo Crkvina se nalazi u istočnom dijelu Trebinja, a odatle se pruža pogled na mostove, rijeku Trebišnjicu i planinu Leotar. Tu se nalaze amfiteatar, ugostiteljski objekat, Vladičanski dvor i crkva Blagovještenje u kojoj je sahranjen Jovan Dučić.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Želim ti što prije da posjetiš ovaj čarobni grad, a za kraj ove naše male turneje po gradu Trebinju, otkriću ti jednu anegdotu koju su mi ispričali u Turističkoj organizaciji grada Trebinja: Došlo dvoje mladih stranih turista u Trebinje. Grad im se toliko svidio da su produžili boravak. Odlučili su da ubuduće veći dio vremena provode upravo ovdje, a obzirom da su šetajući i razgovarajući s mještanima najčešće čuli riječ „polako“, pokrenuli su vlastiti biznis u Trebinju otvaranjem hostela „Polako“.

SREĆAN PUT! 🙂

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Uzroci izraelsko-palestinskog sukoba – arapsko-izraelska normalizacija odnosa i eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba jačanjem postojećih i formiranjem novih frakcija otpora
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Premotaj: Žene u BiH - od Kraljevine Bosne do danas
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Bošnjak i Srpkinja, Hrvatica i Rom... Kako izgledaju mješovite veze u BiH?
More Stories
Srebrenik, gradić rock ‘n’ rolla