Učenje stranog jezika u pet koraka

Brojne studije su pokazale da poznavanje jednog ili više stranih jezika donosi niz prednosti, kao što je pospješivanje funkcija mozga koje su zaslužne za kritičko razmišljanje, poboljšanje memorije, povećana sposobnost za multitasking, smanjenje šanse za obolijevanje od Alzheimera i demencije, olakšano donošenje odluka, povećanje tolerancije, kao i sticanje širih saznanja i drugačije perspektive o svijetu. Također, poznavanje više od jednog jezika će pružiti širu lepezu prilika u pogledu zapošljavanja, što predstavlja samo još jednu u nizu pogodnosti koju poznavanje stranog jezika nudi.

Uzimajući u obzir navedeno, u nastavku vam donosimo savjete za učenje stranog jezika u pet provjerenih koraka.

1. Znaš li šta je najljepše u životu? Želja, prijatelju.

Riječi napisane rukom Meše Selimovića čine se savršenima kada govorimo o učenju novog jezika. Možda najvažniji korak prilikom donošenja odluke o započinjanju s učenjem bilo čega jeste snažna želja kao motivacija, ali i neophodna vjera u uspjeh. Stoga, nije važno da li ste već imali iskustva s učenjem stranog jezika ili tek želite započeti, odlučnost će predstavljati najvažniji faktor.

2. Plan, timing i posvećenost

Kao i za većinu zadataka koje preuzmemo, a koje želimo kvalitetno obaviti, trebamo imati dobar plan. Zbog toga, u slučaju učenja stranog jezika potrebno je pametno isplanirati vrijeme koje imamo na raspolaganju. Po principu „learn smarter, not harder“, svaka osoba individualno treba odlučiti koliko vremena u toku dana može posvetiti stranom jeziku. Dakle, važnu ulogu u ovom procesu ima održavanje kontakta sa stranim jezikom svaki dan. Idealno vrijeme bi bilo najmanje sat vremena dnevno, s tim da određivanje tog vremena ovisi o ličnim preferencijama.

Naime, ukoliko želite naučiti jezik u što kraćem roku, jasno je da na dnevnoj bazi morate izdvojiti više sati kako biste ostvarili željeni učinak. S druge strane, ako vam se nigdje ne žuri, tada to vrijeme ne bi trebalo iznositi manje od trideset minuta dnevno. Pravilo koje ovdje važi je – što više, to bolje! Posvećenost je od velikog značaja, jer je jasno da nećete svakog dana imati jednak poriv za učenjem. Stoga je potrebno praviti bilješke o vremenu provedenom u učenju kako biste, u slučaju propusta, drugi dan mogli nadoknaditi propušteno. Također, vođenje dnevnika omogućit će vam uvid u stvarno stanje s učenjem, te ćete tako nakon mjesec, dva ili tri, zaista primijetiti progres, što predstavlja sjajan osjećaj.

3. Učiti poput djeteta

Za učenje stranog jezika potrebno je u potpunosti odbaciti misao o jeziku kao skupu suhoparnih pravila i obimne, komplikovane gramatike.

Jezik je živ, te gubi svoju funkciju ukoliko nije prisutan u društvu i svakodnevici. Stoga, debele knjige gramatike i rječnike biste neko vrijeme trebali ostaviti po strani i ugledati se na djecu – najbrže i najbolje učenike.

Još od malih nogu, dijete ima kontakt s jezikom svaki dan, iako isti još uvijek ne razumije. S obzirom da ne razumije odmah riječi svog roditelja ili okoline, pokušava pronaći značenje tih riječi u fizičkim radnjama koje ih prate. Tek dolaskom u školu, dijete koje već govori neki jezik, isti samo usavršava pravilima pravopisa i gramatike. Upravo se po tome razlikuju od odraslih.

Naime, djeca uče nesvjesno, te dozvoljavaju da im se novi jezik prirodno „zabilježi“ u pamćenju, pa zbog toga lakše pamte strane izraze, te naposljetku bolje poznaju jezik od nekoga ko ga je učio u klupi. Takav način pamćenja se može usporediti sa slušanjem drage pjesme. Ako vam se mnogo sviđa, slušat ćete je i više puta dnevno, upamtiti ritam i tekst, što je veoma slično načinu na koji djeca uče jezik. S druge strane, odrasli kada uče iz knjiga ili kada se pripremaju za ispit, uče svjesno, te na taj način „prisiljavaju“ mozak da upamti što više informacija, što otežava pamćenje.

Stoga, učenju stranog jezika trebamo pristupiti kao djeca. Imati kontakt sa stranim jezikom svakodnevno, prouzrokovan svjesno ili nesvjesno, predstavlja srž čitavog procesa. Uzimajući u obzir navedeno i koristeći blagodat interneta, možete započeti s gledanjem animiranih filmova na željenom jeziku. Imajte na umu da ne biste trebali odmah preći na serije i filmove zato što je vokabular u crtanim filmovima za djecu onaj koji najprije trebate savladati. Dovoljno je i samo slušati takav sadržaj ili pak slušati audio knjige za djecu.

Ovdje je vrijedno spomenuti web stranicu thefablecottage.com koja nudi nekoliko dječijih priča s audio i video snimkom, YouTube kanal Bookboxinc, kao i stranicu stories.audible.com na kojoj su dostupne besplatne knjige i priče za djecu. Kada primijetite napredak u pogledu razumijevanja rečenica u tim sadržajima, možete preći na nešto teže, kao što su TV serije, filmovi ili program informativnog karaktera. Potrebno je spomenuti i meni veoma drag YouTube kanal Easy Languages, na kojem možete pogledati i slušati razgovore o različitim temama, te pratiti titlove na željenom jeziku. Također, na internetu možete pronaći poznate vlogere koji govore jezikom koji želite naučiti, te pratiti sadržaj koji objavljuju, a vrijedna je spomena i web stranica BBC Languages.

Pored toga, ako volite slušati muziku, okušajte se u slušanju muzičkih izvođača koji govore jezikom koji želite savladati i pokušajte zapamtiti tekst.

4. Jezik kao kuća

Nakon što odredite koji sadržaj gledati i slušati na dnevnoj bazi, potrebno je osvrnuti se i na aplikacije i web stranice koje mogu biti od pomoći u učenju nekih osnovnih gramatičkih i pravopisnih pravila. Moj favorit je oduvijek bio Duolingo – besplatna stranica za učenje jezika koja funkcioniše kao igrica, što učenje čini još zanimljivijim. Sadrži i poseban segment pod nazivom „Duolingo Stories“, a odnedavno je za francuski i španski jezik dostupan podcast.

Ostale poznate aplikacije, od kojih je nekoliko njih za vrijeme pandemije dopustilo besplatno korištenje, su: Lingvist, Conjuguemos, Mangolanguages, Rosetta Stone, Babbel, Fluent Forever, LingoDeer i drugi. Ukoliko već poznajete neki jezik, možete otvoriti račun na aplikacijama kao što je Tandem, gdje možete pronaći osobu na bilo kojem kraju svijeta za razgovor.

Danas zaista postoji mnogo mogućnosti za učenje stranog jezika. Kupite ljepljive ceduljice i napišite nazive namještaja ili drugih stvari koje se nalaze u kući pa ih na iste zalijepite, što će vam pomoći u pamćenju riječi.

Kada nešto radite, pokušajte zamisliti način na koji biste objasnili tu radnju na drugom jeziku, a možete i pokušati pričati sami sa sobom na tom jeziku, ukoliko nemate sagovornika (što je sasvim normalno). Uvijek sam bila zagovaratelj teze da jezik jesu i gramatika i riječi, mada, kada tek počinjete, fokus bi ipak trebao biti na vokabularu.

Zamislite jezik kao kuću, za čiju izgradnju su vam potrebne cigle (vokabular) i malter za zidanje (gramatika). Dakle, kuću (jezik) koja bi ispunila funkciju možete napraviti samo od cigli (vokabulara), ali ako želite stabilnu i kvalitetnu kuću, pravilnog oblika i estetski privlačnu, onda vam je neophodan i malter, tj. gramatika.

Njoj se možete više posvetiti nešto kasnije, kada naučite osnovne riječi i primijetite da već možete skrojiti jednostavnu rečenicu.

5. Just have fun!

Učenje jezika je proces, a kao takav zahtijeva vrijeme i pažnju. Potrebno je održavati odnos sa stranim jezikom svakodnevno, a vrijeme će pokazati rezultat kojem težite. Ne trebate gubiti nadu i dozvoliti da vas spori napredak obeshrabri. Čak i da cijeli proces traje više od godinu dana da biste počeli govoriti jezik, a za što će, vjerujte, trebati dosta manje ako budete bili uporni, poznavati novi jezik naredne godine, ili za dvije, predstavlja neizmjernu vrijednost. Ako naučite danas novu riječ, to je već uspjeh. Nakon par mjeseci, s osmijehom ćete se sjećati vremena kada niste znali reći nijednu. Bitno je zapamtiti da učenje jezika ne bi trebalo predstavljati teret, već nešto što se događa prirodno. 

Uistinu je najvažnije da se zabavite i da uživate u tom procesu, koji zapravo nikad neće biti u potpunosti završen, jer kada učite strani jezik, učite ga čitav život. Moglo bi se reći da upravo u tome i jeste sva čar.

 

Najčitaniji tekstovi

Zlatna Karika Nikolina Zubac: Volim izazove, timski duh i adrenalin koji košarka donosi
ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Ne sudi knjizi po guzici
Poziv na učešće na konkursu na temu „Nasilje nad LGBTIQ osobama – moja priča“
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Zaviri „Iza duge“, vidjećeš da smiješ
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Call centri: ZA ili PROTIV?
More Stories
Medijska pismenost: Etički standardi novinarstva