Kad ste zadnji put uradili nešto po prvi put?

Kolotečina ima vrata, ali izlazite li kroz njih ikada?

Buđenje, doručak, kafa, dnevne aktivnosti, piće-dva, društvene mreže, spavanje? Uz rekreaciju ili partnera, dan za danom liči na prošli? Ili je kod vas drugačije? Bilo da ste studenti, mladi zaposleni ili u potrazi za nečim od toga, vjerujem da ste se ponekad osjetili „uhvaćenima u kolotečini”. Znate li da ona ima vrata?

Valja nekad i izaći kroz ta vrata i iznenaditi sebe i druge. Dok za svako NE postoji hiljadu izgovora, vjerujem da iza svakog DA postoji barem isto toliko načina. Za mnogo toga novac nije potreban, više je potrebna hrabrost da se udahne svjež vazduh punim plućima i izađe iz svoje „komfortzone“. Ipak, čini mi se da rijetko izlazimo. Da ne generalizujem, reći ću u svoje ime da sve donedavno nisam uradila gotovo ništa novo u svom životu. A onda sam se jedan vikend uz par sitnica i mašte zabavila preskačući imaginarne granice, kao nekada u djetinjstvu vijaču.

S obzirom na to da živim u malenom gradu, Jajcu, u kojem ne postoji mnogo različitih mogućnosti pa je lako upasti u monotoniju, dovela sam show u jednu vikendicu s pogledom na Plivsko jezero. Jedan vikend, nekoliko dimenzija više, haljine, improvizacije, nastupi pred meni dragom osobom i, odjednom, svijet je tamo gdje ga sebi stvoriš.

Izazov Milana Maglova

Ono što je većina mogla upratiti na društvenim mrežama, a za one koji nisu evo remindera, jeste izazov koji je sam sebi postavio marketinški stručnjak Milan Maglov. Tačnije, njih čak 20 do kraja 2021. godine.

I, vjerujte, neki od tih izazova su potpuno simpatični, veseli, spontani, a neki pak drastični. Ali svi su zagarantovano zabavni, te su uspjeli brojnim pratiteljima, ali i onima koji to nisu bili (kao što sam i sama), probuditi dašak slobodnog duha i postaviti pitanje: „Zašto sebi uskraćujete zabavu?“

Tako je Milan „banuo“ nepozvan nepoznatim ljudima na svadbu, ofarbao se u plavo, vozio se na ringišpilu, otputovao na prvu relaciju za koju je bio let na aerodromu i još mnogo toga. I prije nego pomislite „Otkud nama novac za let i takvo putovanje“, ponudite sebi alternative, vozite se busom, nemojte čak ni otići iz grada, sjedite u taksi i idite u svom gradu negdje gdje niste bili. Jer zašto reprizirati kafu u istom kafiću, susrete na istom mjestu? Uvijek postoji mnogo toga neistraženog.

Ne treba život preozbiljno shvatati

Situacija je globalno već dovoljno ozbiljna sama po sebi. Pomjerite se s tog kauča, zaustavite skrolanje društvenih mreža. Zapitajte se šta bi bilo da je nedavni pad Instagrama i Facebooka trajan. Biste li žalili ili biste konačno vrijeme utrošili više na opipljivu realnost i ljude? Ne znam za vas, ali meni je taj pad društvenih mreža bio odličan. Shvatila sam da bitnim ljudima mogu kao nekada poslati SMS, koji je konkretniji, s manje zavrzlama i drama, te iskoristiti vrijeme uživo s njima. A povratak sam čak prespavala.

Poenta nije u tome da uređaji ovladaju nama, već da ih koristimo kao alate, jer to i jesu. A, u međuvremenu, koliko toga je oko vas, a vi prolazite svakodnevno ne obraćajući pažnju? Možda niste sportski tip, ali sasvim sigurno možete otići do lokalnog parka ili izletišta. Napraviti nekoliko kilometara pješačenja ili trčanja, svojom rutinom. Ili pak samo probati.

Kad ste zadnji put uradili nešto po prvi put?

Odgovorite sebi i ako odgovor bude davno, razmislite imate li razlog ili opravdanje. Hajde da zadamo jedni drugima izazove do kraja 2021. godine. Mali ili veliki, svi su ogromni pomaci u odnosu na ono što se zove kolotečina. A iz nje ne morate izaći kroz vrata, dovoljno je nekad i da otvorite prozor.

Najčitaniji tekstovi

Zlatna Karika Ana Šego: Mladima je često potrebna čvrsta odskočna daska
Geografija, bezgraničje i fragmenti sjećanja u romanu „Porijeklo“
Molitelji u boju
ODGOVORI PSIHOLOGA 29: „Emocionalni prtljag: šansa da razumijemo vlastitu istoriju odrastanja“
Master studiji: Idealna prilika za upoznavanje novih kultura i sticanje znanja
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Ovo ću samo tebi reći S02E02: MAMA U DOBA INSTAGRAMA
Zašto je stručna praksa tokom srednje škole važna?
Zašto studirati strani jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu?
Ne sudi knjizi po guzici
More Stories
Ante Jurić-Marijanović: Kazalištem u čelo