Izvještavanje u duginim bojama: ONAuBiH predstavio priručnik za novinare/ke

Piše: Anđela Borovčanin Knežević

„Izvještavanje u bojama duginog spektra: Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBTIQ temama u Bosni i Hercegovini“ predstavlja jedan od rezultata vrijednog rada ONAuBiH tima koji je objavljen u sklopu projekta „Sve boje duge“, koji se sprovodi uz podršku USAID/INSPIRE programa.

Priručniku je prethodilo istraživanje koje je obuhvatilo mapiranje 14 najčitanijih bh. portala, a analizirano je preko 50 članaka. Analizirana su medijska izvještavanja o LGBTIQ temama unutar bh. medijskog diskursa neposredno pred i neposredno poslije Povorke 2022 (1. 4. – 30. 9. 2022.). Radom na istraživanju, istraživačice Kristina Ljevak i Jasmina Čaušević su, u saradnji s projektnim timom, proširile vremenski opseg i na nemili događaj u Banja Luci, koji se desio početkom ove godine.

Sam priručnik predstavlja svojevrsnu analizu medijskog izvještavanja o LGBTIQ temama unutar bh. medijskog diskursa, ali i profesionalne smjernice i preporuke za novinare/ke koji/e izvještavaju o LGBTIQ temama. Takođe, predstavlja i komparaciju između onoga što je prethodilo vidljivosti borbe za prava LGBTIQ zajednice. Veliki kredibilitet samom priručniku daje zavidan prethodni angažman istraživačica u polju ljudskih prava, novinarstva, izradi analiza, kao i dugogodišnji aktivizam na polju LGBTIQ prava.

U skladu s pravilima našeg udruženja, te radi zaštite okoline, priručnik je dostupan za preuzimanje online na sljedećem linku: https://onaubih.ba/izvjestavanje-u-bojama-duginog-spektra-prirucnik-za-medijsko-izvjestavanje-o-lgbtiq-temama-u-bosni-i-hercegovini/.

Priručnik je izrađen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj priručnika isključiva je odgovornost Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država

Najčitaniji tekstovi

Izazovi i potencijali queer umjetnosti u Bosni i Hercegovini
Bila sam glumica, ali ne razumijem šta znači biti umjetnica
Ne sudi knjizi po guzici
Omladinski magazin „Karike“ u potrazi za novim dopisnicima/ama
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Mladi džeparce ostavljaju u kladionicama, nevidljiva pošast teško se liječi
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Vraćaju se „Bruca, Braca, Bruda, Brada“ – Bit će veliki izazov preživjeti još jednu „apokalipsu papaka“
Prvi dejt treba da bude klik. I ja duboko vjerujem da bez tog klika ništa. 
More Stories
Od Zenice do Perua (VI): Trčanje favelama Rio de Janeira u 3 ujutro