Igra transformacije: Pravnica, vodena vila ili grčka boginja?

Zaga Nikić je svestrana mlada umjetnica koja se bavi šminkanjem, facepaintingom, bodypaintingom, modelingom i kreativnom izradom unikatnih predmeta. Ušla je među prvih deset za Nyx Face Awards Serbia 2017, a želja joj je da predstavi svoj rad i “gradu anđela” u Americi.

 Za vrijeme studija krišom je crtala po koricama knjiga jer je njena ljubav prema umjetnosti bila nemjerljiva. Čekala je pogodan trenutak da pokaže puni potencijal svog kreativnog umijeća za koji je znala da neće ostati samo skica na papiru.

,,Oduvijek sam voljela šaranje i ukrašavanje. Kao djevojčica uvijek sam imala na ruci nacrtan sat, prstenje i mama me čak puštala da takva idem do prijateljica, pa sam i po njima crtala.  Budući da su moji roditelji uvijek imali želju da završim studije, to sam samo zbog njih uradila. U tom periodu jedina svijetla tačka mi je bila škola slikanja vikendom kod poznatog slikara Miše Pećarića. Tek kad sam diplomirala na Pravnom fakultetu i odlučila se potpuno prepustiti svojoj kreativnosti došla je i inspiracija, i ulaganje u opremu i pravljenje stranice”, govori Zaga.

U početku je pomalo bojažljivo objavljivala fotografije svog rada misleći o tome kako će drugi reagovati na njih. Međutim, osim stranice za šminkanje ,,Zaga Make Up” pokrenula je i sopstveni brend ,,Bee Cool” za izradu unikatnih poklona.

,,Jedan materijal je znao koštati skoro 100km, a moja zarada od dnevnih promocija je bila 16km. U tom periodu sam shvatila da ako želiš nešto napraviti trebaš imati ogroman ignore oklop i vjerovati u sebe”, navodi ona.

Ljudsko tijelo kao platno

 Najčešće je šminkala svoje modele za različite prigode, a kasnije je počela razmišljati o tome kako bi fotoshootinzi bili mnogo zanimljiviji ukoliko bi imala oslikane modele jer je tako nešto rijetko viđala. Posebnu inspiraciju je našla u oslikavanju trudničkih stomačića i tvrdi da i bebe uživaju u tome.

,,Oslikavanje trudničkih stomačića je jedno posebno iskustvo i radost, a posebno me raduje kada majke ponosno paradiraju sa šarenim stomačićima pokazujući koliko su opuštene u tom periodu života i mnogo mi je drago biti dio nečijeg života na taj način. Nerijetko pravimo fotografije prije/poslije te tako čuvamo te uspomene”, priča Zaga.

Svaka transformacija joj je draga, ali jedan od dražih radova joj je bilo oslikavanje modela Pavla Đurđevića koje je trajalo punih 5 sati. Sa modelima je učestvovala na beogradskom Bodyart festivalu u sklopu Sajma kozmetike. Ističe da je način rada isti kao kad slika na platnu, s tim da joj je platno u ovom slučaju ljudsko tijelo, i dodaje da je to u početku bio hobi, a sada se time bavi na mnogo ozbiljnijem nivou.

“Boje su pravljene ručno, od najfinijih sastojaka, potpuno sigurne i skidaju se lako, vodom i sapunom”, govori Zaga koja je, kako kaže, kreativnost naslijedila od mame, koja plete, crta i aranžira, ali i tate, koji je pravnik i slikar.

Rekviziti koji će ući u istoriju

Da bi realizovala zadatke za ulazak u Nyx Face Awards Serbia 2017 puštala je da je vodi mašta. Tokom šminkanja nosila je mrežicu preko lica kako bi postigla efekat neobičnih šara i izgled vodene vile. Dok je nekoliko sati promrzla pozirala s ogromnom krunom na glavi, sinula joj je ideja da njena boginja noći uzme magični štap za šta joj je poslužio džoger.

 ,,Tek kroz ovo takmičenje otkrivajući i drugima taj dio sebe shvatila sam koliko je ono što čini moju svakodnevicu (npr. šišanje perike, pravljenje moćnog štapa za boginju od džogera i slično) drugima zabavno. Nikada mi nije teško osmisliti ideju za novu transformaciju, imam toliko toga što želim napraviti da mi se teško odlučiti za jednu ideju. Ono što mi najteže pada u procesu takmičenja jeste čekati da se video koji radimo i preko 30 sati (sve ukupno, sa montažom) uploaduje”, tvrdi Zaga.

Kad se vrijedne ruke slože, sve se može

 Do sada je sarađivala sa raznim kreativcima i umjetnicima, a najdraže su joj saradnje sa fotografima zato što je s njima na foto sesijama naučila mnogo o scenskoj šminki i rasvjeti. Voli kada spoji ugodno sa korisnim i ističe kako je ponosna na sve mlade ljude koji ne znaju šta je neuspjeh, kojima nije bitno u kojoj su državi  jer  rade ono što vole.

,,Uživam na snimanjima reklama i filmova iako se scene ponavljaju više puta. Nema veće sreće nego na kraju pogledati finalni produkt – video od npr. tri minuta u koji su uloženi sati i sati rada. Filip i Leon Bijelić su profesionalni fotografi, sa kojima sam odrasla i uz koje sam odrasla. Sa MANIA ekipom uživam sarađivati. Zatim Mićo Popović i Amess, sa kojima smo snimali spot na Tjentištu za pjesmu “Can’t stop me” koja polako ali sigurno osvaja Ameriku. DJ Nina, Josip Šakota, Bula Adriano koji sa kolegama stvara novi pravac na rap sceni. Pored šminkanja Amess, bila sam model u spotu zbog čega sam jako srećna”, kaže sagovornica.

,,Slušam srce jer je to jedini put kojim uvijek želim ići”

 Na društvenim mrežama je prati oko 97% ženske populacije koje su njena najveća podrška i kojima je neizmjerno zahvalna. Želja joj je pobijediti u Nyx takmičenju, predstaviti se publici u Americi i motivisati ljude sa naših prostora da se bave predivnim vrstama umjetnosti poput ove.

,,U Los Angelesu su neki moji dobri prijatelji i želim tamo provesti bar jedan dio svog života. Kako god se stvari budu odvijale jedno sigurno znam, a to je da ću slušati srce jer to je jedini put kojim uvijek želim ići”, zaključila je Zaga.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Zerina Suljić: Uložen trud i višesatno učenje uvijek bih nagradila dobrim treningom
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Danijela Stojanović, geštalt psihoterapeutkinja: „Iza slojeva neosvešćenih osećanja, strpljivo čekamo sami sebe“
Refik Hodžić: Naše traume su još uvijek vrlo žive i prisutne
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
More Stories
Provjeri svoje znanje – Kviz o odnosu medija i ljudskih prava