Ante Jurić-Marijanović: Predsjednički sendvič u slavi nacije, jedinstva i trobojke

Taman sam mislio malo skrenuti s teme. Osvježiti vas nečim potpuno neočekivanim. Ali prošla sedmica za srpski narod je nešto što teško da može podnijeti ijedan narod na svijetu. Svaka čast na izdržljivosti, nije lako. Jebeno nije lako.

  1. Predsjednički sendvič

Vučko je spoj nemogućeg. Snage i patetike. Ponosa i spokoja. Kao superheroj koji snagom svoje patnje osvaja svijet. I može sve. Može EU, mogu strane zapadne embehade, može Rusija, može Kina, može Dodik, može Orban, može gej predsjednik Holandije, može zabrana prajda, može LGBT premijerka. Jednostavno, daj sve. Jer Predsjednik to može podnijeti. On će raditi i dan i noć. Spašavati iz helikoptera po nevremenu djecu, smirivati razjarenu krajnju desnicu, opominjati liberalnu potpuno izgubljenu opoziciju, pregovarati s opasnim Kurtijem koji ga naziva kriminalcem… Sve može podnijeti i često kaže da mu nije lako. I onda sjedne da odmori i pojede. Sendvič s parizerom i majonezom. Dugo sam razmišljao tko je zadnji imao takvu snagu i takvu poruku. Oprosti mi kršćanski svijete, ali jedino mi Isus iz Nazareta pada na pamet, a Vučko ga je već dobro nadživio, i kako stvari stoje, dogurat će još puno dalje.

Dok pišem ovaj tekst, Predsjednik galopira dalje. Pink program, zanimljivo. Ne RTS. Kaže premijerka neki dan da ne poštuju Predsjednika. Zanimljivo. Tko bira RTS direktora? I glavne urednike? Tu moram priznati, maestralan potez Vučka, gdje ide kod veselog Mitrovića, a ignorira RTS radi nepravedne politike. Ako želite znati zašto je to pametno, Edward Bernays „Propaganda“, sto godina stara knjiga, nećak Frojdov, čitao Gebels, danas primjenjuju svi sistemi u slobodnom liberalnom demokratskom svijetu. Elem, to vam je suha realnost. Vučko dolazi s košaricom proizvoda i direktno u programu vadi jedan po jedan proizvod: marmelada domaća – nije probao – ekstra izgleda, džem, ulje – na gadost/radost Šolaka i Đilasa pojeftinilo, brašno, petit keks, namaz sirko, kažu nema povrća, evo pasulj pojeftinio, evo i grašak, kupus, dobro jutro margarin… ima još, ne brinite, pogledajte.

I kad pomislite da je ovo kraj, ne može gore, sjetite se. Draško je kralj igrice. Slijedi ista ta korpa, isti ti proizvodi, samo ih Draško otvara, uzima hljeb naš nasušni i maže marmeladu i džem, i govori kako je došla iz srca Srbije, s Kosova, i daje polovicu voditeljici… to je koliko ja mogu smisliti na prvu. Zamislite samo šta može PR tim takvog mladog gradonačelnika za 5-10 godina!

A gdje ste vi tu? Pa tu, tu, tu. Vi ga birate, ili pasivno odobravate. Nema bježanja.

  1. Fešta

„Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. (…) Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma. (…) Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive, da na kućama istaknu narodnu zastavu – ‘trobojku’.“

Jednostavna vijest s Kurira. Ne znam kako je vi čitate i razumijete, ali zašto Srpske i Srbije? Zašto to nije zajednički praznik svih Srba na svijetu? Ili svih ljubitelja srpskog nacionalnog bića? Zašto se u startu Srbe u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Austriji… stavlja u drugi red? Sad jedan Nemanja u Švedskoj, rođen u Vukovaru, može mrtav hladan pomisliti: Čime sam ja ovo zaslužio? Svaki dan svoje dijete učim srpski, srpsku istoriju, književnost i ne dam da postane zaboravan na svoje podrijetlo, šaljem hiljade eura rodbini u Slavoniji i Srpskoj, a meni tako uzvraćaju. Pa nisam ja kriv što su mi pradjeda prisilno regrutovali u austrougarsku vojsku!

Kad će nacija, bilo koje vjeroispovjesti, ili uvjerenja, objaviti praznik ljubavi, prijateljstva? Hrabrosti i čestitosti?

Gdje je nestala romantika i ljubav? Sve same smrti i tragedije.

  1. Ptica Dodo

Mile uvijek zaslužuje posebnu priču.

„Granica postoji“

„Mi znamo šta branimo, oni ne znaju šta napadaju“

Vrhunac: „Zato što ne damo naše nadležnosti!“

Mile je završio Poljoprivrednu školu u Banjaluci (fun fact: Edi Haneš mu je bio razrednik; tko god poznaje lik i djelo navedenog, ovo će ga dobro nasmijati i zabaviti), onda FPN u Beogradu. Zanimljiv preokret, zar ne? Tek prvi. Pridružuje se Anti Markoviću u Savezu reformista. Član je opozicije u Klubu nezavisnih poslanika u Skupštini Republike Srpske. Kasnije se formira Savez nezavisnih socijaldemokrata, čiji Lemi biva predsjednik. 18. januara 1998. postaje predsjednik Vlade Republike Srpske, sa 6 osvojenih mandata – naspram na 19 mandata Srpske demokratske stranke – uz odobrenje Biljane Plavšić i odlukom Karlosa Vensterdorfa – tadašnjeg visokog predstavnika u BiH.

Svi ovi gore navedeni citati su s bilborda širom Banjaluke i Republike Srpske. S fokusom na međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Braneći Dejtonski sporazum, kojeg su potpisali Milošević, Tuđman, Izetbegović i zapadne sile, i Rusija. Mile je tu bio statist u Skupštini RS, opozicija točnije.

Kao što rekoh, svaka čast srpskom narodu na imalo razuma, ima lijeka za šizofreniju, ali nije to neki život, pogotovo kad je stvar izbora.

Hrvati, sretni, uspješni i uglađeni u EU? Čekajte samo studeni, jer je u novembru obilježavanje Vukovara. Krenulo je s jednim danom. Pa se proširilo na tri dana. Prošle godine je bilo sedam dana, a jedan od istaknutijih branitelja je rekao da treba biti mjesec dana. Dežulović je odmah odgovorio zašto ne čitava godina. Stvarno, zašto ne?

*Naslovna fotografija preuzeta sa Facebook stranice “Aleksandar Vučić”

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Eskapizam na društvene mreže
Rodni stereotipi
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Prljava riječ na slovo "F"
Zašto muškarci (ne) vole kučke?
More Stories
Rejv u doba korone – Intervju sa DJ Milošem Vujovićem i DJ Filipom Fisherom