Zlatna Karika Muharem Šehić: Web platforma darujkrv.ba

 1. Ime i prezime?

Zovem se Muharem Šehić.

Muharem Šehić – Foto-privatni arhiv
 1. Gdje živiš?

Trenutno živim u Tuzli.

 1. Zanimanje?

Programer i aktivista u nevladinom sektoru. Trenutno sam predsjednik Vijeća mladih grada Gračanica te predsjednik UM „Sijedi krš“, Babići.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 30 godina.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme provodim većinom s porodicom. Također, učestvujem u pisanju projekata za nevladine organizacije, koji su usko vezani za promociju omladinskog aktivizma, kulture i turizma. Ukradem po koju minutu i za brdski biciklizam.

 1. Šta Te je nerviralo u našem društvu, pa si pokrenuo svoju ideju?

Svjedoci smo čestih objava na društvenim mrežama kako je nekome hitno potrebna krv. Upravo je slična situacija probudila u meni ideju o realizovanju ovakve platforme jer sam prije tri godine na društvenim mrežama ugledao apel sugrađanina kojem je bila hitno potrebna određena doza krvi. Krvna grupa je odgovarala mojoj krvnoj grupi, ali kako je apel objavljen dva dana prije nego što sam vidio, nisam mogao pomoći. Tada sam shvatio da moraju postojati negdje kontakt informacije osoba koje su spremne pružiti pomoć darivanjem krvi u bilo koje doba, jer ne mogu upratiti svaki apel.

 1. O kakvoj ideji se tačno radi? Možeš li nam nešto reći o samoj ideji koju si pokrenuo?

Web platforma darujkrv.ba zasnovana je na dvije esencijalne funkcionalnosti: registrovanje potencijalnih darivaoca – Daruj Krv, te pretragu registrovanih darivaoca po različitim kriterijima – Trebam Krv. Dakle, aplikacija omogućava lakše i brže povezivanje osoba koje trebaju krv s onima koji krv daruju.

 1. Kome sve od koristi može biti ta ideja?

Platforma ima veliki značaj za one koji su u potrebi za najvrjednijom tekućinom, a osim što će njima olakšati traženje davaoca krvi, benefite će osjetiti i zdravsteni sistem te nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom.

 1. Rješenju kojeg problema u našem društvu ta ideja doprinosi?

Platforma omogućava brz pronalazak darivaoca krvi za one koji tu krv trebaju hitno za sebe ili nekog svog bližnjeg. Pretragom po različitim filterima vi dobijate kontakt informacije potencijalnih darivaoca, dogovarate s njima gdje i kada da dođu, i tim ciklusom spašavamo nečiji život. Predstavlja rješenje za običnog čovjeka, ali potencijalno i za institucije.

 1. Imaš li nekog ko Ti pomaže u realizaciji te ideje?

Ideja se jako svidjela mojim prijateljima, Nesibi Spahić iz Gračanice i Almiru Selimoviću iz Živinica, koji su odmah izrazili želju da budu dio ove priče. Sigurno da bez njih ova ideja ne bi bila implementirana. Volontersko-humanitarnim angažmanom ideja je implementirana i kao takva poklonjena svim građanima Bosne i Hercegovine. Projekat je predstavljen ispred Vijeća mladih općine Gračanica i podržan od aktivista ove organizacije, kao i samog grada Gračanice.

 1. U kojoj fazi realizacije je trenutno ta ideja?

Osnovni koncept je razvijen i ona se uveliko koristi. Imamo poprilično veliku bazu registrovanih korisnika, tako da smo svjedočili nekoliko puta o tome da već ispunjava svoju svrhu. Radi se o registraciji na osnovu dijeljenja po društvenim mrežama i doprinosu medija da se određeni darivaoci registruju. U narednoj fazi očekujemo saradnju s relevantnim institucijama, gdje bismo dodatno obogatili bazu potencijalnih darivaoca. Platforma je nadogradiva, tako da ćemo je ubuduće nastojati proširiti s nekim dodatnim svojstvima, kao što je npr. mogućnost kreiranja profila darivaoca i dodjeljivanje određenih „bodova“.

 1. Gdje na internetu drugi mladi mogu da prate tu ideju?

https://darujkrv.ba  
Na osnovu interesovanja grupe mladih iz Republike Srbije, odlučili smo im našu ideju pokloniti te bi uskoro mogli očekivati i kopiju naše platforme u Republici Srbiji. Radi se o platformi dajkrv.rs.

 1. Kako drugi mladi mogu tačno da Ti pomognu glede navedene ideje?

Dijeljenjem i promocijom ovog projekta, kao i registracijom, uveliko pomažete razvoju platforme, ali i postizanju stvarnog cilja ove ideje. Mislim da je svrha projekta koncizna i jasna, tako da je za što efikasniji doprinos ove ideje, prije svega, potrebno obogatiti bazu darivaoca, kako bi oni koji potražuju krv uvijek se obradovali pri pronalasku darivaoca.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Pratio sam vaše tekstove i intervjue i osjećao sam da naša ideja pripada vašem magazinu. Ni slutio nisam da ćete tako brzo doći do naše ideje, što govori o vašoj ozbiljnosti medijskog pristupa. Mislim da je ovo prilika za razvoj i promociju svježih tema s akcentom na mlade, koje tjeraju da čitaš svaku riječ a ne samo naslove.

 1. Poruka mladima za kraj…

Osjećajmo dužnost da doprinosimo svojoj zajednici s onim što posjedujemo. Svaki doprinos progresivnoj aktivnosti učinit će nas ponosnima.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Velika pitanja – velika anksioznost
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Novo lice lokalne politike: Ira Adilagić – jednakost svih građana/ki: prvi inkluzivni park u Sarajevu
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Intervju - Amina Mustafić, Mješovita srednja mašinska škola
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Call centri: ZA ili PROTIV?
More Stories
Božanstvena stipendija