Zanatsko pivarstvo osvaja BiH

Tradicija „pečenja“ rakiji u BiH je ustaljena već godinama, dok se pivo „kuva“ od skora!

Kraft ili zanatsko pivarstvo je tek u posljednjih nekoliko godina u ekspanziji na prostoru Bosne i Hercegovine, dok je pivarska scena u regiji (Srbija i Hrvatska) značajno razvijenija.

Tek je nekoliko registrovanih proizvođača kraft piva u BiH, dok su ostale pivarske ekipe još uvijek uglavnom na svojim počecima i proizvode pivo iz hobija i za svoje potrebe. Pivarskim žargonom rečeno, velika većina pivara u BiH je još uvijek na nivou “šerpe”, pa su i  količine proizvodnje piva određene veličinom šerpe.

-Pivarska zajednica postoji i sve više se razvija, a tome značajno doprinose i festivali koji se s vremena na vrijeme organizuju kako bi se promovisala kultura zanatskog pivarstva. Osim toga, festivali su dobra prilika za upoznavanje i razmjenu iskustava među pivarima, ali i isprobavanje velikog broja različitih vrsta zanatskog piva, riječi su Vedrana Kurteša predsjednika udruženja „Kištra“ koje okuplja proizvođače i ljubitelje domaćeg piva.

 

Proces proizvodnje

Kada je riječ o vrstama zanatskog piva, možemo ukratko objasniti i process proizvodnje domaćeg piva koji nije komplikovan. Kurteš ističe kako su recepti za proizvodnju piva dostupni na raznim sajtovima i forumima koji su posvećeni zanatskom pivarstvu, a najvažnije je obezbijediti četiri osnovna sastojka: voda, ječam, hmelj i kvasac.

-Proces se odvija u tri faze: Prva je faza kuvanja, zatim fermentacije (koja traje od dvije do tri sedmice) i na kraju je faza karbonizacije koja traje od sedam do deset dana, dodaje Kurteš.

Trenutno u Istočnom Sarajevu postoji nekoliko ekipa koje se bave proizvodnjom zanatskog piva a koje su od skoro dio Udruženja građana za promociju zanatskog pivarstva “Kištra”. Okupljeni u „Kištru“ namjeravaju da u narednom periodu  promovišu kulturu zanatskog pivarstva, te da organizovanjem raznih edukativnih seminara i predavanja o zanatskom pivarstvu privuku još više ljubitelja kvalitetnog piva koje svojim kvalitetom može parirati raznim vrstama piva koja se nalaze na rafovima domaćih trgovina.

-U prethodne dvije godine organizovali smo dva festivala na kojima smo promovisali piva iz nekoliko gradova BiH. Naišli smo na izuzetno pozitivne reakcije i veliku zainteresovanost ljubitelja piva. To nam je motiv da i dalje nastavimo u istom pravcu, ističe Kurteš te dodaje da već početkom avgusta ove godine planiraju u Istočnom Sarajevu organizovati jedan veći festival na kojem će učestvovati izlagači iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Njihov cilj je da festival postane tradicionalna manifestacija kojom ćemo obogatiti turističku, ali i zabavno-kulturnu ponudu svoga grada.

Za kraj dodaju kako ne žele da njihova akcija dobije negativnu konotaciju kako se ovde radi o promociji alkohola među mladima, već je riječ o promociji zanatskog pivarstva kakvo već stotinama godina postoji širom Njemačke, Holandije i Češke.

Najčitaniji tekstovi

Kako do „savršene“ fotografije
Kako zaraditi na internetu?
Igra transformacije: Pravnica, vodena vila ili grčka boginja?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Nove nade banjalučke rep scene
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Život freelancera u BiH: Moguće je zaraditi i preko tri hiljade KM mjesečno
3 tipa prosječnih sarajevskih "strejt" muškaraca
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
More Stories
Emocionalno nasilje