Zlatna Karika Zerina Maksumić: Mladi nisu svjesni svoje moći i potencijala

 1. Ime i prezime?

Zovem se Zerina Maksumić.

 1. Gdje živiš?

Živim u Sarajevu.

 1. Zanimanje?

Imam više zanimanja. Najbitnije zanimanje, studentica sam master studija Engleskog jezika i književnosti na prevodilačkom smjeru. Osim toga, također sam i content writer (pisac sadržaja) za nekoliko web stranica, prevodilac za jednu sarajevsku prevodilačku agenciju, prevodilac volonter pri Memorijalnom centru Srebrenica, ali i freelance prevodilac.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 23 godine.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Imam iznimno malo slobodnog vremena, ali ono malo što mi ostane gledam da provedem u čitanju ili sa svojom najbližom porodicom i prijateljima u šetnji ili u prirodi. Osim toga, slobodno vrijeme vrlo često provodim i u pisanju novih naučno-istraživačkih radova, ili u traženju novih prilika za posao/volontiranje i intelektualni napredak. S tim u vezi, vrlo često nađem neki koristan seminar, radionicu ili predavanje koje me interesuje. Iznimno mi znači svaki slobodni sat u danu, te ga težim iskoristiti što kvalitetnije.

 1. Članica si Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), pa kako gledaš na trenutno stanje u visokom obrazovanju i s kojim se izazovima susreću studenti?

Članica sam Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu time što sam predsjednica Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta, te i članica komisije za naučno-istraživački rad. Mislim da je svaki izazov s kojim se studenti sreću tokom obrazovanja dio sveukupnog puta koji kvalitetan student mora proći kako bi se oformio kao ličnost. Kao osoba koja prati rad SPUS-a, mogu sa sigurnošću reći da je uprava istog uvijek raspoložena da pomogne studentima na svaki mogući način. To govorim iz iskustva, jer sam se kao brucoš vrlo često javljala upravi SPUS-a za savjet, mišljenje ili pomoć pri rješenju situacije, i nikada me nisu dočekala zatvorena vrata. Smatram da u visokom obrazovanju, i obrazovanju generalno, uvijek ima mjesta za napredak, čak i u državama s najrazvijenijim obrazovnim sistemima. Mišljenja sam da mi i ne kaskamo toliko za ostatkom svijeta kada je u pitanju visoko obrazovanje. Dokaz tome su nam, pored uspješnih profesionalaca naše države, nažalost, i iznimno uspješni pojedinci pod zastavama drugih država Europe i svijeta.

 1. Sekretarica si Studentskog kluba „Ibn Sina“, pa koje su to aktivnosti koje provodite?

Objektivno i sa sigurnošću tvrdim da je Studentski klub „Ibn Sina“ nešto najbolje što mi se desilo u mojim dosadašnjim vannastavnim aktivnostima. Ponosna sam sekretarica ovog internacionalnog studentskog kluba pod okriljem Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“, koji mi je, kao mladoj osobi, omogućio nevjerovatne prilike ličnog i profesionalnog razvoja. Aktivnosti koje provodimo su fokusirane na širok dijapazon naučnih, stručnih, istraživačkih, publicističkih i društveno korisnih aktivnosti u kojima mogu učestvovati svi članovi kluba. Da budem preciznija, to bi bile sljedeće aktivnosti: redovno objavljivanje dvojezičnog žurnala „Student Times“ / „Studentska vremena“, organizacija studentskih simpozija, organizacija seminara, gostujuća predavanja čiji su učesnici studenti i stručnjaci tog određenog polja studija, zatim promocije knjiga i časopisa, okrugli stolovi, debate te lokalni izleti i humanitarne aktivnosti.

 1. Koautorica si jednog nedavnog istraživanja o položaju mladih u Bosni i Hercegovini. Do kakvih ste zaključaka došli?

Da, s velikom zahvalnošću i srećom koja me uvijek prati, dobih divnu priliku za koautorstvo, s nekoliko svojih kolega, a pod mentorstvom doc. dr. Amera Osmića, te stvorismo knjigu „Mladi u magli“. Istraživali smo kako to mladi provode svoje slobodno vrijeme i kakav način života uživaju, zatim njihove stavove o porodici, prijateljima i njihove društvene vrijednosti i, naposljetku, njihove stavove u politici i demokratskim vrijednostima.

Ono što smo mogli zaključiti iz ovog istraživanja jeste da je većina mladih osoba na neki način izgubljena u vremenu i prostoru. Na osnovu podataka koje smo dobili, lahko smo došli do znanja da vlada odsustvo kritičkog promišljanja mladih osoba. Naglašena je politička i medijska nepismenost, pa i totalno odsustvo realnog pogleda na svijet, sve dok žive neopterećeni životnim i finansijskim problemima, pod krovom roditelja/staratelja. Ono što smo mi uradili ovim istraživanjem jeste da smo sve one činjenice nama poznate, a koje nisu do sada argumentovane, potkrijepili rezultatima ovog istraživanja. Sada imamo crno na bijelo da će većina mladih osoba prije otići na kafu uz cigaru i listati Instagram, nego što će naći aktivnost koja ih duhovno, intelektualno i/ili fizički unapređuje.

Jako je mali postotak mladih osoba koje će se svim silama truditi da budu uspješni i najbolji u onome što rade, što dovodi do velikog postotka mladih osoba koje su izgubljene u vremenu i prostoru. Mladi su u ovom istraživanju pokazali nezadovoljstvo političkom situacijom u zemlji i smatraju da političari ne rješavaju njihove probleme, te da se ogluše na njihove potrebe. Zbog toga mladi pokazuju nezainteresovanost i ravnodušnost prema političkim procesima u Bosni i Hercegovini. Sve ono što smo analizirali nam je dalo za pravo da kažemo da je stanje mladih iznimno kompleksno, još uvijek pod utjecajem posljedica rata, ali i zbog političke nestabilnosti. Većina naših mladih se susreće s velikim brojem izazova – od visoke stope nezaposlenosti do oskudne prilike za razvoj karijere. Zbog toga naši mladi smatraju da nemaju dobru perspektivu u Bosni i Hercegovini, te ih zato možete vidjeti u redovima ispred Ambasade Njemačke, a naposljetku, i u drugim državama tražeći bolje životne uvjete.

Promocija knjige Mladi u magli i žurnala Studentska vremena na Sajmu knjiga i učila u Sarajevu (FOTO- ibn-sina.net)

 

 1. Jesu li mladi u našem društvu svjesni svoje moći?

Većina mladih u našem društvu je iznimno pasivna, stoga je vrlo lako odlučiti da mladi nisu svjesni svoje moći i potencijala. Njihova najveća moć je u obrazovanju i ličnom razvoju, jer je to nešto što im niko ne može oduzeti, a što će svi uvijek vrednovati i smatrati iznimno moćnim. U svakoj mladoj osobi čuči ogromni potencijal, a na toj osobi je koliko će se u konačnici izboriti da taj potencijal bude na njima željenom nivou.

 1. Kolika je važnost neformalnog obrazovanja?

Mislim da neformalno obrazovanje mladih osoba ima izuzetnu važnost u njihovom ličnom, ali i profesionalnom razvoju. Naravno, mlade osobe ne mogu bez formalnog obrazovanja koje pruža te osnovne vještine i temelje znanja, dok neformalno obrazovanje pruža te neke praktične i životne vještine koje su skoro pa jednako važne. Mislim da je jako bitno da, pored obrazovanja, mlade osobe imaju vremena i za radionice, seminare, ali i volontiranje, kulturne i sportske događaje.

Sve ove aktivnosti pomažu mladima da razviju svoju mrežu poznanstava, s osobama svojih godina, koje će im sigurno dobro doći u budućnosti. Osim toga, ove aktivnosti pomažu mladim osobama da razviju samopouzdanje, kreativnost, ali i osjećaj za timski rad i komunikacijske vještine.

 1. Na šta si najviše ponosna u dosadašnjem radu?

Mislim da nema dana u mom obrazovanju, radu i razvoju na koji nisam ponosna, jer sam svaki dan uradila najbolje što sam mogla i znala. Ponosna sam na to što sam do svakog posla koji radim došla sama, svojim trudom, zalaganjem i radom. Kada bih morala izdvojiti nekoliko stvari, to bi sigurno bilo koautorstvo posljednjeg istraživanja s doc. dr. Osmićem. U prevodilačkom i profesionalnom radu, do sada sam najviše ponosna na to što uopšte radim nekoliko poslova u struci i studiram u isto vrijeme, jer mislim da nema puno mladih osoba koje sve to znaju izbalansirati na zdrav način. Istakla bih svoj volonterski angažman prevođenja s bosanskog na engleski jezik u Memorijalnom centru Srebrenica, jer je to nešto što me zaista ispunjava, koliko god bilo emotivno zahtjevno, ali osjećam da radim nešto ispravno za svoju državu, Bosnu i Hercegovinu.

 1. Koji su tvoji planovi za budućnost?

Moj plan za budućnost jeste da, ako Bog da, nastavim istim tempom. Pod tim mislim na nastavak rada na sebi – i ličnog i profesionalnog. Nadam se da ću biti u prilici nastaviti treći ciklus studija. Naravno, imam određene vizije sebe i svoje budućnosti koje ne dijelim ni s kim, pa bih na to rekla, živi i zdravi bili, pa vidjeli.

 1. Gdje na internetu drugi mladi mogu da te prate?

Moje društvene mreže su privatne, i otvorene za porodicu, prijatelje i ponekog poznanika. Međutim, na LinkedInu sam otvorena za svaki vid profesionalne komunikacije, te sam tu dostupna za sve mlade kolegice i kolege. Tu najčešće i objavljujem svoja profesionalna dostignuća, stoga, tu me možete pratiti.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Za vaš magazin sam čula kada sam se upoznala s jednim saradnikom istog te sam, naravno, nakon upoznavanja, odlučila da pročitam dio sadržaja koji magazin nudi. Ono što bih istakla kao nešto što mi se najviše sviđa jeste to što je magazin fokusiran na mlade osobe, na pozitivna dešavanja tih istih mladih osoba i uglavnom lijepe i lijepo sročene vijesti i članke, što je sve što bi jedna osoba zdrave pameti željela da čita.

 1. Poruka mladima za kraj…

Mladima bih poručila da ulažu u sebe i da pametno koriste svoje slobodno vrijeme. Što se kaže, ne trošite Bogu dane u bezgraničnom ispijanju kafe i listanju Instagrama i TikToka, dođite sebi iz bezgranične pasivnosti i uradite nešto korisno vama i vašoj okolini. Naravno, treba se i družiti i popiti kafu, ali isto tako treba i pročitati knjigu, otići u pozorište, uraditi dobar trening i tražiti seminare iz vaše struke. Vjerujte mi da možete sve to stići, sve dok kvalitetno organizujete svoje vrijeme. Potrudite se da budete najbolja verzija onoga što želite biti.

Neformalno obrazovanje mladih osoba ima izuzetnu važnost u njihovom ličnom ali i profesionalnom razvoju, navodi Zerina Maksumić (FOTO-privatni arhiv)

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Rodni stereotipi
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Zašto se žene šminkaju?
More Stories
Zašto je nauka važna za naše živote?