Riječ urednika: Septembar i vrijeme odučavanja

Septembar uvijek miriše na početke i nove prilike. Krenut ćemo da trčimo, hranit ćemo se zdravije, konačno ćemo više vremena posvetiti traženju stipendije za željeni studij, upisat ćemo novi kurs. Živjet ćemo bolje. Hoćemo li?

Već pola godine zajedno s grupom pametnih i odvažnih mladih uređujem Karike, jedini omladinski magazin u BiH na aktivistički pogon. Još od dolaska na ovu poziciju, bilo mi je važno da razgovaramo o stvarima o kojima nemate priliku govoriti ni u školi niti kod kuće, i to ne na način da vam izigravamo roditelja ili nastavnika, nego da vam se obraćamo kao neko ko jeste dio vas i vašeg iskustva. Karike su jedinstven medijski prostor jer ga kreiraju mladi za mlade govoreći o svemu onome što ih žulja i(li) uveseljava u ovom društvu.

Moj život je, mogu slobodno reći, počeo od 25 godine, kada sam aktivno krenuo da se odučavam od svih gluposti koje sam naučio u školi, kući, sredini u kojoj živim, a koje nemaju baš nikakve veze sa mnom kao jedinstvenim ljudskim bićem, nego s nekakvim glupavim pravilima za koje niko ne zna do kraja pošteno objasniti zašto ih je važno poštovati.

Tokom odrastanja pokupimo toliko pravila, normi, obrazaca ponašanja, formi odnosa prema sebi i svijetu, koje u jednom trenutku postanu ogroman teret na leđima naše autentičnosti i koje nas u konačnici ne čine nikako sretnim, nego baš sve suprotno od toga. U mojoj dugoročnoj viziji razvoja Karika, volio bih da ovaj magazin bude jedinstven medijski prostor, gdje ćemo dijeliti iskustva odučavanja i načine učenja sretnijeg, kvalitetnijeg, komfornijeg i zdravijeg života.

Novu sezonu započinjemo otvorenih ušiju i očiju, za vas osluškujemo i pratimo razne nove priče koje čekaju da budu ispričane na vama blizak i razumljiv način.

Mnogo nam je drago što nam šaljete svoje prve tekstove koje objavljujemo u rubrici Prvi tekst, književne radove, koje objavljujemo u rubrici Književnost mladih, komentare, novinarske tekstove… Želimo da uvijek znate da ste svi vi Karike i da naš magazin jeste prostor koji treba da iskoristite ako imate nešto da kažete.

Pozivamo vas i dalje da nam šaljete prijedloge novinarskih tekstova, blogove, eseje, fotografije. Voljeli bismo da dobijemo od vas veći broj komentara na tekstove. Nije nam cilj da nas hvalite, nego da pokrenemo argumentiranu debatu oko važnih tema vezanih za život mladih u BiH danas.

U mjesecu septembru donosimo pregršt zanimljivih tekstova, ali posebno ćemo se osvrnuti na predstojeće izbore. Želja nam je da vam objasnimo šta je politika zapravo, kako utiče na naš svakodnevni život te zašto je važno glasati. Politika je najjednostavnije rečeno davanje moći nekome da upravlja zajedničkim parama i raspoređuje ih.

Pravi političar je neko ko zna da vaših 10 maraka rasporedi na stvari koje su vama kao građanu i(li) građanki ove zemlje važne. Sve ostalo je kriminal zamaskiran ispraznim rodoljubljem.

Hvala na ukazanom povjerenju i do čitanja,

Anes Osmić, glavni i odgovorni urednik magazina

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Zaviri „Iza duge“, vidjećeš da smiješ
Intervju - Amina Omerbašić, JU MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac
Intervju - Sumea Žuna, Mješovita srednja škola Zenica
Poziv na učešće na konkursu na temu „Nasilje nad LGBTIQ osobama – moja priča“
Intervju -  Marko Knežević, Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“,
Zlatna Karika Nikolina Zubac: Volim izazove, timski duh i adrenalin koji košarka donosi
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
More Stories
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?