Čekanje u redovima može postati prošlost: Enver Gluhić kreirao aplikaciju E-dokumenti

Mladi Tuzlak na ideju izrade aplikacije došao je nakon što se nekoliko puta nalazio u situaciji dugotrajnog čekanja u nepreglednim redovima prilikom prikupljanja dokumenata.

Višesatno čekanje u dugim redovima kako bismo prikupili lične dokumente moglo bi uskoro postati prošlost, i to zahvaljujući mladom Tuzlaku Enveru Gluhiću. Naime, ovaj student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koji se u slobodno vrijeme bavi programiranjem, kreirao je aplikaciju E-dokumenti, koja bi mogla doprinijeti digitalizaciji dokumenata građana u Bosni i Hercegovini.

Kako kaže u razgovoru za „Karike.ba“, na ideju izrade aplikacije došao je nakon što se i sam nekoliko puta nalazio u situaciji dugotrajnog čekanja u nepreglednim redovima prilikom prikupljanja dokumenata.

„Vjerujem da su se svi bosanskohercegovački građani više puta u životu susreli sa situacijom dugog čekanja u redovima, odlazak u više različitih institucija koje se nalaze na različitim krajevima grada kako bi prikupili neophodne lične dokumente. I ja sam se, naravno, više puta susretao s istim problemom te bio primoran trošiti vrijeme i energiju za posjetu općini, MUP-u, sudu i drugim institucijama kako bih dobio neophodne dokumente. Nakon što mi se ista situacija nekoliko puta ponovila, odlučio sam kreirati aplikaciju E-dokumenti koja bi značajno olakšala taj proces svim građanima“, priča Enver Gluhić.

Mnogobrojne prednosti aplikacije

Prema njegovim riječima, početak kreiranja bilo koje aplikacije se odnosi na pripremu takozvanog dijagrama toka koji podrazumijeva skiciranje svih procesa koje aplikacija može izvršiti te svih veza među funkcijama i problema koji se mogu desiti. Nakon toga slijedi pisanje koda, a na kraju je naravno izvršeno i testiranje aplikacije koja korisnicima nudi više mogućnosti.

„Prva je mogućnost preuzimanja bilo kojeg ličnog dokumenta u elektronskoj formi koju naravno, u slučaju potrebe, možete i štampati. Druga mogućnost je provjera što omogućava pravnom licu kojem ste zapravo predali dokument u određenu svrhu da putem identifikacionog broja provjeri validnost dokumenta. Aplikacijom bi bilo omogućeno plaćanje SMS porukom, vaučerom ili uplatnicom“, objašnjava sagovornik.

Navodi da implementacija ovakve aplikacije donosi i mnogobrojne prednosti kao što su: smanjeni redovi čekanja, brzina, dostupnost svima bez obzira na vrijeme i lokaciju, olakšano evidentiranje i posmatranje statističkih podataka, više mogućnosti plaćanja, čuvanje okoliša zbog manje štampanja papira, sveobuhvatnost u smislu da putem iste aplikacije možete dobiti bilo koji dokument bez obzira na to koja je institucija nadležna za njegovo izdavanje te minimizirana mogućnost malverzacija i neovlašteno korištenje podataka.

„Smatram da su podaci pohranjeni na ovaj način sigurniji jer imamo razne mogućnosti zaštite podataka. Također, svaki dokument koji bude izdat kroz aplikaciju će imati svoj jedinstveni broj i taj dokument pravno ili fizičko lice kojem isti predate može iskoristiti samo jednom, što minimizira mogućnost neovlaštenog korištenja dokumenata u svrhu za koju nije namijenjen. Također kontrolor aplikacije, odnosno ovlašteno lice će imati uvid u ovaj proces što dodatno doprinosi sprječavanju mogućnosti zloupotrebe“, ističe ovaj mladi Tuzlak.

Enver Gluhić, privatna arhiva

 

Nedostaje podrška vlasti za bh. inovatore

Enver dodaje da je aplikacija spremna za upotrebu, a jedini uslov da bi se koristila je odobrenje nekoliko nivoa vlasti.

„Digitalizacija u Bosni i Hercegovini nije nepoznanica, ali je taj proces veoma spor i neusklađen. Nadam se da ću dobiti podršku vlasti da implementiramo aplikaciju koja bi povezala sve institucije i olakšala procese vezane za izdavanje dokumenata i građanima i službenicima“, naglašava sagovornik.

Na kraju razgovora poručuje da je odnos vlasti Bosne i Hercegovine prema inovacijama nažalost lošiji u odnosu na razvijenije države Europe i svijeta.

„Nedostaje podrška vlasti za bosanskohercegovačke inovatore, što je veliki problem s kojim se domaći inovatori susreću i taj problem je, u slučaju poput mog, teško prevazići jer je podrška vlasti neophodna za finalizaciju projekta. Smatram da u Bosni i Hercegovini postoji veliki broj mladih koji zapravo imaju odlične ideje, ali nažalost ne dobivaju podršku okoline. Uprkos tome trebaju biti uporni u svom cilju i realizovati svoje ideje jer je to jedini put razvoja društva“, zaključuje Enver Gluhić.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Zerina Suljić: Uložen trud i višesatno učenje uvijek bih nagradila dobrim treningom
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Danijela Stojanović, geštalt psihoterapeutkinja: „Iza slojeva neosvešćenih osećanja, strpljivo čekamo sami sebe“
Život freelancera u BiH: Moguće je zaraditi i preko tri hiljade KM mjesečno
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
More Stories
Ante Jurić-Marijanović: Moj je tata zločinac iz rata