ONAuBiH – kako medijskim izvještavanjem do suživota i tolerancije?

Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) nevladina je organizacija koja mladima pruža priliku da se što bolje upoznaju s medijima, te da nauče više kako bi učestvovali u kreiranju i popunjavanju medijskog prostora. Kroz različite projekte okuplja sve mlade koji teže k boljem i kvalitetnijem novinarstvu.

Vodeći se misijom kreiranja slobodnog društva u kojem se kritički promišlja i djeluje, ONAuBiH mlade iz cijele BiH uči da plasiraju i kritički konzumiraju medijski sadržaj, osnažujući i njihovu medijsku pismenost.

ONAuBiH je kroz USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE dobila priliku implementirati projekt „Sve boje duge: pristup LGBTIQ+ temama unutar medijskog diskursa“ s ciljem doprinosa smanjenju homofobije, bifobije i transfobije među mladima u BiH kroz raznovrstan medijski sadržaj na temu LGBTIQ+ ljudskog iskustva i aktivnosti koje promoviraju suživot i toleranciju.

Izvršni predsjednik ONAuBiH Ammar Grabić kao najveći uspjeh projekta navodi postojanost i održavanje rubrike „Iza duge“ koja već sada broji preko 50 ličnih priča pripadnika LGBTIQ+ i njihovih saveznika (porodice, prijatelja…). Rubrika je postala sigurno mjesto za iznijeti probleme i mladi je doživljavaju kao siguran prostor: „Magazin Karike je prepoznat kao sigurno mjesto za marginalizirane mlade, govori o različitim temama poput politika prema mladima, svakodnevici i navikama mladih, mentalnom zdravlju i slično. Zajednica vidi saveznika u magazinu. Ova rubrika nije samo namijenjena pripadnicima LGBTIQ+, to je zajednica za sve marginalizirane mlade. ONAuBiH nije organizacija koja se fokusira isključivo na LGBTIQ+ populaciju, naš magazin Karike piše o temama o kojima se u školama i na fakultetima ne priča.“

Aktivnosti ONAuBiH provedene u sklopu projekta koji podržava USAID kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire uvrštene su u mjesec povorke ponosa. Prezentacijom Priručnika za novinare/ke o izvještavanju LGBTIQ+ temama u Bosni i Hercegovini najavljen je mjesec ponosa.

Fokus projekta „Sve boje duge: pristup LGBTIQ+ temama unutar medijskog diskursa“ jeste u što većoj mjeri ograničiti govor mržnje u online prostoru. Iako postoje određeni vidovi sankcije, tačnije kodeks za online medije koje ima Vijeće za štampu, ono nema mandat koji bi nekoga kaznio: „Pojedini mediji, pretežno online portali, nemaju Impressum, online svijet je dao prostora mnogima da pišu i izjašnjavaju se na način na koji žele, čak potencirajući i mnogo toga što nije društveno prihvatljivo.“

Kada je riječ o institucijama vlasti, Ammar navodi da su u proteklom periodu predstavnici ONAuBiH održali konsultativne sastanke koji će poslužiti za unapređenje njihove inicijative: „Mi smo održali sastanke s predstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije, Ombudsmena za ljudska prava, predstavnicima Parlamenta BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Trenutno zaista imamo podršku tih institucija, što su nam nagovijestili i na sastancima. Sada su u toku neke druge procedure, formiranje radnih grupa, te provedba zagovaračke inicijative koja će, siguran sam, potrajati, ali rezultat koji želimo jesu izmjene i dopune Zakona o komunikaciji u BiH.“

U realizaciji projekta „Sve boje duge: pristup LGBTIQ+ temama unutar medijskog diskursa“, ONAuBiH je imala i formalnog partnera, Udruženje „Okvir“. Ammar navodi i da su kroz USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE imali podršku od drugih organizacija koje se bave LGBTIQ+ temama, a to su: Sarajevski otvoreni centar (SOC), Tuzlanski otvoreni centar (TOC), Helsinški odbor za ljudska prava, te pored toga i podršku predstavnika odbora Bh. povorke ponosa. Smatraju da je podrška vrlo važna jer je zajedničkim snagama moguće ostvariti brže i značajnije rezultate.

ONAuBiH je uporedo s ostvarivanjem projektnih rezultata radila i na internim unapređenjima i ostvarila izvanredne rezultate. Ammar ovaj proces navodi kao vrlo važan, jer je stekao nova znanja i na individualnom ali i na organizacijskom nivou: „Definitivno da nam je proces jačanja kapaciteta i performansi bio od velikog značaja. Mi smo kao organizacija imali mnogo toga, ali nismo to što imamo znali posložiti i nazvati pravim imenom. Ja sam zakonski zastupnik organizacije i ovaj proces me posebno osvijestio koliko je važno imati dokumente koji će štititi i mene i uposlenike. Sada imamo načine i procedure kako da skrenemo pažnju jedni drugima i pozovemo se na odgovornost.“

Iako danas imaju brojne pravilnike, dokumente i uspjehe, Ammar navodi da je posebno ponosan jer su ostali ono što su od samog početka – omladinska organizacija, organizacija koja je tu za mlade i koja radi s mladima.

Smatrajući da organizacije s boljim internim kapacitetima i performansama mogu ostvariti bolje rezultate, Ammar navodi i da je ONAuBiH prepoznata od strane donatorske zajednice, te da su njihovi popratni dokumenti dobili i pohvale, da imaju sada pregledniju arhivu, te da sve što sada imaju ima neki tok i sve je mnogo lakše sada prilagoditi formi donatora.

Kada je riječ o daljnjim planovima, ONAuBiH nastavlja s produciranjem medijskog sadržaja o temama koje su mladima bitne kroz komunikacijske kanale prilagođene mladima danas. Njihov svakodnevni cilj jeste jačati mlade i educirati ih u polju medijske pismenosti, baviti se istraživanjima koliko su teme omladinske politike prisutne u medijima, kako izvještavaju lokalni mediji u BiH i koliko su mladi zastupljeni u medijima. Organizacija će nastaviti pružati podršku marginaliziranim grupama mladih, a nadaju se i trećem ciklusu projekta koji bi simbolično nosio naziv „Iznad duge“.

Omladinskoj novinskoj asocijaciji želimo mnogo uspjeha, pozitivnih priča i realiziranih projekata u periodu koji slijedi, s ciljem edukacije i osnaživanja mladih u BiH.

*Preuzeto sa https://www.usaidinspire.ba/ba/vijesti/vijesti-projekta/1335-onaubih-kako-medijskim-izvjestavanjem-do-suzivota-i-tolerancije?fbclid=IwAR1Zq0S8GDuAaSnsQb4CkCRBJuwRcwgjjTjG3qJO2bvND0Bt5yfNZDaCWR0

Najčitaniji tekstovi

Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Ana Šego: Mladima je često potrebna čvrsta odskočna daska
Kobeiagi Kilims lete po cijelom svijetu
More Stories
Murali – umjetnost koja opominje