Kako strelovito napredovati u karijeri i u isto vrijeme provesti tri godine putujući?

Moje ime je Lemana Spahić i viši sam stručni saradnik na Verlab Institutu za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju.

U februaru ove godine, kada sam doktorirala na Međunarodnom Burch univerzitetu, bila sam najmlađa doktorica nauka u Bosni i Hercegovini. Moje uže interesovanje i oblast u kojoj sam radila doktorsku disertaciju je biomedicinski inženjering i primjena vještačke inteligencije u medicinskoj dijagnostici. Iako sam titulu doktorice nauka stekla u februaru ove godine, i dalje sam na obrazovnom putu koji me odveo u Kragujevac. U Kragujevcu radim svoj drugi doktorat iz oblasti primijenjenog računarskog modeliranja i vještačke inteligencije u bioinženjeringu u sklopu Marie Sklodowska-Curie akcije DECODE. Želim s vama da podijelim iskustvo koje mi je omogućilo da posljednje tri godine intenzivno putujem, a opet da stičem specijalistička znanja i napredujem u svojoj karijeri.

Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) predstavljaju prestižni skup grantova koji su ključni u podsticanju istraživanja i inovacija širom Evropske unije i njenih pridruženih zemalja. Ključna karakteristika MSCA je fokus na mobilnosti istraživača preko granica, posebno kroz inicijative kao što su Inovativne trening mreže (eng. Innovative Training Networks – ITN) za istraživače na početku svoje karijere, uključujući studente doktorskih studija, poput mene.

Uključivanje u doktorske stipendije Marie Sklodowska-Curie bilo je transformativno poglavlje u mom profesionalnom razvoju, usmjereno na poboljšanje perspektiva karijere mladih istraživača kroz međunarodnu i interdisciplinarnu istraživačku obuku. Ovaj program promoviše skladan spoj naučne izvrsnosti i inovativnih vještina kroz akademski sektor, industriju i druge sektore. Prioritet je globalna mobilnost istraživača, ohrabrujući nas da se odvažimo da učestvujemo u projektima u zemljama koje nisu naše vlastite, čime se olakšava međunarodna saradnja i kulturna razmjena.

Moje lično putovanje unutar MSCA DECODE ITN projekta i moja uloga unutar tima u BioIRC-u u Kragujevcu, Srbija, zajedno s međunarodnim konzorcijumom iz Grčke, Poljske, Irske, Francuske, Italije i Srbije, duboko je uticalo na moju karijernu putanju. Iako sam prethodno sarađivala sa širokim krugom profesionalaca, uključenje u ovaj program ponudilo mi je potpuno različito iskustvo.

Naglasak programa na međunarodnoj dinamici ne samo da je proširio moju perspektivu istraživanja već je također poboljšao moju socijalnu inteligenciju, čineći me fleksibilnijom i spremnijom za rad u interdisciplinarnim i međunarodnim timovima. Ova izloženost različitim istraživačkim okruženjima i prilika za saradnju s ekspertima iz više disciplina značajno su ojačali moje vještine podižući moju konkurentnost u akademskom i neakademskom sektoru. Štaviše, sticanje soft skills, poput liderstva i interdisciplinarnog timskog rada, su uveliko unaprijedili moju sposobnost da se uklopim u različita okruženja i predstavljam svoje ideje raznolikim skupinama ljudi.

Biti dio doktorskih stipendija programa Marie Sklodowska-Curie pružilo mi je neprikosnoven spoj naučne izvrsnosti, internacionalne mobilnosti i profesionalnih mogućnosti za razvoj. Kao rezultat, moje učešće u ovom programu ne samo da je obogatilo moje akademsko putovanje, već je također postavilo čvrstu osnovu za uspješnu i uticajnu karijeru u istraživanju i dalje.

Ako nekoga zanima gdje se mogu pronaći otvorene pozicije na ovim projektima, odgovor se nalazi na EURAXESS portalu Europske komisije. Svim mladim istraživačima bih preporučila da se odvaže na ovaj korak i steknu iskustva koja će ih uveliko pripremiti za dinamično tržište rada.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
Uslovi rada u trafikama: Znala sam se vratiti s kraja ulice kako bih otišla u toalet!
More Stories
Dnevnik jednog sezonca