Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde

Borba za ljudska prava nije samo borba za sadašnjost, već i za budućnost generacija koje dolaze. Ona osigurava da nasljeđujemo svijet u kojem su pravda, sloboda i poštovanje ljudskog dostojanstva neotuđiva prava svake osobe.

Piše: Hana Hrnjica

Udruženje „Dignitet“ iz Mostara kroz svoje djelovanje u Bosni i Hercegovini jasno predočava duboku posvećenost prema istoj borbi i vrijednostima, te teži k osnaživanju i edukovanju individua kako ne bi podlijegale nekom vidu potencijalnog uskraćivanja istih prava. Njihova misija i vizija evidentno definišu enormnu želju kolektiva za razvijanjem društva unutar kojeg svaka individua egzistira uz poštovanje i integritet kao krucijalni dio svakodnevice.

„Naša misija je izgradnja društva u kojem svaki pojedinac može živjeti dostojanstveno. Kroz razne projekte nastojimo osnažiti djecu, mlade, žene i muškarce, te pružiti podršku u
obrazovanju, pravnom savjetovanju i društvenoj rehabilitaciji“, izjavila je Edisa Demić, direktorica i osnivačica Udruženja.

 

Njihovi ciljevi za budućnost se reflektiraju u njihovom vjerovanju kako temelji ljudskog postojanja leže u dostojanstvu i slobodi, te da su oni ključni za ostvarenje pravog ljudskog potencijala. Kroz svoj angažman jasno iskazuju afinitete k transparentnom i pravednom društvu koje nije zatrovano korupcijom i nasiljem.

„Naziv Dignitet simbolizira univerzalni cilj Udruženja da svaki čovjek živi dostojanstveno. On reflektira viziju, misiju i vrijednosti Udruženja, koje uključuju posvećenost ljudskim pravima, socijalnoj pravdi i podršci grupama u potrebi. Kroz ovaj naziv Udruženje jasno izražava svoju predanost stvaranju društva u kojem se poštuju i štite osnovna ljudska prava i slobode, te promiče ideju dostojanstvenog života za sve“, istaknula je Ella Ljubić, aktivistkinja Udruženja.

Udruženje se planira usredotočiti na umjetnički aktivizam, razvoj soft vještina te borbu protiv nasilja, posebno s ciljem unapređenja statusa mladih i žena u zajednici. Također se planira širenje programa osnaživanja građanskih kapaciteta, kako bi se građanima omogućilo sudjelovanje u donošenju odluka. Njihov ideal jednog dinamičnog društva zasnovanog na principima samopoštovanja i individualnog dostojanstva u svim sferama javnog, političkog, društvenog i privatnog života doprinio je činjenici da je „Dignitet“ regionalno prepoznata organizacija, koja je do sada imala priliku da okupi stručne, pristupačne i radu posvećene eksperte/ice koji ostvaruju mjerljive, a ne deklarativne rezultate u podržavanju razvoja dostojanstvenog modela življenja.

Po pitanju reakcije šire javnosti na samu organizaciju i njeno djelovanje, iz Udruženja su istaknuli sljedeće: „Šira javnost je pozitivno reagirala na angažman Udruženja ‘Dignitet’. Naši projekti i aktivnosti često dobijaju značajnu podršku i priznanje, te su prepoznati kao pouzdan partner u borbi za ljudska prava i socijalnu pravdu. Javnost i mediji nas podržavaju, prepoznajući našu posvećenost i profesionalnost.“

Borba za ljudska prava je neodvojivi dio potencijala jednog društva ka prosperitetu, te djelovanje u svrhu pravičnosti i jednakosti, osiguravajući da svaka osoba ima pravo na dostojanstvo, slobodu i jednake mogućnosti, bez obzira na njihovu rasu, spol, vjeru ili druge osobne karakteristike, i direktno afektira svaku jedinku koja sačinjava to društvo i gradi njihov potencijal k boljitku. 

Ova borba nije samo moralna obveza, već i temelj demokratskih društava u kojima svaka individua može prosperirati i ostvariti svoj puni potencijal.

Udruženje „Dignitet“ je adekvatan primjer jednog kolektiva čija je egzistencija potakla iz individualne svijesti i moralnih vrijednosti građana koji stagnaciju – kao reakciju na lapsuse unutar sistema koji kontrolišu našu svakodnevicu – gledaju kao poraz i put k uništenju jednog društva. Kroz aktivizam, zakonodavstvo i obrazovanje, ova borba potiče društva da se suoče s nepravdom, diskriminacijom i nasiljem, te promoviše inkluzivnost i toleranciju kao ključne vrijednosti zajednice. 

Važnost ove borbe se ogleda u svakom koraku prema stvaranju svijeta u kojem svaka osoba može živjeti bez straha od kršenja svojih osnovnih prava, te reformisanju metodologije djelovanja jednog društva koje ne poznaje realnost u kojoj niti jednoj individui, ni u jednom momentu, ne prijeti potencijalno uskraćivanje vlastitih prava. Projekti udruženja su usmjereni ka zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, obrazovanju, podršci i razvoju ličnosti djece te zaštiti i očuvanju svih vrijednosti porodice, i oni zaista predstavljaju udruženje i njihovu misiju dostojanstveno.

 

Ovaj članak je nastao kroz projekt „Putokaz za mlade, karike za promjene“, koji provodi Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT. Stavovi izneseni u ovom članku nisu i ne mogu biti stavovi Instituta za razvoj mladih KULT.

 

Naslovna fotografija: Cijeli sastav tima “Digniteta”, po redoslijedu s lijeva na desno, kako smo pozicionirani: Ella Ljubić, Edisa Demić, Eldina Hodžić Nurkić, Elma Padalo Khalifa, Lamija Dizdarević. Fotografija u tekstu: Direktorica udruženja “Dignitet”, Edisa Demić. Fotograf: Aris Čišić.

 

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
More Stories
Kopir