Čitanje između redova 4: Kako stvoriti islamofobe?

RT (ranije engl. Russia Today) je globalna višejezična televizijska postaja koju je 2005. godine osnovala Ruska vlada. Cilj televizije je na međunarodnoj pozornici prenositi ruska stajališta o zbivanjima u svijetu kao i upoznati svijet sa zbivanjima u Rusiji. RT je često opisivan kao propagandno sredstvo Ruske vlade, kako kaže Julia Ioffe, i njene vanjske politike, kako zaključuje Luke Harding za Guardian, te je opet optuživan za svjesno širenje dezinformacija od strane reportera, uključujući i neke bivše RT-ove reportere, priznaje bivša RT reporterka, Rosie Gray za BuzzFeed News.*

Jedno od RT izvještavanja o Bosni: https://www.rt.com/news/events-bosnia-war-fabricated/

U ovom tekstu ću analizirati jedan od TV priloga ove televizije, dostupan na linku https://www.youtube.com/watch?v=HyjTmtJWTLc&t=3s, koji prati tekst https://www.rt.com/news/is-there-a-haven-for-islamists-in-europe-s-backyard/.

Is there a haven for Islamists in Europe’s backyard? (Postoji li utočište za islamiste u dvorištu Evrope?)

Naslov je prvo što čitaoci/gledaoci uoče kod medijskog izvještavanja i zato je ključno da bude u potpunosti jasan, koncizan, tačan i nedvosmislen. Naslovno pitanje je nedvojben primjer klikbejta, koji unosi klicu sumnje i straha u svijest ljudi. Obzirom da RT izvještava rusku javnost o vanjskoj politici, nema sumnje da će priče s ovakvim naslovima izazvati ili dodatno razviti prijekor i predrasude prema određenoj skupini, u ovom slučaju prema građanima/kama BiH, ali i muslimanima/kama.

Također, upotrijebljena je klasična propagandna metoda zamjene riječi u izrazu „islamizam“, koji ima negativnu konotaciju (kao i bilo koji –izam), upućujući na terorizam.

Tekst sadrži elemente senzacionalizma i medijski je linč određene grupe, religije i nacije ljudi, tako da mu u početku možemo dodijeliti počasnih 5 Pinokija!

Ovaj tekst je objavljen 30. marta 2009. godine, bez ikakvog potpisa autora/ice. Ipak, u produkciji navedenog medija Russia Today.

„Postoje strahovi da, nakon što je postala neovisna, Bosna i Hercegovina postaje uzgajalište islamskog fundamentalizma. Mnogi od najvećih terorističkih napada posljednjih godina imaju veze sa zemljom. Najmanje dvojica otmičara 11. septembra trenirali su i borili se u Bosni. A svi oni koji su sudjelovali u bombaškim napadima u Madridu prije pet godina prošli su kroz Sarajevo. Upotrebljeni eksploziv je također proizvođen u Bosni.“ – RT kao medij nameće svoje mišljenje, tačnije „strah“, jer nigdje nije naznačeno kod koga postoje ovakvi „strahovi“.

U samom uvodnom paragrafu, čitaoci već mogu doživjeti emocionalno prezasićenje, jer su direktno iznesene izjave o BiH kao žarištu i fiskulturnoj sali za treniranje terorizma!

Ovo su ozbiljne optužbe, pretežno poluistine, i trebaju imati konkretan izvor na koji se referiraju, eventualno sudski zaključak (ili optužbu) koji ih potvrđuje. Takvo nešto ne postoji, tako da je ovo paragraf etnonacionalne podjele i ratnohušačke retorike. Autor/ica se koristi tehnikom povezanih stavova gdje se neki neutralan sadržaj povezuje s poznatim. Dakle, ruska (ili bilo koja) javnost ne mora znati ništa o BiH, ali kada pročita o njenoj „povezanosti“ s najvećim terorističkim napadima, formirat će negativan odnos prema državi, Bošnjacima i muslimanima.

Paragraf nastavlja da održava nivo naslova, tako da 5 Pinokija za aludiranje na mržnju, stereotipe i netrepeljivosti, kao i manipulaciju osjećajima nesigurnosti i ugroženosti.

„’Kada govorimo o globalnom porastu radikalnog islamskog fundamentalizma, ne možemo izostaviti Bosnu i Hercegovinu. Počevši od osamdesetih do danas, razvija se’, kaže Gostimir Popović, srpski politički analitičar. On dodaje: ‘Ovdje su muslimani uključeni u sve akcije povezane s islamskim radikalizmom u svijetu. Muslimani u Bosni primarni su izvor islamskog ekstremizma u Evropi, posebno na jugoistoku. Postaje vrlo opasno.’“

Na osnovu koje metodološke analize, istraživanja, tehnike i parametra možemo donijeti zaključak o radikalnom islamskom fundamentalizmu i gdje možemo pratiti rast „radikalnog islamskog fundamentalizma“ u BiH?! Ko je pratio povezanost bosanskih muslimana i svjetskih radikalista? Gdje možemo pronaći te poveznice? Ko je proglasio stanje javne nesigurnosti, tj. opasnost?

Odgovore na ova pitanja nemamo u tekstu, te ovaj paragraf obilježavamo s 3 Pinokija zbog ratnohušačke retorike i širenja straha.

Jako je zanimljivo da je za komentatora uzet Gostimir Popović, naglašen kao srpski analitičar. Ova odrednica „srpski“ može ukazivati na njegovu subjektivnost prilikom davanja ove izjave usmjerene spram drugih etničkih skupina koje žive u BiH, konkretno na Bošnjake/muslimane. U svojoj izjavi nigdje ne navodi jasne dokaze. Generalizira i uopštava stvari.

„Od 1992. godine mnogi bosanski muslimani preziru Zapad. Tada su Ujedinjene nacije nametnule embargo na oružje, ozbiljno ometajući njihovu sposobnost da se bore protiv svog neprijatelja. Tokom sljedeće četiri godine umrlo je sto hiljada ljudi – od kojih su većina muslimani. Upravo je to iskustvo otvorilo vrata ekstremizmu.“ – Koje istraživanje potvrđuje stav prezira prema Zapadu? U samo četiri rečenice ubacili su kontekst posljednjeg rata, tj. agresiju na BiH, istaknuvši pritom stradanje stotine hiljada ljudi. Stotine hiljada ljudi?! Autor/ica i dalje zaključuje po vlastitoj volji, konstatirajući da je rat uslovio ekstremizam.

Već mi se želudac okreće od ovakvih paragrafa, ali idemo dalje – 3 Pinokija!

„Tu je i priliv ideja iz Saudijske Arabije. Sarajevska džamija kralja Fahda sagrađena je milionima saudijskih dolara i najveće je mjesto molitve muslimana na Balkanu. Džamija ima reputaciju kao magnet za muslimanske fundamentaliste u Bosni i Hercegovini, što izaziva zabrinutost da islamisti dobijaju na snazi u ovom gradu u srcu Evrope.“ – Da li su novinari ovoga članka uradili zaista podrobno i profesionalno istraživanje, pa nam dokaze predočili crno na bijelo? Nisu. Očekuju da im čitaoci vjeruju, jer se nameću kao medijski autoritet. U ovom slučaju, bez ikakvog pokrića, izuzetno subjektivan, što krši osnovne standarde novinarstva – objektivnost i dokaze. Nismo upućeni u saudijske dolare, niti u titulu „najveće mjesto molitve muslimana na Balkanu“, a očito nije ni autor/ica. Produžujemo Pinokiju nos, zbog neosnovanih, dakle lažnih tvrdnji i nepostojanog izvora informacija.

„Uticaj polako dolazi i od Islamske Republike Iran. Sve više i više mladih bosanskih muslimana želi da nauči farsi jezik, kulturu i istoriju.“ – Poput bosanskog lonca, autor/ica nastavlja ubacivati u svoj tekst potpuno nepovezane informacije, odnosno dezinformacije. Dugogodišnja radnica Iranskog kulturnog centra, A. B., kaže kako su novinarka i njen snimački tim došli u IKC istaknuvši da istražuju o muslimanima u BiH i Evropi, raspitujući se za perzijski jezik, kulturu i tradiciju, te ostale kulturne centre u BiH. Ipak, nijednu izjavu nisu upotrijebili u videu ili tekstu, osim video kadrova unutar Centra. Čini se da su ovi novinari imali unaprijed pripremljenu priču u svojim glavama i da su izašli na teren samo kako bi tu priču potvrdili. Nisu željeli da stvarno upoznaju priču koju istražuju razgovarajući s njenim ključnim akterima.

Zbog ovakve zloupotrebe podataka i povjerene slobode istraživanja unutar Centra, zbog lažnog predstavljanja prilikom prikupljanja, a zatim i iznošenja podataka dopisujem najoštriju osudu i 5 Pinokija.

„’Kada govorimo o Saudijskoj Arabiji, znate da oni imaju novac. Dio novca došao je posebno tokom rata ovamo u Bosnu i Hercegovinu. S novcem i uz pomoć, došli su do nekih ideja’, rekao je novinar Gvozden Šarac, koji fenomen prati već godinama. Šarac kaže da su samo isfrustrirani, nezaposleni mladi oni koji su privučeni islamskim ekstremizmom. Za poređenje, većina bosanskih muslimana je umjerena.“ – Tekst je popraćen i videom (kojeg nema u članku, pa sam ga morala naknadno tražiti), a u istom možemo vidjeti sagovornike. Kao što vidimo izjava novinara Adnana Rondića je uzeta iz konteksta, a sam Adnan je potpisan kao Gvozden Šarac, novinar RTRS.

Neka me neko uštine za obraz! 5 Pinokija.

„Veliki muftija Bosne, dr. Mustafa Cerić, slaže se s tim. ‘Svjesni smo zabrinutosti za Evropu i svjesni smo zabrinutosti ili uticaja koji dolaze spolja, ali dovoljno smo zreli i imamo dovoljno iskustva da vrlo dobro znamo svoje mjesto u Bosni, svoje mjesto u Evropi i mi smo veoma odgovorni ljudi’, rekao je.“ – Da li ste dr. Cerića pitali dijeli li Rondićevo, tj. „Šarčevo“ mišljenje, pa se „složio“, jer iz njegove izjave ne možemo zaključiti da se radi o istim odgovorima? 2 Pinokija

„Sarajevo se ponekad naziva Jerusalemom Balkana. Nalazi se na raskrižju Zapada i Istoka, mjestu gdje se islam susreće s kršćanstvom. Upravo ovo pažljivo pozicioniranje usmjerava pažnju svijeta – gledajući da li će postati žarište fundamentalizma ili mješavina tolerancije i razumijevanja.“ – Ova reportaža ili priča, ako se uopće tako može nazvati, prepuna nabacanih i nepotvrđenih podataka, zaključena je bez ikakve analitike i zaključka.

Ukoliko se pitate o posljednjem paragrafu – ne, to nije zaključak, već klasična senzacionalistička nedorečenost potkrijepljena strepnjom i ratnohušačkom mantrom. Budući da su to 3 za ratnohušačku retoriku + 2 za senzacionalizam = 5 Pinokija, zaključujemo da je riječ o potpuno lažnoj priči, reportaži, istraživanju ili kakogod ovo zvali.

bosnian muslims embrace the future, but fear extremists in their midst / bosanski muslimani prihvataju budućnost, ali se plaše ekstremista u svojoj sredini
bosnian muslims embrace the future, but fear extremists in their midst / bosanski muslimani prihvataju budućnost, ali se plaše ekstremista u svojoj sredini

Zaključak

Analizom smo obuhvatili svaki paragraf ovog teksta, od tačke do zareza. U suštini nije analiza toliko prodorna, koliko je članak neprodoran! Često prihvatamo informacije samo jednog izvora ili „našeg medija“, ali iz analiziranog teksta vidimo opasnost takvog čina! Zašto? Zato što će većinski dio te publike, od prije deset godina, ponukani naklonošću i povjerenjem u Russia Today, prihvatiti fašistički upakovanu priču o BiH, Bošnjacima, muslimanima, te njenim vezama s Iranom i Saudijskom Arabijom, bez pretraživanja informacija u drugim medijima.

Osuđujem ovaj novinarski barbarizam, a prije svega ljudski koji sebi daje za pravo da izvrće istinu, šireći klevetu o pripadnicima nekih naroda, religije i jedne nacije. Osuđujem ovaj novinarski, a prije svega ljudski barbarizam koji, izvrćući istinu, laže vlastitu publiku i istovremeno stvara javno mnijenje straha, netrepeljivosti i mržnje.

Osuđujem tako mizernu intenciju nepotpisanog/e autora/ice ovog teksta i njegovu/njenu vlastitu mržnju prema muslimanima. Osuđujem fašizam koji je podržala dvadesetprvovjekovna medijska kuća Russia Today, te time pomogla da se zaliju klice razdora i podijeljenosti čovječanstva. Osuđujem i dodjeljujem svakog Pinokija kojeg je Gepetto dosad izrezbario!

Medijska (ne)pismenost nije samo gramatička i semantička greška u naslovu ili klikbejt za veći reach. Medijska (ne)pismenost je britko i opasno sredstvo modeliranja javnosti, alatka za kreiranje i vođenje ratova, ali može i bez „ne“. #samomedijskapismenost

Najbolji način da budete antifašisti jeste da se konstantno opismenjavate i otkinete nos svakom Pinokiju kojeg sretnete! 

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
More Stories
Jedan od “onih” razgovora s prijateljicom