Ante Jurić-Marijanović: Dečki puni potencijala

  1. Vučko

Kad čovjek pogleda fotku doktora Šešelja i bivšeg predsjednika Tome Grobara, u pozadini vidi mladog momka koji nosu gajbu piva – odmah primijeti potencijal. Kako li samo nastaju vođe i lideri, od gajbe do predsjednika, premijera, gazde, ukratko kralja svega što diše u Srbiji?! Despot i tiranin, kažu liberali, vratio je Srbiju u devedesete, gradi Veliku Srbiju, a pravi se fin. Dajte ljudi, primijenite iste te kriterije na Makrona i Bajdena, ishod je isti.

Ko je onda lider po mjeri? Finska premijerka? Što bi nadrealisti rekli, „u Švedskoj nemiri, zdravo“. Nemam nikakvu namjeru braniti njegovu politiku, odnos prema medijima, ljudima, ali moram naglasiti da je Srbija pristupila pregovorima EU, ima ekonomske pokazatelje najbolje u posljednjih 20 godina i predsjednik Aleksandar Vučić vodi, kako god vi to vidjeli, umjerenu nacionalističku politiku.

Umjerenu? Pa da. Naime, kao što rekoh, on pripada Europskoj pučkoj stranci, uveo je dio sankcija Rusiji, pregovara o Kosovu, bla bla bla… Uostalom, svejedno. Dečko je pokazao svoj potencijal, zar ne?

 

  1. Prosvjedi za Srbiju bez nasilja

„Na protest su došli predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, Radomir Lazović i Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd, Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Moramo – Zajedno. Prva se na skupu obratila Ranka Kašiković, učesnica protesta. Opozicija je ispostavila zahteve još pre nekoliko nedelja, a traže zaustavljanje promovisanja nasilja u javnom prostoru, kao i institucionalnu odgovornost. Konkretno zahtevi su smena saveta REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija TV Pink i TV Hepi zbog promocije nasilja, smena rukovodstva RTS-a zbog programa koji afirmišu nasilje, gašenje štampanih medija koji krše novinarski kodeks, kao i smenu ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina. Na protest su pozvali Zeleno-levi klub, odnosno pokret Ne davimo Beograd, Demokratsku stranku, poslanički klub “Ujedinjeni”, Moramo-Zajedno i Narodna stranka“, piše telegraf.rs.

Legitimno. Prosvjedi su sastavni dio demokracije, ne mogu im se oduprijeti ni totalitarni režimi. Indirektno protiv dečka s potencijalom, direktno protiv navedenih institucija i navedenih ljudi. Povod? Najveći masovni ubojica mlađi od 14 godina u svijetu, otkad se pamti. Kosta. Spominjao sam ga. TV Pink i TV Hepi, Bratislav Gašić i Aleksandar Vulin su odgovorni za postupak Koste? Hmh. Zanimljivo.

Neću širiti priču, ali koliko je to nebulozno, samo se zapitajte; u državi, u Državi, u državama Ujedinjene Amerike, nitko nije izašao na prosvjed i tražio smjenu bilo kojeg čelnika nakon bilo kojeg masakra. A bilo ih je, bogami bilo ih je. Sve države na svijetu kad se spoje, ne mogu se mjeriti s rodeom masakra koji se dešava svake, ali svake godine u SAD-u. Najveći domet je kad demokrata poput Bajdena kaže: „Pokušat ćemo (sic!) ograničiti pristup poluautomatskom oružju dečkima i curama, s potencijalom ili bez.“

Šta želim reći, zapravo? Doći ćemo i do toga, vrlo konkretno.

  1. Novi gradonačelnik, dečko s potencijalom

Kažu vlasti Republike Srpske da je David Dragičević, mladić od dvadeset godina i skoro toliko mjeseci, bio sumnjiva karaktera i da je bio upleten u sumnjive aktivnosti. Njegovu tragediju vlasti direktno povezuju s njegovim sumnjivim karakterom. David Dragičević je bio prvi lik lokalnog narkobosa i zarađivao je neslućene pare na kokainu, travi, spidu, izaberite šta vam odgovara.

Kako god doživjeli, šta god mislili, taj mladić je zaslužio pravdu. Da ne govorim o roditeljima i bližnjima. Šta je rezultat tog bijesa? Novi dečko s potencijalom, Draško Stanivuković. Opozicija je bila vrlo glasna kad se iskazivao bijes na ulicama Srpske, Bosne i Hercegovine, a bogami i u inozemstvu. Otac, ogorčen, bijesan, hrabar, nije bio za varijantu da politika parazitira na smrti njegovog sina. No nije mogao to zaustaviti. Rezultat je, kao što vidimo, novi dečko s potencijalom, mladi zgodni gradonačelnik Draško.

  1. Draško, Vučko, Kosta i David

Parazitiranje. Bi li Vučko isto postupao kao opozicija da je na njihovom mjestu? Pa naravno da jeste, i naravno da bi. Da li je opozicija Republike Srpske u pravu kad traži smjenu vlasti zbog takvog nerazjašnjenog ubojstva kao što je Davidovo? Zašto opozicija u Srbiji ustaje za „Srbiju bez nasilja“? Je li vlast proglasila „Srbiju nasilja“??? Najgore što možete pomisliti, kada stanete u tu masu, da ste tu jer podržavate pravu stranu. Tu ste jer mislite dobro, a dobre strane nema, niti će je biti, dok će dečki s potencijalom koristiti svaku situaciju onih drugih, s manjim potencijalom, za svoj probitak i promociju. Kad je u Zagrebu ustalo sto iljada ljudi radi gašenja jedine alternativne radio stanice, narod je bio opravdano bijesan. Ali ne samo to, vlast, tada itekako žestoka i tiranska (božemeprosti, vlast Prvog Predsjednika moderne Hrvatske), je ustuknula, radiju je vraćena frekvencija. Niti je bilo dečki s potencijalom, niti cura, da mi žene oproste što ih zanemarujem.

Treba li prosvjedovati? Biti dio političke agende onda? Ili je stihija jedina opcija?

Naslovna fotografija preuzeta sa FB stranice “Ne davimo Beograd”

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Eskapizam na društvene mreže
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Rodni stereotipi
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
More Stories
Instagram i influenseri kao centar marketinga u turizmu