Zlatna Karika Isidora Branković: Moj rad čine ironija, tabu, sirovost i visok libido

 1. Ime i prezime?

Zovem se Isidora Branković.

Isidora Branković, privatni arhiv
 1. Gdje živiš?

Živim i radim u Banjoj Luci.

 1. Zanimanje?

Diplomirala sam intermedijalnu umjetnost na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Djelujem na polju konceptualne umjetnosti i galerijske djelatnosti.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 24 godine.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Sve više počinjem da cijenim i budim svijest o odmoru gledajući u zid, u potpunom zenu. Strašno sam vezana za sela, industrijske zone i prirodu. Osim toga, obožavam da čitam, istražujem i maštam.

Isidora Branković, privatni arhiv
 1. Odakle interes za bavljenjem umjetnošću?

U mom slučaju, interes za umjetnost javlja se u ranom djetinjstvu, u tom periodu više sam gledala i čitala o umjetnosti. Oduvijek sam dosta intenzivno pristupala umjetnosti i ona je postala neizostavan dio mog identiteta.

 1. Šta za tebe predstavlja umjetnost?

Smatram da se umjetnost izjednačava sa životom i disanjem.

 1. Koje su teme u fokusu tvog stvaralačkog rada i šta te najviše inspiriše?

U svom radu istražujem savremene oblike društvenih normi koje su prepoznatljive na našem području. Poigravam se moralnim granicama tragajući za evolucijom modernog društva. Smatram da moj rad čine ironija, tabu, sirovost i visok libido. U svom stvaralačkom procesu polazim od margine društva koju smatram najiskrenijom i najširim poljem istraživanja. Miris svježeg mesa i suzbijanje elitizma. Ispitujem granice čovjeka, publike i sopstvene granice. Umjetničko djelo kao odraz duboko ukorijenjenih pitanja pozivajući na razmišljanje i izazivanja postojećih normi. Sva pitanja hljeba i ljubavi. Šarmantna priča.

 1. Kako je nastala ideja za osnivanje galerije Vagon i koji je njen cilj?

S obzirom na to da dolazim iz pozicije umjetnika, Vagon nastaje iz ličnih potreba i potreba mojih kolega. Vagon nastaje iz intenzivne potrebe za prostorom savremene umjetnosti u kojem mladi savremeni umjetnici dobivaju prilike za razvoj umjetničkih karijera. Primarna funkcija galerije Vagon je popularizacija savremene umjetnosti u široj i stručnoj javnosti u regionalnom kontekstu radi njihovog povezivanja i plasiranja radova umjetnika na regionalnu i međunarodnu scenu i tržište. Takođe, izložbama i javnim prikazivanjem intenzivno radi na kreiranju savremene umjetničke scene i razvoju kolekcionarske svijesti. Vagon intenzivno radi na građenju, širenju i popularizaciji savremene umjetnosti uključujući razvoj publike, edukacije mladih umjetnika i na umjetničkoj produkciji. Vagon ima za cilj da stvori prostor mladim savremenim umjetnicima koji bi kroz rad galerije mogli da produkuju svoja umjetnička djela, edukuju se i kroz vrijeme profitiraju od galerije Vagon. To bi se dostiglo uključivanjem honorara za umjetnike izlagače, uključivanjem umjetnika u projekte i prodajom njihovih umjetničkih djela.

 1. Kakav je položaj mladih umjetnika u Bosni i Hercegovini i šta bi vlasti trebale učiniti po tom pitanju?

Položaj mladih umjetnika u Bosni i Hercegovini je potpuno marginalizovan. Prvenstveno zbog nedostatka prostora, kolekcionarske svijesti i ulaganja u umjetnost. Država bi prvenstveno trebala djelovati s više brige prema mladim umjetnicima jer to na neki način predstavlja brigu društva za umjetnost i razvoj kulture. To što umjetnici uživaju u procesima svog rada ne treba da bude shvaćeno da im treba onemogućiti da privređuju od istog. Razvoj umjetnosti je izuzetno važno državno pitanje i to se ne smije zanemariti.  

 1. Na šta si najviše ponosna u dosadašnjem radu?

U svom stvaralaštvu često se bavim društveno angažovanim pitanjima. Drago mi je što svoje težnje i stavove mogu da prenesem na sve sfere života i rada.

 1. Gdje na internetu mladi mogu da te prate?

Moj rad mogu da prate na mom ličnom web sajtu brankovicisidora.com i kroz sajt vagon.gallery, Instagram profilima vagongallery, artklubprostor i hodajucaapstrakcija., kao i na Facebooku VAGON Gallery, Art Klub Prostor te ličnom profilu.

 1. Koji su tvoji planovi za naredni period?

Preda mnom stoje lični umjetnički projekti i angažmani za ovu i narednu godinu, kao i projekti koji će biti realizovani kroz rad galerije Vagon.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Rad magazina „Karike“ pratim dugi niz godina. Izuzetno sam srećna što su kroz rad magazina prepoznata mnoga važna pitanja i inicijative mladih.

 1. Poruka mladima za kraj…

Jedina mogućnost da ne ostvarimo svoje ideje jeste da od njih odustanemo. Mnogo rada, mašte i hrabrosti ostvaruju snove. Mladi treba da pokažu inicijativu i da se nikada ne uplaše u borbi za svoje stavove i težnje.

Isidora Branković, privatni arhiv

Najčitaniji tekstovi

Geografija, bezgraničje i fragmenti sjećanja u romanu „Porijeklo“
Sekunda koja je promijenila život Mahira Beathousea i ostavila ga da „fura“ sredinom
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Putovanje u Pariz: Savjeti za potpuno uživanje!
Zlatna Karika Ana Šego: Mladima je često potrebna čvrsta odskočna daska
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kaniranje: Zamjena za tetovažu, ali i mnogo više od toga
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zlatna Karika Lejla Dizdar: Balkan ima stereotipe, teško bude postaviti autoritet
More Stories
Kako je propao rok, kako smo zavoljeli turbo-folk (II): Ne može nam niko ništa