Zlatna Karika Amra Selimović: Želim koristiti blockchain tehnologiju kako bih unaprijedila život građana BiH

 1. Ime i prezime?

Zovem se Amra Selimović.

 1. Gdje živiš?

Živim u Sarajevu.

 1. Zanimanje?

Po zanimanju sam ekonomista.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 26 godina.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme nastojim provesti čitajući knjige i članke koji me interesuju; najčešće čitam štivo o digitalizaciji. Također, u slobodno vrijeme pišem naučne radove.

 1. Odakle interes za ekonomiju?

Oduvijek sam pokazivala interes za ekonomiju jer sam željela razumjeti kako se ekonomske politike i procesi mogu koristiti za poboljšanje društva i rješavanje društvenih problema.

 1. Koliko ti znači to što si nedavno postala najmlađa doktorica ekonomskih nauka?

Naravno da mi znači i imponuje, ali više volim naglašavati važnost teme na kojoj sam doktorirala, nego potencirati titulu najmlađeg doktora nauka. Titula je samo rezultat mog stvarno napornog rada, želje i volje da istražujem blockchain tehnologiju koja je neminovno naša budućnost.

 1. Šta podrazumijeva blockchain tehnologija koju istražuješ i koje su njene mogućnosti primjene?

Blockchain tehnologija je jedna od tehnologija digitalne transformacije koja je našoj zemlji neophodna. Na blockchain nam je najjednostavnije da gledamo kao na bazu podataka, gdje podaci umjesto da budu pohranjeni na centralnom serveru kojem pristupaju svi korisnici, blockchain zapisi se pohranjuju na računarima korisnika širom svijeta. To čini blockchain distribuiranom bazom podataka s peer-to-peer arhitekturom. „Distribuirano“ znači da su podaci pohranjeni na više lokacija, a peer-to-peer znači da ne postoji centralno tijelo koje drži glavnu kopiju podataka već svaki računar koji se nalazi na mreži djeluje u isto vrijeme i kao server i kao korisnik.

Najvažnija karakteristika blockchaina jeste da se podaci ne mogu mijenjati nakon što su jednom uneseni. Podaci se smještaju u nešto što zovemo blokovi i odatle i naziv blockchain. U svakom bloku se smještaju transakcije, čiju je vjerodostojnost potrebno potvrditi prije pohranjivanja na blockchain. Jednostavno rečeno, blockchain je posebna vrsta baze podataka. Ili, još jednostavnije, zamislite blockchain poput knjige ili druge zbirke finansijskih računa određene vrste. To može biti kompjuterska datoteka koja zapisuje transakcije. Knjiga je zapravo temelj računovodstva i stara je koliko i pisanje i novac. Sada zamislite čitav niz nepotkupljivih digitalnih knjiga ekonomskih transakcija koje se mogu programirati da bilježe i prate ne samo finansijske transakcije već i gotovo sve što ima vrijednost. Uspostavlja povjerenje, odgovornost i transparentnost, eliminiše krađu i korupciju.

S obzirom na pomenute karakteristike, različite su mogućnosti primjene ove tehnologije. Blockchain tehnologija se najčešće koristi u finansijskom sektoru jer omogućava brže i jeftinije transakcije u poređenju s tradicionalnim metodama kao što su bankovni transferi ili plaćanje karticama. Također, otklanja posrednike i smanjuje troškove međunarodnih transfera novca. S obzirom na to da se svaka transakcija verifikuje i zapisuje u distribuiranu nepromjenjivu bazu podataka, smanjuje se svaki rizik od prevara, krađe identiteta ili manipulacije podacima tokom korištenja finansijskih usluga. S obzirom na prednosti koje ova tehnologija nudi poput transparentnosti, sigurnosti, eliminacije krađe i korupcije, vlade mnogih zemalja su počele s implementacijom blockchain tehnologije u svoje poslovanje. Tako je implementacija blockchain tehnologije u javni sektor sve popularnija. Implementiranjem ove tehnologije u javni sektor na primjeru Bosne i Hercegovine građanima bi se omogućilo korištenje niza pogodnosti koje poboljšavaju njihov svakodnevni život, olakšavajući pristup informacijama, uslugama i resursima. Na primjer, upotrebom blockchain tehnologije mogao bi se kreirati digitalni identitet građana. Koristeći digitalni identitet, građanin bi mogao pristupiti raznim online uslugama, poput otvaranja kompanije online bilo gdje u zemlji, koristeći digitalne potpise za zaključivanje ugovora ili pristupajući e-bankarstvu. Zatim, upotrebom blockchain tehnologije može se kreirati elektronska uprava. Građanin bi mogao koristiti online platforme za pristup raznim vladinim uslugama, poput prijave boravišta, prijave sklapanja braka, izdavanja ličnih dokumenata, prijave za poreze, registracije vozila i slanja pritužbi ili prijava na administrativne poslove. Također, jedna od najznačajnijih primjena blockchain tehnologije jeste upravo elektronsko glasanje. Implementacija sistema elektronskog glasanja omogućila bi građanima da glasaju na izborima online, što bi povećalo učešće građana u političkom procesu i doprinijelo transparentnosti i integritetu izbornog sistema.

Nadalje, upotrebom blockchain tehnologije pojednostavio bi se pristup informacijama o nekretninama i eliminisali bi se dugi redovi koji se često formiraju ispred zemljišnoknjižnog ureda. Kroz digitalne platforme za evidenciju nekretnina, građanin bi mogao provjeriti vlasništvo nad nekretninama, pretraživati zemljišne knjige ili čak elektronski registrovati svoje vlasništvo. Naravno, postoje još mnogi primjeri upotrebe blockchain tehnologije u zdravstvu, proizvodnji, lancu nabavke, transportu i slično. Blockchain tehnologija se inače smatra najznačajnijom tehnologijom još od pojave interneta; mnogi naučnici i praktičari smatraju da će ova tehnologija izazvati novu industrijsku revoluciju. Isto tako, važno je naglasiti da je blockchain tehnologija ključna u postizanju digitalne transformacije zemalja u razvoju. Kroz navedene konkretne olakšice i prednosti, digitalizacija bi znatno olakšala život građanima Bosne i Hercegovine, smanjila birokratiju, ubrzala administrativne procese i poboljšala pristup javnim uslugama i resursima. Osim toga, digitalizacija bi doprinijela većoj transparentnosti, efikasnosti i sigurnosti u različitim aspektima društvenog i ekonomskog života. Građanin bi imao mogućnost da pristupi raznim javnim uslugama putem interneta, što bi rezultiralo uštedi vremena i smanjilo potrebu za fizičkim dolaskom na lokacije institucija.

 1. Zašto nam je važna nauka i kako zainteresirati mlade da se bave naukom?

Sve počinje od nauke. Nauka je od suštinskog značaja za razvoj društva, tehnološki napredak i rješavanje globalnih izazova. Nauka nam pruža alate i metodologije koje nam pomažu da istražujemo svijet oko nas, postavljamo pitanja i tražimo odgovore na različita pitanja. Bez naučnog pristupa, mnoga pitanja o svijetu koji nas okružuje ostala bi neodgovorena ili bismo bili ograničeni na spekulacije i pretpostavke. Nauka nam omogućava da razumijemo prirodu, univerzum, živi svijet i društvo oko nas na dubljem nivou. Ona nam pomaže da istražujemo osnovne zakone prirode, identifikujemo uzroke i posljedice fenomena, predvidimo ponašanje sistema i razvijemo tehnologije koje poboljšavaju naš svakodnevni život. Zainteresovati mlade za nauku može biti vrlo izazovno, ali je veoma važno za razvoj budućih generacija naučnika, lidera i inovatora. Smatram da je najvažnije raditi na podsticanju radoznalosti kod mladih jer je to ključno za razvoj interesovanja za nauku.

Postavljanje pitanja, istraživanje odgovora i promovisanje kritičkog razmišljanja mogu podstaknuti mlade da istražuju naučne teme i koncepte. Također, pružanje pristupa kvalitetnim obrazovnim resursima, alatima i tehnologijama može olakšati mladima da istražuju nauku i razvijaju svoje interesovanje za određene naučne oblasti. Akcenat je potrebno staviti na mlade istraživače jer oni sa sobom donose neke nove, drugačije perspektive, ideje, kao i tehnološka rješenja koja mogu transformisati tradicionalne ekonomske prakse i unaprijediti konkurentnost ekonomije. Kada je u pitanju blockchain tehnologija, mladi istraživači mogu imati ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti blockchain tehnologije jer su često otvoreni za nove ideje i inovativne pristupe. Također, imaju važnu ulogu u educiranju šire javnosti o ovoj inovativnoj tehnologiji i njenim potencijalnim primjenama. Kroz predavanja, radionice i druge oblike komunikacije mogu podići svijest o prednostima ove tehnologije te utjecati na usvajanje ove disruptivne tehnologije. Zatim, kroz istraživanje, eksperimentisanje, mogu doprinijeti razvoju različitih blockchain rješenja koja mogu unaprijediti mnoge sektore. Mladi istraživači imaju nove perspektive, ideje i energiju koja je neophodna za inovaciju i napredak u ovoj oblasti. Njihova uloga će biti od suštinskog značaja za oblikovanje budućnosti blockchain tehnologije i njenog utjecaja na društvo i ekonomiju.

 1. Kako gledaš na naš obrazovni sistem i koliko je važno da obrazovanje bude usklađeno s potrebama tržišta rada?

Obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini ima svoje izazove, ali isto tako postoji potencijal za unapređenje. Kao i u mnogim drugim zemljama, obrazovni sistem u našoj državi se suočava s različitim izazovima kao što su nedostatak adekvatne infrastrukture, nedovoljna finansijska podrška, problemi u kvalitetu obrazovanja i neusklađenost programa s potrebama tržišta rada. Važno je da obrazovanje bude usklađeno s potrebama tržišta rada jer to omogućava mladim ljudima da steknu vještine i znanja koja su tražena na tržištu rada.

Kada obrazovni programi odražavaju aktuelne potrebe privrede i društva, to olakšava zapošljavanje i doprinosi ekonomskom razvoju zemlje. Osim toga, obrazovanje koje je usklađeno s potrebama tržišta rada može doprinijeti i većoj socijalnoj inkluziji, podsticanju inovacija i razvoju preduzetništva. Smatram da je ključno da se obrazovni sistem kontinuirano prilagođava promjenama na tržištu rada i tehnološkim inovacijama kako bi ostao relevantan i efikasan. To zahtijeva saradnju između obrazovnih institucija, privrede, vlade i civilnog društva kako bi se identifikovale potrebe tržišta rada i razvili odgovarajući obrazovni programi.

 1. Ima li naše društvo predrasuda prema mladim, uspješnim i lijepim djevojkama?

Društvo u kojem živimo često ima predrasude prema ženama općenito, što može stvoriti dodatne izazove na putu k postizanju ciljeva. Iako ne želim generalizovati, često se suočavamo sa stereotipima o ulozi žena u društvu, što može otežati naš put k uspjehu. Smatram da je važno prepoznati ove predrasude i raditi na stvaranju inkluzivnijeg okruženja koje podržava ravnopravnost svih polova. Svaka žena zaslužuje priliku da ostvari svoje potencijale i da bude cijenjena na osnovu svojih sposobnosti i dostignuća.

 1. Gdje na internetu mladi mogu da te prate?

Najčešće objavljujem na LinkedInu. Također, uskoro planiram napraviti blog gdje ću objavljivati svoje tekstove, naučne radove, kao i stavove o temama od interesa.

 1. Koji su tvoji planovi za naredni period?  

Planiram nastaviti s istraživanjem blockchain tehnologije i pronaći načine kako da primijenim znanje koje sam stekla tokom svog akademskog obrazovanja. Želim koristiti blockchain tehnologiju kako bih unaprijedila život građana Bosne i Hercegovine, olakšavajući im svakodnevne aktivnosti i pružajući im nove mogućnosti. Smatram da je implementacija blockchaina u različitim aspektima društva ključna za poboljšanje efikasnosti, transparentnosti i sigurnosti u različitim sektorima, te se radujem prilici da doprinesem napretku našeg društva kroz ovu inovativnu tehnologiju.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Pratim odnedavno i dopada mi se jer pruža mnogo edukativnog sadržaja o različitim temama koje su od interesa za mlade.

 1. Poruka mladima za kraj…

Željela bih poručiti da je vaša budućnost u vašim rukama. Svijet je pun mogućnosti i izazova, ali imate snagu, energiju i potencijal da ostvarite sve svoje snove i ciljeve. Važno je da vjerujete u sebe i svoje sposobnosti, jer ste vi ti koji mogu napraviti promjene koje će oblikovati svijet sutra. Nauka, tehnologija, umjetnost, preduzetništvo – sve su to putevi koje možete istraživati i razvijati se u onome što volite i u čemu ste dobri. Budite radoznali, učite neprestano i budite spremni na izazove koje život nosi. Ne zaboravite da je vaša jedinstvenost ono što čini svijet bogatijim i raznovrsnijim. Nemojte se obeshrabriti ako naiđete na prepreke. Svaka prepreka je prilika za učenje i rast. Vjerujte u sebe, ostanite dosljedni svojim ciljevima i ne odustajte od svojih snova. Budite hrabri, budite autentični, budite vođe svoje generacije. Svijet čeka da ga oblikujete svojim idejama, svojom energijom i svojom strašću.

Najčitaniji tekstovi

Stres u novinarskoj profesiji kao izazov modernog doba
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Ko se boji umjetne inteligencije još?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Čapljina kao grad smijeha, mazlumske priče i cijena
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Imran Maglajlić, novi urednik Karika: Nećemo biti prostor kontaminiran dnevnopolitičkim splačinama
More Stories
DORIS LESSING – Afrika kao književno nadahnuće