Zašto se žene šminkaju?

Pitala sam žene u svom okruženju zašto se šminkaju, koliko novaca potroše na kozmetičke preparate te koliko vremena dnevno odvajaju za ovu aktivnost.

„Uvijek sam se šminkala iz zabave, igrala se s bojama. Jedino u periodima kada imam problematično lice, šminku koristim kako bih to sakrila. Prije sam trošila više novca jer sam kupovala razne palete sjena, ruževa i sl. Danas koristim puno jednostavniju šminku zbog manjka vremena, a nekad ne koristim nikako, tako da su mi novčani izdaci, što se ovoga tiče, svedeni na neki minimum.

Smatram da je situacija među djevojkama podijeljena, i da koliko ima onih koji šminkom skrivaju svoje nesigurnosti, toliko je onih koji u njoj vide neku vrstu zabave i umjetnosti“, kaže za Karike Ajša (23). Emina, koja ima 29 godina, u svom je odgovoru bila kratka i jasna. Šminka se jer se bolje osjeća kada je sređena.

Nihada (30) na šminkanje izdvoji dnevno dva sata.

„Po prirodi sam perfekcionista, pa tako želim i da mi šminka na licu izgleda savršeno. Smatram da bi svaka žena trebala njegovati svoj izgled da bi izgledala kao najbolja verzija sebe. A sa šminkom smo ljepši i drugima. Što se novaca tiče, mjesečno na šminku potrošim nekih 100 KM“, kaže Nihada.

Zerina koja ima 16 godina se šminka da bi bila ljepša kada izađe s drugaricama te da bi se svidjela simpatiji.

Postoje svakako i žene koje se ne šminkaju uopšte te one koje se šminkaju samo u posebnim prilikama, npr. za svadbu. Jedna od njih je Merjem (20) koja kaže: „Šminku ne koristim na dnevnoj bazi tako da skoro pa nikako i ne trošim novac na nju. Jednostavno, osjećam se sasvim OK i bez nje.“

Teror kozmetičkih preparata

Svakodnevno smo zatrpani savršeno iskonturisanim licima da smo došli do toga da više i ne možemo povezati lica ljudi koje srećemo na ulici s licima na Instagramu. Razne prenapadno našminkane djevojke na dnevnoj bazi nude savjete kako da iskonturišemo nos da izgleda manji, kako da sakrijemo onu minijaturnu bubuljicu na čelu, koja nam se baš tog jutra u nevakat pojavila.

Jer, eto, hoćemo da se danas vidimo s Njim. Kada i kako smo to počele da terorišemo same sebe s raznim kozmetičkim preparatima?

Začeci šminkanja sežu još do drevnog Egipta. Iako nam je na spomen Egipta i šminkanja odmah u glavi slika Kleopatre (koja na licu ima paletu različitih sjenila za oči, tuševa, sjajila za usne), nije sve onako kako viđamo na filmovima.

Hvala Hollywoodu za iskrivljenu percepciju. Šminkanje u to doba (ako ga uopšte možemo tako nazvati) zasnivalo se na obraćanju posebne pažnje na njegu kože.

Tuš ili popularno eyeliner, u to vrijeme crna boja, dobivena miješanjem raznih pigmenata, koristila se isključivo u zaštitne svrhe, tačnije da se oči zaštite od Sunca. Nakon drevnog Egipta, šminka je imala svoje uspone i padove.

U srednjem vijeku je bila zabranjena od strane crkvenih vođa jer se smatralo da šminku nose isključivo osobe sumnjivog morala. U to vrijeme, glumice i prostitutke.

 

Već spomenuti Hollywood je donio procvat svega i svačega, pa tako i šminke. Sve ostalo je historija, novijeg datuma, naravno.

Da li je žensko lice ružno, pa treba da se prekriva šminkom?

Kome je ružno, ko ga je proglasio ružnim, zašto se muškarci ne šminkaju, generalno? Mislim da bi se o ovim pitanjima mogle napisati jako dobre studije. Ako bismo imali sto različitih ispitanika, vjerujem da bismo dobili sto različitih odgovora. Izgleda da je sve stvar lične percepcije. Međutim, važno je naglasiti da žensko lice suštinski nije ružno, da je samo dio tijela koji svaka žena može i treba da uređuje prema svome ukusu, da postoje trendovi i standardi ljepote kojima neke žene sigurnije, a neke manje sigurno odolijevaju. No, svako lice, pa i žensko, treba njegu. Njega lica nije isto što i šminka. Za djelotvornu njegu, dovoljno je redovito čišćenje i pokoja krema.

Čemu onda mazanja i fasadiranje s puderima, sjenama, bronzerima u nedogled?

Na licu se zapravo vidi odraz vašeg unutrašnjeg stanja. Da li ste sretni ili ne, šta jedete, s kime se družite, kako se osjećate. Kada bismo pažnju više obratili na to unutra, imali bismo ljepša lica i bez grama šminke. Ne osuđujem žene koje se šminkaju, samo spominjem i druge perspektive.

Uljepšavanje ili život pod maskom?

Znate one usporedne fotografije make-up stručnjaka kada prikažu djevojku „prije/sad“?  Fascinatno u jednu, a zastrašujuće u drugu ruku. Djevojke postaju totalno neprepoznatljive i zaista se dobije dojam da je onaj dio koji obuhvata „sad“ – maska.

Djevojčicama koje tek ulaze u svijet šminke to predstavlja određeni putokaz i cilj koji trebaju da ispune prilikom svakog svog šminkanja. I onda svoju kožu izlažu teškom make-upu gdje se više ne razlikuje dnevna od noćne varijante. Nažalost, mnoštvo djevojaka i ostane u toj fazi i nastavi s teškom šminkom i „Bože, ne smijem izaći iz kuće ako ne nosim puder“ fazonom. A kada se vrate u kuću i to sve skinu, šta onda ostane?

Ostane naše lice, naša suština, ono što mi zapravo i jesmo.

I ako nam se takav odraz u ogledalu ne sviđa, imamo jedan ozbiljan problem, koji neće riješiti dobra šminka. Ne sviđamo se sami sebi. Kako da se onda svidimo i drugima? Eh, izgleda da se upravo zbog toga i šminkamo. Da bismo se dopali drugima. A to što svoj odraz ne možemo smisliti bez šminke, to je izgleda manje bitno.  

Šta kažu žene?

Kada razgovarate s djevojčicama, reći će vam da se šminkaju da bi se svidjele dječaku. Da bi bile što ljepše da ih on primijeti. U principu, tako je i s onim nešto starijim djevojkama, samo što se pri razgovoru s njima osjeti određena doza zrelosti pa se u razgovor ubaci pokoja rečenica: „A sve češće da budem sebi lijepa.“ Takvi odgovori su meni, iskreno, najdraži. Šminkale se mi ili ne, najbitnije od svega toga je da budemo sebi lijepe. Jer, ako nismo sebi lijepe, nećemo biti ni drugima. Krile se mi iza maske zvana šminka ili ne.

Najdraži odgovor, koji krije suštinu svega, bio je od jedne zrele žene koja je na pitanje zašto se šminka, odgovorila: „Jer hoću da se volim. A volim se bogami i bez šminke, ali malo više kada imam maskaru pa sam sama sebi lijepa“ (Sabina, 43 godine). A otkrit ću vam i jednu tajnu: muškarcu koji vas iskreno voli, bit ćete lijepe i u „beskućnik“ izdanju i sa šminkom koju stavite za subotnji izlazak.

Njegujte boginju u sebi, pa ako ona želi da se šminka, neka se šminka. Ako ne želi, opet će biti prelijepa kad je istinska i svoja.

 

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
More Stories
Predstavljen program Open Air, počela je online prodaja ulaznica za 29. Sarajevo Film Festival