Zašto biti član/ica Omladinske novinske asocijacije u BiH?

Mi smo Omladinska novinska asocijacija u BiH. Ili, kako mi to kažemo, „We are ONA u BiH“! Dvanaest godina postojimo i djelujemo na cjelokupnoj teritoriji Bosne i Hercegovine te brojimo preko 350 aktivnih članova. U ovom tekstu donosimo iskustva iz prve ruke postojećih članova i članica koji baš Tebi govore zašto da nam se pridružiš.

Mala porodica kreativnih i inovativnih mladih aktivista, volontera, pokretača promjena iz različitih branši i sfera djelovanja, poziva i Tebe da nam se pridružiš. Svih ovih godina zajedno stvaramo, učimo, družimo se, proizvodimo medijski sadržaj namijenjen svim dobnim skupinama s ciljem medijskog opismenjavanja i kritičkog konzumiranja medija.

Ljubav prema pisanoj riječi i istraživačkom radu

Samira Džakmić je članica Omladinske novinske asocijacije u BiH koja nam dolazi iz Olova. Ljubav prema žurnalistici i pisanju gaji još od osnovne škole. Članica je ONAuBiH-a jer voli pisati preporuke knjiga, kao i poeziju. Također se pronalazi i u istraživačkom radu različitih tema. Završila je gimnaziju u MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Olovu i trenutno planira upisati Mašinski fakultet u Sarajevu. Voli upoznavanja novih ljudi i kultura, putovanja, čitanje knjiga i učenje stranih jezika. Vjeruje da svi koji žele da napreduju u polju pisanja i istraživanja treba da budu članovi Omladinske novinske asocijacije u BiH.

Fotografija, video, grafički dizajn

Ismar Ajkunić dolazi iz Gradačca, ima 15 godina i jedan je od omiljenih fotografa članova ONAuBiH. Pohađa JU Gimnaziju „Mustafa Novalić“. Aktivista je, voli fotografiju i grafički dizajn te je zaslužan za besprijekoran izgled naše stranice. Pored toga, koordinator je lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u svome gradu, te član raznih nevladinih organizacija. Svoje članstvo u ONAuBiH-u, kako kaže, počeo je sasvim slučajno – bio je fotograf naše Generalne skupštine, nakon čega su se počele javljati razne prilike i aktivnosti u sklopu djelovanja ONAuBiH-a, što mu je pružilo prilike da iskaže ali i usavrši svoja znanja i vještine iz ove oblasti.

Također, Ismar je dopisnik za naš magazin „Karike“ i njegovi članci su pretežno u video formatu koji sve nas oduševe.

„Vjerujem da dosta mladih zanimaju mediji, novinarstvo, pisanje, fotografija, grafički dizajn, video montaža i sl., stoga je članstvo u ONAuBiH-u odlična prilika za sve. Ja sam na početku mislio kako se neću pronaći ni u jednom dijelu, ali ONAuBiH radi mnoge projekte i pruža svim mladim ljudima priliku da se uključe i rade ono u čemu su najbolji“, kaže Ismar za naš magazin.

Dakle, ako volite fotografiju i video, Omladinska novinska asocijacija u BiH je prava adresa za vas.

Ismar Ajkunić

Lični razvoj, kreativnost i prijateljstva

Emin Brkić ima 16 godina i dolazi iz Kaknja, učenik je Srednje tehničke škole „Kemal Kapetanović“, aktivista, voli slikarstvo i književnost, a najveću ljubav gaji prema glumi. Volonter je i jedan od najaktivnijih članova ONAuBiH-a. Ljubav prema pisanju prisutna je od malena, a govorne i prezentacijske vještine stekao je bavljenjem glumom te, kako kaže, ONAuBiH je mjesto na kojem ih može primijeniti, iskoristiti i unaprijediti, kao i raditi na sebi i svom samorazvoju. „Imam priliku biti ono što jesam, bez osuđivačkih pogleda, imam priliku raditi ono što volim, priliku pronaći nekog sličnog sebi i upoznati drugo i drugačije. Putem angažmana u organizaciji stekao sam brojna znanja, učestvovao u različitim projektima od Online Push pauze, Power Up seminara do Generalne skupštine. Radujem se svakom novom iskustvu i prilici u ONAuBiH-u.

Smatram da se svi mladi trebaju okušati ovdje jer ONAuBiH nudi prilike mladim ljudima s različitim kompetencijama, vještinama i zanimanjima. Ono što je posebno jesu prijateljstva i druženja. U organizaciji sam manje od godinu, nisam radio u pripremi i organizaciji projekata, ali učestvovao sam u strateškom planiranju razvoja organizacije što mi je donijelo jedno super novo iskustvo koje možda neću moći raditi u formalnom obrazovanju“, priča nam Emin.

Također, bio je jedan od govornika Online Push pauze što je na njega ostavilo najveći utisak, stoga planira sprovesti ovaj projekat u svojoj lokalnoj zajednici uz podršku ONAuBiH-a.

Šta zapravo nudimo?

Nudimo mladima prilike da kroz pisanu riječ, fotografiju, video zapis iskažu svoje vještine, iznesu vlastite ideje, budu kreativni, prođu obuke za medijsko izvještavanje, plasiranje medijskog sadržaja na društvene mreže i sve to totalno besplatno. Nudimo, dakle, medijski prostor za sva Tvoja pitanja, ideje, vrijeme i iskustvo djelovanja u medijskom prostoru.

Ko sve može da nam se pridruži?

Nije važno jesi li srednjoškolac/ka, student/ica, zaposlen, nezaposlen, na pauzi ili iz bilo koje opštine BiH, ovo je Tvoja prilika da budeš glasan, predstaviš svoj rad i ono u čemu si najbolji bez ograničenja, straha i osude. Stvaramo skupa medijski sadržaj prema zajedničkim potrebama vodeći se osnovnim novinarskim načelima etike i profesionalnosti. Omladinska novinska asocijacija u BiH je idealna prilika da s drugima, putem naših kanala i društvenih mreža, podijeliš probleme s kojima se suočavaš ili čije rješenje smatraš ključnim za razvoj Tvoje lokalne zajednice. Zato smo mi tu! Da Ti pomognemo da zajedno postavljamo pitanja, dolazimo do odgovora i naše ideje pretočimo u aktivnosti.

Kako?

Tako što ćeš do 26. 6. 2020. godine popuniti sljedeći obrazac do kojeg se dolazi jednim klikom: https://docs.google.com/forms/d/18BkAA0UGnyVrp_5zH2CHjxxS_witTPcr3KiTQHxpGlA/edit

Očekujemo Tvoju prijavu i radujemo se upoznavanju, druženju te mijenjanju sebe i svijeta nabolje.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
Kobeiagi Kilims lete po cijelom svijetu
Uslovi rada u trafikama: Znala sam se vratiti s kraja ulice kako bih otišla u toalet!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
More Stories
Da li je još uvijek IN imati porodicu?