Vanja Šunjić: BS te laže!

Hip-hop bend „Beogradski sindikat“ je prije dvadesetak dana objavio pjesmu „Dogodine u Prizrenu“, nakon čega je izašla informacija da je ista uklonjena sa YouTuba, ali se i sada može pronaći, sa šestim oktobrom kao datumom objave.

BS pjesmom poručuje:

 “Kosovo je seme iz kojeg sam ja ponikao, izvor i korito iz kog je narod potekao”,

Nakon ovog stiha, daje nam se na znanje da se nastanak srpskog naroda vezuje za Kosovo i Kosovsku bitku koja je bila 1389. godine, a prva srpska država Raška, osnovana je u sedmom vijeku.

Zatim se nadovezuju:

“Tu na mestu starom, gde je Miloš život dao vođen Lazarevom pravdom, opet vaskrsnuće narod”.

Najjednostavnija definicija vaskrsnuća je vratiti mrtvu osobu u život. Srpski narod nije narod koji je pretrpio nikakvo smaknuće, niti iko pokušava da ga iskorijeni sa Balkana, pa samim tim ni ta nezgrapna i nepravilna konstrukcija vaskrsnuće naroda nema smisla.

 Na kraju BS poručuje:

“Učimo decu da znaju pravu istinu i neka pozdrav bude dogodine u Prizrenu”.

Kraj pjesme je poentiran tako da su vjerske i nacionalne istine iznad svih drugih istina i spoznaja, te da su one to čemu treba da teži jedan mladi čovjek, ćelija društva.

Kako navode članovi ovog benda, od izlaska pjesme primili su veliki broj predivnih i emotivnih poruka koje za njih predstavljaju najveću vrijednost i nagradu.

“Srećni smo zbog činjenice da je naša muzika uspela da podigne poljuljanu nacionalnu čast i ponos našeg naroda i prevaziđe razne podele koje nas godinama uništavaju”, poručili su članovi Beogradskog sindikata.

Beogradski sindikat u svojoj pjesmi govori o svetinjama na Kosovu i Metohiji i o tome kako je srpska zemlja nasilno oteta, uništavana i spaljivana.

Ako ste imalo samosvjesni, ova konstatacija vam nema smisla i jasno je da niko nikome ništa nije oteo.

Ali, ako imate 15 godina i formirate se kao ličnost, tražite se u određenim supkulturama, eksperimentišete i propitujete se, druge i okolinu, vrlo je moguće da ćete se poskliznuti i nastaviti širiti ovu notornu glupost, jer vas demografiji još niko nije učio, ali nacionalizmu i mržnji jeste.

Ovaj tekst nema za cilj da problematizuje složenu situaciju na Kosovu i Metohiji, ali dotaknimo se samo jedne stavke, razumljive mladim ljudima. Iseljavanjem većinskog srpskog stanovništva, te naseljavanjem Albanaca čija stopa nataliteta je bila evidentno viša, došlo je  do promjene strukture stanovništva.

Odrastala sam uz muziku Beogradskog sindikata i bez obzira što ovaj žanr nije bio moj muzički odabir, poštovala sam ih kao buntovnike i nekoga ko otvoreno iznosi probleme u našem društvu, ko poziva na otpor i borbu naroda za zdrave ideale, ignorišući nacionalizam i kritikujući donosioce odluka. Moje adolescentske godine su obilježili hitovi „Govedina“ i „Svi zajedno“, sa kojima sam se mogla poistovijetiti.

U logu BS se nalazi petokraka, a to mi je tada, kao malom buntovniku, bilo sasvim dovoljno za ulijevanje povjerenja i poistovjećivanje. Oni su bili neko ko bi mene, moje tinejdžerske stavove i ideale mogao da zastupa.

Nevjerovatna je tranzicija od „Sistem te laže“ i „Svi zajedno“ do „Dogodine u Prizrenu“.

„Pišanje uz vetar“ nije nikakav inovativan potez, još davno ga je otkrio Bora Đorđević i zaključio da kad se umorite od borbe protiv neistomišnjenika, jednostavno se poistovijetite s njima i stopite u kaljugu konformizma.  Kako je Bora devedesetih iz Beograda i sa bine branio i čuvao srpski narod u Bosni i Hercegovini, tako članovi Beogradskog sindikata pokušavaju da zaštite Srbe koji danas žive na Kosovu i Metohiji.

Beogradski sindikat je postao bend koji poziva na mržnju i podjele. Bundžije protiv sistema i njegovi veliki kritičari su postali Vučićevi priljepci i konformisti.

Kod nas na Balkanu, kad potrošite sve asove, uvijek vam ostane ona, uličnim jezikom rečeno, đonerska… Jeftini nacionalizam prožet religijom i poziv na linč svih neistomišljenika.

Da li su članovi BS postali nacionalisti ili traže novu publiku, ili su jednostavno postali bezidejni…

Šta god da je, neizmjerno mi je žao. Muzika, kultura i umjetnost treba da spajaju, a ne razdvajaju ljude i plasiraju im dezinformacije. Prava je šteta i grehota kad se koriste u ovakve svrhe.

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Pas nije samo životinja, nego prijatelj i porodica
Ma gdje ću na onu stranu, da me neko ubije?
More Stories
Mladi automatizuju budućnost! Učenici SETŠ Sarajevo putuju na First Global Challenge