Sa politikom na Ti – 10. redovna sjednica Brčko distrikta BiH – javna imovina, plate i naknade budžetskim korisnicima 

Kako je protekla 10. redovna sjednica Brčko distrikta BiH te šta su najvažniji zaključci sa ove sjednice pročitajte u izvještaju Amre Zlatić.

Skupština Brčko distrikta BiH održala je desetu redovnu sjednicu na kojoj je u prvom čitanju usvojen Nacrt zakona o javnoj imovini za koji će se održati javna rasprava 30. juna 2021. s početkom u 17 sati. Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da se ovim zakonom omogućava raspolaganje javnom imovinom putem direktnog sporazuma u javnom interesu, stvara se pravni osnov za dodjelu stanova bivšim pripadnicima/ama Armije BiH i HVO-a te se rješava  pitanje dodjele zemljišta vjerskim zajednicama i problem nedostatka mjesta za ukoppreminulih.

Zakon o platama i naknadama budžetskih korisnika/ica

U prvom čitanju usvojen je i set nacrta Zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama budžetskih korisnika/ica zaposlenih u institucijama Distrikta i organima uprave. Predsjednik Milić rekao je da su u budžetu za ovu godinu osigurana sredstva za isplatu toplog obroka za zaposlene u javnoj upravi i institucijama Distrikta te da je bilo neophodno intervenisati kroz zakone o platama u tim institucijama kako bi se stvorio pravni osnov za isplatu toplog obroka. „To su prinadležnosti koje su utvrđene i Zakonom o radu kada je u pitanju realni sektor. U narednom periodu prethodi nam analiza svih dodataka na platu, naknada i drugih prinadležnosti kako u realnom tako i u javnom sektoru da bi se ta primanja uskladila“– pojasnio je predsjednik.

Usvojeni izvještaji, donesene odluke, planirano za narednu sjednicu

Na desetom redovnom zasjedanju usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, imenovani su članovi/ce Komisije za sprječavanje sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta te je doneseno nekoliko odluka koje se odnose na utvrđivanje javnog interesa. Za naredno zasjedanje odloženo je razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju.

Pitanja i problemi mladih

O konkretnim potrebama i problemima mladih nije se raspravljalo.

 

Autorica: Amra Zlatić

Najčitaniji tekstovi

Stres u novinarskoj profesiji kao izazov modernog doba
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Ko se boji umjetne inteligencije još?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Čapljina kao grad smijeha, mazlumske priče i cijena
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Imran Maglajlić, novi urednik Karika: Nećemo biti prostor kontaminiran dnevnopolitičkim splačinama
More Stories
Zašto iPhone „kaska“ za Androidom, ali funkcioniše brže od njega?