Novo lice lokalne politike: Tarik Halilović – transparentnost, održivi razvoj i preduzetništvo

Glavne stvari za koje se zalažem su: transparentnost, održivi razvoj i preduzetništvo. Ekološke politike se približavaju Balkanu te ih i mi možemo zagovarati. Ukoliko ne budemo pazili na našu okolinu pojavljivat će se različite zarazne bolesti, a politika reciklaže kao na Zapadu mogla bi itekako ekonomski da utiče na Visoko. Smatram da je transparentnost rada javne uprave od velikog značaja te da bi stvaranje online registara bilo poželjno. Oko 40% mojih inicijativa se odnosilo baš na transparentnost jer želim da se svaka naredna politička struktura zasniva baš na tome. Također, postavio sam pitanje u kojem sam tražio da mi se dostavi spisak svih plata i naknada direktora/ica Javnih ustanova i Javnih preduzeća kao i članova/ica upravnih i nadzornih odbora. Podržavanje malih obrtnika u ovom postpandemijskom društvu je također značajno. Veoma je bitno da više ne obogaćujemo bogate nego da pomažemo onima kojima je zaista potrebno.Bitno je zbog povećanja kvalitete života naših sugrađana/ki, kako mladih, tako i onih starije životne dobi, a smatram da su pitanja za koja se zalažem od velikog značaja za sve nas. Promjene koje bi nam realizacija ovih ideja donijela bi se itekako osjetile, grad bi počeo da liči na one na Zapadu i osim kvalitete života, važno je i da građani/ke budu ponosni što žive baš u Visokom.

Relizacija ove ideje bi ekonomski bi itekako moglo da utiče na Visoko ukoliko bi se u gradu napravio reciklažni centar kojeg bi mogle koristiti i okolne općine. To bi naravno dodatno otvorilo nova radna mjesta, a također bi stvorilo i čistu sredinu. Što se transparentnosti tiče, online budžet bi u svakom trenutku građanima/kama Visokog bio dostupan i mogli bi se informisati kako to grad troši sredstva. Do sada je uspjeh da je Visoko dobilo i budžet za mlade u iznosu od 10.000 KM, međutim postoji i namjera da se u Visoko dovede Omladinska banka koja bi uduplala budžet za mlade, obzirom da je Visoko jedino mjesto koje ima status grada, a nema Omladinsku banku.

Što se tiče divljih deponija, uklonjene su već tri, međutim ima ih još deset, te je potrebno još mnogo rada i ,“pritiska“ na nadležne službe. Što se ostalih ideja tiče, po pitanju transparentnosti do sada smo uspjeli vratiti prenos sjednica GV Visoko na male ekrane, a na ostalim idejama se aktivno radi. Jako je teško precizno odgovoriti na to pitanje kada će ova ideja biti u potpunosti realizovana, uvijek nailazimo na poteškoće, ali ja aktivno radim na tome da se ideje koje nisu, počnu ostvarivati i da se nadležne službe probude.

Jedan od razloga ulaska u politiku je baš taj što sam kroz učešće u radu nevladinog sektora spoznao koliko konstantno nevladin sektor zavisi od nekoga, a politika je baš ta kroz koju se mnogi problemi rješavaju. Odrastao sam u porodici gdje je otac vojno lice, i uz njegove priče i okružen knjigama postao sam zaljubljenik u historiju. Povezivao sam prošlost i sadašnjost, te na taj način učio kako da iz iskustava iz prošlosti utičem na stanje u sadašnjosti.

Ja sam iz Visokog i studiram na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Dugo godina sam volonter, aktivista, a također aktivno sarađujem i sa Švicarskom ambasadom u BiH. Najmlađi sam vijećnik u Federaciji BiH, za Republiku Srpsku nisam siguran, mada često pišu kako sam najmlađi vijećnik u cijeloj BiH. Politika je za mene sredstvo rješavanja problema. Mnogi su me odgovarali od namjere da se aktivno počnem baviti politikom, ali nisam odustao i smatram uspjehom što me ljudi na ulici prepoznaju i obrate mi se sa osmijehom, a ja ih rado saslušam.

Autorica: Emina Aščalić

Najčitaniji tekstovi

Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Ana Šego: Mladima je često potrebna čvrsta odskočna daska
Kobeiagi Kilims lete po cijelom svijetu
More Stories
Ante Jurić-Marijanović: Pismo doktora, lekara, susjeda, komšije, profesora i odbornika Vlade Đajića