Na braniku tradicionalnih vrijednosti

Ako je suditi po komentarima na vijest o zabrani nastupa beogradskim reperima, koji su preplavili društvene mreže, Stanivuković je ponovo ujedinio Bosnu i Hercegovinu, kao što je to radio prije dolaska na mjesto gradonačelnika. „Napaćeni narod“ se homogenizirao u odbrani „tradicionalnih vrijednosti“.

Piše: Imran Maglajlić

Politička prepucavanja u Bosni i Hercegovini, koja su davno izgubila svaku mjeru za ukus,  društvena su svakodnevica. Na kontaminirani medijski i javni prostor smo navikli, a kada mislimo da smo konačno dotakli dno naši vlastodršci nas demantuju. Uvijek postoji neka nova dimenzija ludila kojom nas iznenade. Takvoj dimenziji ovih dana svjedoče građani Banjaluke. Nju vješto i neumorno demonstriraju gradonačelnik Draško Stanivuković i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić. Obojica izgaraju u borbi za „pravdu“ i promovisanje „tradicionalnih vrijednosti“. Mlađahni Stanivuković je prošle sedmice otišao i korak dalje.

Ovaj politički pragmatik zabranio je nastup beogradskih repera „Desingerica i Pljugica“ u Banjaluci. Koncert je trebao biti održan u „Akvani“ koja je u vlasništvu Grada. Razlog su vrijednosti koje, kako kaže Stanivuković, ovaj duo propagira, a one se duboko kose s tradicionalnim za koje se on zalaže.

@stanivukovicdraskoБања Лука не учествује у организацији и не подржава одржавање концерта извођача под називом “Десингерица и Пљугица”. У вези са тим издао сам наредбу свим нашим предузећима као и надлежним одјељењима да приликом добијања захтјева за давање у закуп јавне површине анализирају сам догађај и упознају се са садржајем истог који се планира изводити на јавним површинама на територији града Бања Лука. Сходно томе, сви догађаји и манифестације које се оцијене као непримјерени неће добити дозволе Града. Наша дужност је да пратимо које се то вриједности пласирају нашој дјеци, омладини и суграђанима.

♬ original sound – Драшко Станивуковић

Zabranjeno je da se odgovara

„U vezi sa tim izdao sam naredbu svim našim poduzećima kao i nadležnim odjeljenjima da prilikom dobivanja zahtjeva za davanje u zakup javne površine analiziraju sam događaj i upoznaju se sa sadržajem istog koji se planira izvoditi na javnim površinama na teritoriji grada Banja Luka. Shodno tome, svi događaji i manifestacije koje se ocijene kao neprimjereni neće dobiti dozvole Grada“, kazao je Stanivuković. U istom saopštenju je takođe zaprijetio privatnim agencijama i organizacijama da će, ako se usude organizovati ovakve događaje, ostati bez svakog oblika podrške Grada.

Kada je pobijedio na lokalnim izborima 2020. godine kazao je kako Trg Krajine i Banjaluka postaju slobodni, a bili su poligon za pokazivanje sile režima. Danas on pokazuje da mu takvi mehanizmi sile nisu strani.

Dvostruki aršini

Vješto i profinjeno Stanivukovićevo uho ocijenilo je da je ovaj sadržaj štetan za građane Banjaluke, dok iste vrijednosti divljaju decenijama iz banjalučkih kafića i klubova, ali i s ulica. Ako bi samo malo zagrebao ispod površine, došao bi do zaključka da su vrijednosti mačizma i mizoginije već dugo prisutne u svjetskoj popularnoj kulturi. Ali zašto bi on išta analizirao kada je našao još jednu sjajnu priliku za nekoliko političkih poena, jer kampanja nikada ne prestaje?!

 

@made_in_balkann Draško Vs Desinger #draskostanivukovic #pljugica #desingerica #fypシ #viral #fyp ♬ original sound – Made in Balkan

Soundtrack za banjalučke noći

Muzika izvođača ove supkulture možda bi bila idealan soundtrack za nasilje i divljanje koje se desilo u martu ove godine u Banjaluci. Da podsjetim, povodom obilježavanja 8. marta desio se Osmomartovski marš, kada je nekoliko mladića napalo aktivistkinje te su im nasilno oduzeli zastavu duginih boja. Projekcija filma „Prajd“, koja se trebala desiti u prostorijama jedne nevladine organizacije, zabranjena je jer se ne podudara s „tradicionalnim vrijednostima“. Dan poslije su aktivisti i novinari, nakon internog sastanka u prostorijama Transparency Internacionala, napadnuti i pretučeni, a razjarena rulja nastavila je demolirati prostorije nekoliko organizacija koje su se usudile suprotstaviti „tradicionalnim vrijednostima“.

Mjere zabrane podržalo je i više nevladinih organizacija koje su zajedno s Draškom Stanivukovićem i Miloradom Dodikom stale na branik odbrane „tradicionalnih vrijednosti“ i tako katalizirali nasilje. Nakon demoliranih prostorija, divljanja po ulicama, pretučenih i razbijenih glava novinara/ki i aktivista/kinja, Stanivuković je kazao da osuđuje svaki vid nasilja, bla, bla, bla i još nekoliko dosadnih, ustaljenih floskuletina.

Ujedinjeni narod

Ako je suditi po komentarima na vijest o zabrani nastupa beogradskim reperima, koji su preplavili društvene mreže, Stanivuković je ponovo ujedinio Bosnu i Hercegovinu, kao što je to radio prije dolaska na mjesto gradonačelnika. „Napaćeni narod“ se homogenizirao u odbrani „tradicionalnih vrijednosti“. Neumorni komentatori su podržali zabranu nastupa repera „Desingerica i Pljugica“, kao što su podržali brutalne napade koji su harali tih dana gradom na Vrbasu.

Ih, da je nama jedan takav ljubi ga baba tako tradicionalnog.

Dok Stanivuković i drugi politički pandani slobodno procjenjuju koji je sadržaj štetan, a koji ne, s javnih površina će se još dugo čuti stihovi Baje Malog Knindže i Miljana Miljanića.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Velika pitanja – velika anksioznost
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Novo lice lokalne politike: Ira Adilagić – jednakost svih građana/ki: prvi inkluzivni park u Sarajevu
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Call centri: ZA ili PROTIV?
Intervju - Sumea Žuna, Mješovita srednja škola Zenica
Čapljina kao grad smijeha, mazlumske priče i cijena
More Stories
Sa politikom na Ti – 4. redovna sjednica OV Odžak – cijena vodovodne naknade i kanalizacije