Moj identitet oKVIRno

Lična priča Aaarona, nebinarne kvir osobe koja dom traži gdje god dođe

Često sam se dao zapitati što je identitet – što me na kraju dovelo do eksploracije sopstvenog i coming to terms s time tko sam i što sam. Naravno, svaki individualac/ka ima pravo na granice kada je u pitanju identitet – ono što će rado podijeliti i ono što bi radije zadržali za sebe. Ja sam čudan na taj način da ću vama sada reći svoj cijeli identitet, ali ovaj članak ne bih objavio na svom Instagramu da ga moji prijatelji mogu pročitati, jer pored nekih od njih nisam siguran. Ja sam Aaaron, jedan stariji maloljetnik iz malenog mjesta u Bosni i Hercegovini, koji dom traži gdje god dođe i imam sigurna tri doma pod rukom. Nebinarna sam kvir osoba i svoj identitet sam tražio od prvog osnovne i šorceva na tjelesnom do prvog srednje i suknjica za izlaz.

Nisam znao tko sam niti što predstavljam; od cisrodne heteroseksualne osobe do rodno nebinarne lezbejke, pa do ovoga gdje sam sada.

Sada znam tko sam i koju zajednicu predstavljam. Znam da sam rodno nebinarna kvir osoba. Znam što znači biti dio ljudi koji vas neizmjerno vole. Najbitnije, sada mogu da se pogledam u ogledalo i priznam sebi tko sam to ja, što je najbitniji dio prihvaćanja i isključivanja autohomofobije ili autotransfobije – da vas ostali prihvaćaju, ali da kroz loše priče sami prema sebi stvarate komplekse niže vrijednosti.

Biti nebinaran kod nas nije baš „sunce poslije kiše“

Najviše zato što ne želiš da te persiraju maloljetnog, kod nas je to tako. Međutim, nelagoda se lagano zamijeni ostalim zamjenicama i budete good to go. Ponos u sebi koji osjetite prvi put kada sebi priznate je jači od bilo čega. Počeo sam osjećati zavisnost prema svemu što nemam na sebi i to me je dovelo do veće spoznaje o samom sebi. Razvrstao sam ono što me privlači od onoga što želim da imam. Imao sam želju da naučim druge što znači identitet, jer to nije samo „Ćao, ja sam…“.

Identitet je uvid u dušu kada oči otkazuju, to je opis nas kroz samo nekoliko kratkih rečenica 

Koliko o meni možeš znati ako ti kažem svoje ime? Hoću li ti odmah reći što volim, a što ne – da uskratim nelagode ili čak malo ubrzam proces divne veze koju bismo stvorili? Čekaš li jedva da me upoznaš dublje ili voliš samo da gledaš površinu i nadaš se da neću biti kao netko otprije?

Volim svoj identitet i volim ga prikazati. Okvirno.

Svatko tko opiše svoj identitet, uvijek će imati fokus na jednu stvar; je li to sposobnost pjevanja, sviranja… – je li taj fokus na seksualni i rodni identitet, ili pak samo fokus na misteriju osobe i potreba da upozna nekog za daljnje dijeljenje sebe?

Ja sam kvir. Lezbejka. Gej. Transrodna. Aseksualan.

Ja sam iz Sarajeva. Tuzle. Zenice. Doboja. Srebrenika.

Imam šesnaest, dvadeset i pet godina, četrdeset i tri.

Svoja sam osoba i to mi nitko ne može oduzeti. Osjetite li ponos u svome tijelu kada možete stati pred ogledalo i kazati sebi svoj identitet? Nadam se da osjetite to i pred živom osobom. Prema drugoj skupini krvi i mesa. Nekada se to zaboravi; da smo samo od krvi i mesa i skupa živaca kroz koje prolazi sav naš život i jačina naše osobe. Moj identitet je pred nekima skupina živaca na koje ne želim da stanu, a pred drugima opisujem sve unutar svojih živaca. I to je moj ponos.

Nekada me bilo stid onoga što jesam i želio sam se probuditi nov i drugačiji od toga

Želio sam biti u nekoj novoj dimenziji gdje nitko ne može biti drugačiji, da nitko ne bi dolazio do diskriminacije i loših misli o sebi. I tako je počela moja unutarnja mržnja. Ne prema ostalima, nego prema sebi. U tim trenutcima nisam znao jesam li uopće osoba, a kamoli da se iskažem. Tu je bilo moje prisilno autovanje i gubitak ponosa kojeg sam imao. Ta bitka je trajala dugu godinu iz pakla iz koje sam se izvukao uz pomoć osoba koje su mi rekle „Nije do tebe“, i nevjerojatno sam im zahvalan.

Svima ću vječno željeti mir i dom

Treba shvatiti da je dom zagrljaj. Jedva čekanje i pogledi koji otkrivaju više nego što će riječi ikada moći. Dom je identitet. Vaš dom pokazuje drugome što volite i što vas privlači kao osobu. Dom je osoba radi koje vam neko kaže: „Jao, super, znam tu osobu i duša je.“ Biste li radije to čuli, nego da netko skrene pogled od vas i pridoda tome još i neumjesni govor?  

Blog je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj bloga isključiva je odgovornost Omladinskog magazina „Karike“ i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Pas nije samo životinja, nego prijatelj i porodica
Zlatna Karika Sara Vojičić: Heavy metal je oduvijek bio vrsta bunta protiv sistema
More Stories
Zlatna Karika Anela Zorlak: Prvi centar za genetičko savjetovanje u Bosni i Hercegovini