Kako kreirati stylish Instagram Feed – Part 2

Stalno smo u potrazi za boljim feedom i boljim slikama, tražimo bolje pozadine,  trudimo se da nam se outifiti uklapaju uz sve slike, ali opet nekad nešto ne valja. Zato nakon prvog teksta nastavljamo sa trikovima i savjetima kako biste sve to uklopili.

Svjetlost

Kada je riječ o slikama veoma je bitno osvjetljenje. Probajte što više koristiti prirodno svijetlo, a

manje blic. Svjetlost je ključ fotografije. Da li se radi o fotografiji dnevne atmosfere grada, portretu na otvorenom ili ljepoti ljetne večeri, prirodno svjetlo će vam dosta pomoći. Samo treba znati pravi način da ga iskoristite.

Pazite da vrijeme dana radi u vašu korist. Prirodno svijetlo se naravno mijenja ovisno o vremenu dana i vremenskim prilikama. Moj savjet je da unaprijed isplanirate kada ćete da izađete vani i pravite fotoshooting. Tokom vedrih sunčanih dana svijetlo je relativno toplo ujutro, jako tokom sredine dana  a mekano navečer. Isprobajte sva tri termina i odlučite se koje vam najviše odgovara.

‘Golden hour’ – vidjeli ste instagram prepun ovakvih slika sa hashtagovima i opisama tipa ‘sunkissed’ itd.  To je upravo sat prije zalaska Sunca i nekoliko trenutaka prije izlaska Sunca. Koristi se najčešće za portrete jer tada se uočava prava ljepota lica, dočarava se ljepota prirode i odsjaja na vodi.

Direktna sunčeva svjetlost je upravo ono što trebate da izbjegavate ukoliko fotografišete portret jer će se na vašem licu stvoriti jake sjene koje nikako ne želite. U dnevnim satima možete čak i iskoristiti blic na vašem telefonu/aparatu kako bi se dobila ravnoteža u odnosu na efekte sunca.

Sve u svemu pokušajte eksperimentisati sa dnevnim svjetlom i odlučite koje svjetlo vam se najviše sviđa.

Pozadina

Neki biraju šarene zidove, neki mozaik stolove i materijale, neki se pak baziraju na one obične i što jednostavnije. Kako god, pozadina je ključni dio slike.

Iako većina ne pazi na svoju pozadinu, ona je najbitnija i ona odlučuje o tome kako će vaš outfit izgledati na fotografiji. Ako nosite na sebi nešto jarkih boja ili pak ima dosta detalja, tada trknite u potragu za najjednostavniju moguću pozadinu. Potrudite se oko toga.

Međutim, ako je nešto na vama basic tada slobodno možete otići ispred nekog grafitiranog zida i napravite bombu od fotografije.

Ali zapamtite da uvijek postoji sretna sredina. Ponekad previše natrpanog odvuče pažnju na neki drugi profil.

Outfiti

U zavisnosti koji feed look želite toliko vam i treba ova stavka. Ali kako većina instagramovaca želi taj blogerski feed look dobro obratite pažnju. Većina blogera je tu da predstave svoj stil, svoj outfit, reklamu od sponzora (o tome ćemo više kasnije) pa tako i prate kako će šta obući. Neki čak i mijenjaju svoj stil zbog dobre fotografije. Iskreno, ni ja sama ne mogu da zamislim jako dobar outfit koji na slici izgleda kao shit. Da, dobro ste pročitali. Nekako nema smisla iz prve, ali evo par stvari koje će to objasniti:

UGAO – probajte se fotografisati iz više uglova kako biste vidjeli kako su vaše tijelo i outfit usklađeni na slici.

SLOJEVI – slojeviti outfiti koji na sebi imaju previše boja ne izgledaju uopšte dobro.

DETALJI – nekada je više od jednog ili dva detalja prenapadno dok listate slike ne feedu, stoga pazite da vaši outfiti imaju jasan kroj i oblik koji dobro ispadnu na slici, ma koliko on dobar bio u vašem ogledalu.

Na kraju krajeva, ja mislim da za dobru sliku nije potreban samo predobar outfit sa svim ovim stavkama upozorenja nego i dobra lokacija.

Uređivanje

Pored samog fotografisanja, veoma je važan process obrađivanje slike ili ti ga editovanje. Editovanjem dovodimo sliku do savršenstva, ok to svako zna pa i moja nena.

Ali ipak lako je urediti neku sliku, ali zapravo koliko je lako dobro urediti sliku?

Iskreno meni trebaju sati i sati za to, i razne vrste pomoći krenuvši od savjeta i smaranja najbolje drugarice. A prije svega toga se moram psihički pripremiti za sav taj stres  ukoliko želim da mi ta slika izgleda savršeno i da se uklapa u taj prokleti feed.

Omiljene aplikacije svih blogerica, zvijezda instagram su najčešće VSCO Cam, Lightroom and Snapseed.

Iskreno, još se nisam okušala u Lightroom, ali zato VSCO i Snapseed su mi postale kao osnovne operacije u matematici.

VSCO Cam je dobar zbog bezbroj svojih filtera, koje dosta možete koristiti besplatno a neki se i plaćaju.

Međutim, mislim da se svi možemo zadovoljiti sa tih nekih 20 besplatnih filtera. Također je dobar kod same obrade, saturation, contrast, sharpen, tone, grain…

Ali kad pričamo o nekoj savršenoj boji i kontrastu tu je Snapseed glavni. Ova aplikacija omogućava da selektujete određene dijelove na slici kako biste ih osvijetlili ili potamnili. Pa slobodno, poigrajte se i sa tim.

Kod uređivanja slika treba ostati jednostavan i sve filtere smanjiniti na minimum. Jer znate kako kažu: „Manje je više!“, ali kako ih danas svi koristimo, prosto ih je nemoguće zaobići. Treba znati i pravi pa ih iskoristiti. Na svakoj slici treba koristiti isti ili sličan filter.

Eto dragi moji, došli smo i do kraja drugog serijala.

Nadam se da će vam ovi neki savjeti pomoći kako biste poboljšali svoj instagram profil. Naravno, ovim savjetima nije došao kraj zato uskoro iščekujte još nekih novih detalja koji će vam ispuniti instagram profil. A do tada iskoristite ovo i spremite se za finalni izgled vašeg feeda.           

 

*Naslovna fotografija YouTube.com

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Zerina Suljić: Uložen trud i višesatno učenje uvijek bih nagradila dobrim treningom
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Danijela Stojanović, geštalt psihoterapeutkinja: „Iza slojeva neosvešćenih osećanja, strpljivo čekamo sami sebe“
Refik Hodžić: Naše traume su još uvijek vrlo žive i prisutne
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
More Stories
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman