Intervju- Jovan Nikić, JU Saobraćajna i Elektro škola Doboj

Praktična nastava u JU Saobraćajna i Elektro školi Doboj

Razgovarala: Nela Kavazović, članica Grupe volontera ASuBiH, datum objave 30.4.2024

Srednjoškolsko obrazovanje oblikuje temelje buduće karijere mladih. U tom procesu, praktična nastava igra ključnu ulogu u sticanju praktičnih vještina i primjene teorijskog znanja u stvarnom svijetu. Kroz razgovor s Jovanom Nikićem, učenikom JU Saobraćajne i Elektro škole Doboj, istražili smo njegove perspektive o kvalitetu praktične nastave i njenom doprinosu u pripremi za budućnost.

Fotografije su u vlasništvu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i nastale su usklopu projekta “Socijalni dan 2023”.
Fotografije su u vlasništvu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i nastale su u sklopu projekta “Socijalni dan 2023”.

Praktična nastava: Količina i kvaliteta:

Na pitanje koliko često ima praktičnih časova, Jovan je odgovorio: “Sedmično po rasporedu imam 4 časa praktične nastave, što smatram sasvim dovoljnim. Trenutno praksu ne obavljam u školi, već u firmi.”

Organizacija časova:

Govoreći o organizaciji časova, Jovan je istakao: “Od početka srednjoškolskog obrazovanja, praksa se održava onda kada je i planirano rasporedom.”

Korištenje informativnih materijala:

Na pitanje o korištenju informativnih knjiga, Jovan je odgovorio: “Ne koristimo knjige za te časove.”

Opremljenost kabineta:

Kada je riječ o opremljenosti kabineta, Jovan je rekao: “Kabinet je solidno opremljen, iako su računari stariji i potrebno je da se na istim radni programi obnove.”

Zadovoljstvo praktičnom nastavom:

Izrazivši svoje mišljenje, Jovan je rekao: “Zadovoljan sam praktičnom nastavom, ali vjerujem da može biti i bolja.”

Korist praktične nastave:

Jovan vjeruje da praktična nastava pomaže u boljem razumijevanju gradiva: “Mislim da je lakše naučiti nešto ukoliko se to i praktično odradi.”

Profesionalni angažman profesora:

Izražavajući svoje mišljenje o angažmanu na praktičnoj nastavi, Jovan je rekao: “Atmosfera na časovima praktične nastave je opuštena, te bi se to trebalo promijeniti.”

Priprema za budućnost:

Na pitanje o pripremi za budućnost, Jovan je odgovorio: “Mislim da će mi praktična nastava uvijek biti od koristi. Sada u školi će mi pomoći da lakše shvatim materijal, a kasnije u životu će mi pomoći za mnogo toga.”

Kroz razgovor s Jovanom Nikićem, sagledali smo važnost praktične nastave u srednjoškolskom obrazovanju. Iako izražava zadovoljstvo trenutnim stanjem, Jovan prepoznaje prostor za unapređenje. Njegova perspektiva pruža uvid u ključne aspekte praktične nastave i njenog uticaja na pripremu mladih za budućnost.

Ovaj članak je rezultat rada srednjoškolaca/ki ispred Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u Bosni i Hercegovini. Projekt “Mi želimo dobru praksu, a vi?” implementira Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Fotografije su u vlasništvu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i nastale su usklopu projekta “Socijalni dan 2023”.

Najčitaniji tekstovi

Stres u novinarskoj profesiji kao izazov modernog doba
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Ko se boji umjetne inteligencije još?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Čapljina kao grad smijeha, mazlumske priče i cijena
Imran Maglajlić, novi urednik Karika: Nećemo biti prostor kontaminiran dnevnopolitičkim splačinama
More Stories
Černobil – kome pripada vlasništvo nad istinom?