Čitalački klub „Razgovoruša“ – upoznavanje sebe i svoje ličnosti kroz knjige

U Tuzli je 2018. pokrenut čitalački klub. Više o njihovim aktivnostima te razlozima za čitanje doznaj u priči Selme Karić.

„Čitanjem knjiga širimo vidike i horizonte, upoznajemo sebe, razvijamo rječnik, kreativnost i mudrost“, kažu nam sagovornice iz Kluba „Razgovoruša“. Ovaj čitalački klub namijenjen je ljubiteljima knjige – od komunikološke, preko filozofske, književne, psihološke do sociološke orijentacije. Osnovan je na Filozofskom fakultetu u Tuzli 2018. Članovi i članice se sastaju jedanput mjesečno te u opuštenoj atmosferi uz kahvu razgovaraju o knjigama, iznose svoje stavove, mišljenja i mudrosti koje bi vrijedilo zapamtiti. Klub je otvoren za sve građanstvo, iako prednost imaju studentice i studenti.

Jedna od osnivačica „Razgovoruše“, viša asistentica na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Amela Delić, govorila je za naš magazin o ideji osnivanja ovog Kluba.

„Ideja se javila nakon razgovora s kolegicom Mirelom Karahasanović. Utvrdile smo da slični klubovi postoje u susjednim državama, a da kod nas nemamo nešto takvo. Odlučile smo pokušati osnivanjem ‘Ragovoruše’ i ta priča traje i danas. Odziv samih studenata na uključenje i sudjelovanje pri organizovanju sastanaka nije toliko brojan, te varira od sastanka do sastanka. Sada su to uglavnom već stalne članice i članovi, a nadamo se da će se više naših studentica, studenata i sugrađanki i sugrađana pridružiti Klubu.“

Razgovoruša kao sinonim i izgovor za kahvu

Razgovorušom nazivamo kahvu u Bosni uz koju se opuštamo i razgovaramo s drugima, pa odatle i sam naziv Kluba. Tako i članovi ovog Kluba iskorištavaju priliku da uz dobru atmosferu i još bolju kahvu porazgovaraju o prethodno izabranim knjigama i uživaju slušajući jedni druge. O čemu razgovaraju, pojašnjava nam Amela Delić: „O svakoj knjizi detaljno razgovaramo, šta se kome dopalo, a šta ne, kakvi su likovi i njihovi karakteri, koji je smisao djela, poruke, mudrosti. Do sada smo pročitali negdje oko 25 knjiga.“

Iako su drugi, kako ona ističe, bili skeptični za „Razgovorušu“ i njen uspjeh, Amela nam priča o situaciji koja ih je pozitivno iznenadila.

„Prije par dana bili smo na Banji, razgovarali smo o knjizi u prirodi. Neki momci koji su također bili na izletištu cijelo su vrijeme fotografisali naše druženje. Valjda im je bilo neobično. Pošto smo svi bili zaneseni diskusijom o romanu, nismo to primijetili. Kasnije su momci krenuli kući i samo su nam dobacili da imamo ‘lajkove na društvenim mrežama’. Tada smo shvatili da smo posmatrani i bilo nam je simpatično.“

Knjiga kao najbolji prijatelj

Posebnu ljubav prema čitanju gaji studentica Odsjeka za žurnalistiku Aleksandra Đukić. Čitanje za nju predstavlja nešto zaista posebno i ne može sebe zamisliti bez knjige, bilo neke za fakultet ili za njenu dušu.

Za „Razgovorušu“ je saznala sasvim slučajno i tako postala ljubitelj ovog kluba čitatelja. Zbog nemogućnosti odvijanja sastanaka za vrijeme pandemije, družili su se na Zoom platformi, gdje su pričali o knjizi „Magla i mjesečina“ Meše Selimovića, a kako nam ona kaže: „Atmosfera je zaista bila topla i prijatna, skoro kao da smo i uživo razgovarali i družili se.“

O načinu samog izbora knjige za određeni mjesec dogovaraju se međusobnim glasanjem. Aleksandra smatra da treba afirmisati još studenata da im se priključe jer njihov projekat ima višestruke koristi. Postoje brojna istraživanja koja pokazuju da čitanje knjiga ima mnogo benefita kao što su: bolje zaključivanje, ljepše izražavanje, oslobađanje od stresa itd. Ono što je posebno važno jeste da kroz razgovor s drugim članovima možemo sebe osloboditi treme i straha od javnog nastupa. „Voljela bih da i nakon završenog fakulteta posjećujem ‘Razgovorušu’, ali ne znam na koju će me stranu vjetar odnijeti. Svakako ću čitati knjige i ako ne budem mogla prisustvovati ovim okupljanjima“, ističe za magazin „Karike.ba“ Aleksandra Đukić.

Široka lepeza znanja

„Moderatorica Amela započinje sastanak svojim promišljanjima o knjizi ili da riječ nekome drugom, i na takav način razgovaramo, dijelimo lične utiske tokom čitanja. Znamo otići i na neku desetu temu pa se opet vratimo na knjigu. Tako razgovori budu produktivni da se jednostavno ne možemo zadržati na jednoj temi“, priča za naš magazin profesorica bosanskog jezika i književnosti Amira Banjić.

O knjigama koje obrađuju, Amira nije znala prije „Razgovoruše“, jer se u ovom Klubu rade knjige iz različitih oblasti, i to zapravo i jest čar „Razgovoruše“ – susretanje s knjigama s kojima ranije nisu imali prilike susresti se. Za razliku od ostalih sagovornica, Amira je zadovoljna odzivom studenata, a sve zavisi od obaveza studenata koje imaju prema fakultetu i ispitima. „Trenutno živimo u dobu društvenih mreža i teško je držati pažnju na knjizi“, ističe Amira Banjić.

Iako je nedavno dobila zvanje profesorice bosanskog jezika i književnosti, Amira se raduje novim sastancima i ostaje dio ove priče, kako bi i drugim mladim ljudima dala vjetar u leđa.

Čitanje bi trebalo biti dobra navika, a ne teret

Ako još uvijek nemaš motivacije ili navike da čitaš, važno je znati da knjige mogu čovjeka izvući iz začaranog kruga svakodnevnih obaveza i učiniti boljom osobom. Listanje knjiga i upijanje svake riječi zdrava je aktivnost u svakom smislu – psihičkom, fizičkom, pa i socijalnom. Čitanje knjiga opušta, oslobađa od stresa i dozvoljava da upoznamo svijet oko sebe. Život i misao autora pretočeni u pisanu riječ te upakovani u korice knjige mogu biti vjerni saputnici svakog čovjeka.

Viktor Igo nije bez razloga rekao: „Imao sam u životu samo jednog pravog i iskrenog prijatelja – knjigu.“

 

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
More Stories
Kako je to biti konobar u Sarajevu? Šta se krije iza šanka?