Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude ‘safe space’ za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“

Autor: Hadžera Žutić

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je osnovana s ciljem poboljšanja pozicije srednjoškolaca/ki 04. 11. 2007. godine na osnivačkoj skupštini u Sarajevu sa 250 srednjoškolaca/ki, predstavnicima/ama svojih lokalnih zajednica i predstavnicima/ama Fondacije SHL. Inicijativu za osnivanje ove organizacije, pored samih srednjoškolaca/ki, pokrenula je njemačka fondacija Schüler Helfen Leben (SHL). U fokus interesovanja organizacije stavljaju se upravo primarne potrebe ove skupine mladih.

Obzirom na mnoge izazove s kojima se susreću srednjoškolci i srednjoškolke u BiH, Imad Lisica, član Upravnog odbora AsuBiH-a, kao najznačajnije izdvojio je balansiranje između školskih obaveza, socijalnih interakcija i ličnog razvoja. „Školski pritisak, kao što su velika očekivanja nastavnika i roditelja, često dovodi do stresa i anksioznosti kod učenika, a nedostatak motivacije za učenje može biti posljedica nedostatka povezanosti s nastavnim programom ili nedostatka jasnih ciljeva. Pored toga, srednjoškolci se suočavaju s pritiscima vršnjačke grupe, koji mogu uključivati trendove, socijalne norme i želju za prihvatanjem“, navodi Lisica.

Imad, privatni arhiv

Prioritete potreba različitih grupa srednjoškolaca/ki s raznolikim pozadinama i iskustvima postavljaju detaljnim istraživanjem, evaluacijom te identifikacijom, kako potreba srednjoškolaca/ki, tako i zajednica u kojima borave.

Imad unutar Upravnog odbora ASuBiH-a obnaša funkciju „Ljudski resursi i korisnici organizacije“. Navodi svoje primarne ciljeve koje može sprovesti unutar pozicije koju izvršava: „Obzirom da radim na promociji organizacije, primarni fokus mi je da javnost bude upoznata s aktivnostima organizacije i prilikama koje nudimo. Također, cilj mi je javnosti predstaviti potrebe i zahtjeve srednjoškolaca iz države.“

„ASuBiH treba da bude ‘safe space’ za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome. Na aktivnostima lokalnih timova, mnogo vremena posvećujemo razgovarajući jedni s drugima, te posvećujemo mnogo vremena aktivnostima vezanim za mentalno zdravlje“, ističe Lisica. Uzevši u obzir izuzetno osjetljivu dob mladih s kojima sarađuju, ovaj vid posvećenosti igra značajnu ulogu u njihovom mentalnom razvitku.

ASuBiH trenutno i efikasno djeluje na poboljšanju praktične nastave za srednjoškolce/ke u BiH, ne izuzimajući obrazovni sistem na kojem treba držati stalni fokus u svrhu identificiranja problema te rješavanja istih. Imad navodi da na put k rješavanju ovog problema djeluju pod okriljem projekta „Mi želimo dobru praksu, a vi?“, a u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH i Omladinskim magazinom „Karike“ nastojat će dodatno ojačati vidljivost i glas mladih učesnika/ca kroz specijaliziranu rubriku „Mikrofon srednjoškolaca/ki“. „Od početka mog mandata unutar Upravnog odbora, saradnja s ONAuBiH je izvanredna, te se trudimo da ostavimo primjer dobrog partnerstva budućim generacijama“, rekao je Imad.

Kao jedan od primjera inicijativa koje su napravile promjenu u bosanskohercegovačkom obrazovnom sistemu Imad izdvaja „I kopija vrijedi“. Navodi da su ovom inicijativom promijenjeni članovi statuta u zakonu o visokoškolskom obrazovanju s kojim sada studenti/ce na Univerzitetu u Sarajevu, Univerzitetu u Bihaću, Univerzitetu u Zenici, Univerzitetu u Tuzli i Sveučilištu u Mostaru imaju priliku predati ovjerene kopije u jednom upisnom roku.

Uzimajući u obzir sastav organizacije koja isključivo okuplja srednjoškolce/ke, oni/e aktivno slušaju povratne informacije od prijatelja, kolega i drugih srednjoškolaca/ki te koriste vlastita iskustva i zajedničke resurse kako bi rješavali sve izazove i poteškoće.

Za kraj, Lisica je rekao: „Vjerujem da kada pokažemo volju za promjenom, uvijek će biti neko ko će nas podržati.“

Imad, privatni arhiv
Ovaj članak je nastao kroz projekt „Putokaz za mlade, karike za promjene“, koji provodi Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Zaviri „Iza duge“, vidjećeš da smiješ
Studiranje i stres
Poziv na učešće na konkursu na temu „Nasilje nad LGBTIQ osobama – moja priča“
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Da li je Zemlja ravna ploča?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
More Stories
„Ne nadajte se da ćete se riješiti knjiga“ – Antikvarijat Ramajana