Ante Jurić-Marijanović: Dugo toplo ljeto

  1. Poplave vs. Potres

Kad bih vas pitao šta biste radije bili, poplava ili potres, što biste odgovorili? Nezgodno pitanje svakako, ali tu smo da odgovaramo i na nezgodna pitanja. Još su nam svima pred licima kaos i brutalnost potresa u prijestolnici Hrvatske, potresa u maloj i nerazvijenoj Petrinji, koji je zahvatio i BiH, i prestravljeni ljudi, uništene građevine i znamenitosti, i kao najveća tragedija – stradali ljudi. Tek što smo se počeli oporavljati od šoka, došle su poplave i nevrijeme, skoro pa tornada. Krovovi kuća su letjeli kao onaj papir na vjetriću u filmu „Američka ljepota“. I onda kao najveći paradoks, kao najveća tragedija – prilikom sanacije tih krovova strada više ljudi nego u već spomenutom potresu! Pa ti onda izaberi. A kaže gradonačelnik Tomašević (ZG), magistar održivog razvoja s Cambridgea, da se što hitnije moramo pripremati samo na još gore jer su nevrijeme i poplave direktna posljedica ljudskog djelovanja na klimu jedine nam planete. I kako bi to riješio Bandinjo, koji je volio fontane, spomenike i kavane, i tako vladao dok ga Gospod nije prekinuo? Sanacija vodovoda u Zagrebu će koštati 2 milijarde eura. A glavna priča je novi stadion za Dinamo. I onda ti daj polupismenom narodu vlast.

„Pakao ljudi, (unutra je) čisti pakao“, reče svećenik i potjera narod van crkve. Izgleda da nas pakao još ne brine.

  1. Zelenski vs. Putin

Učini se u jednom trenutku da će se stvari smiriti, počeo je i Zelenski govoriti o uvjetima pregovora. Nekako mi to zaparalo uši, pomislih, zar je moguće da će ipak malo stati na loptu svi? Naravno da nije moguće, samo je koristio taktiku svog omraženog ruskog kolege i kupovao vrijeme te žestoko lobirao za avione F-16. Premda je Zapad bio suzdržan u slanju oružja u vidu moćne avijacije, sada više suzdržan nije. Šalju Danci, šalju Holanđani. I šta sad? Mali Zeleni zajeb’o malog Putina? Samo su zajebali narod koji će još više ginuti. U toku su vježbe, a piloti već ginu. Zanimljiva je i izjava Bradena Allenbya, profesora s Univerziteta u Arizoni i eksperta za vojne i sigurnosne tehnologije, kao i ratovanje, za Al Jazeeru: „Civili će, sa svojim očekivanjima oblikovanim filmovima i video igricama, vjerovatno pogrešno zamijeniti spori, mukotrpni tempo ove vrste sukoba za neuspjeh, umjesto da shvate da prava temeljna dinamika sukoba zavisi od pitanja kao što je ono hoće li Rusi i dalje trpjeti ne samo gubitke na bojnom polju, već i značajnu štetu svojim dugoročnim ekonomskim i geopolitičkim izgledima, te može li se na kraju pronaći neka vrsta političkog rješenja prihvatljivog i za Ukrajince i Ruse.“

Rusija rat izgubiti neće. Rusija se iz okupiranih područja povući neće. Ukrajina neće prestati lobirati za još oružja. Ova tema će još dugo biti aktuelna, i nemojte se nadati nekom izvjesnom ishodu.

Preporučujem čitav članak da biste shvatili koliko je kompleksna priča oko navedene teme:

https://balkans.aljazeera.net/teme/2023/8/26/zasto-avioni-f-16-nece-promijeniti-tok-rata-u-ukrajini

  1. Kralj Tvrtko – Bosanac, Srbin ili Hrvat?

Dugo već nismo pričali o nekom problemu na relaciji Sarajevo – Banja Luka. Kralj Tvrtko sjeo kao budali šamar. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine već mjesecima traje rasprava gdje treba staviti spomenik prvom bosanskom kralju, a to kraljevstvo je bogami bilo pozamašno – od Šibenika, Trogira, Splita na zapadu, do Rače, Srebrenice, Zvornika na istoku, pa do Kotora na jugu (isključujemo prostor Dubrovačke Republike, naravno). Vlažni san svakog zaljubljenog u Bosnu i njenu srednjovjekovnu moć. Taman po mjeri današnje sarajevske čaršije. Ali nije baš skroz po mjeri, jer ga svojataju i Hrvati i Srbi, što nije posve netačno. Kako Benjamini ne bi bilo dosadno, Draško je žestoko krenuo u kampanju tako da će i Banjaluka dobiti spomenik prvom bosanskom kralju (koji je za Draška čisti Srbin, naravno), najavljuje mladi gradonačelnik.

Čitavu priču odlično je sažeo Emir O. Filipović u knjizi: „Srednjovjekovne zemlje kojima su vladale dinastije u svojoj suštini bile (su) patrimonijalne dinastičke države pri čemu se onda vladari predmodernog doba često smatraju i nositeljima narodnog identiteta. Međutim, kako je to ustvrdio još Thomas DaCosta Kaufmann (povjesničar umjetnosti s Harvarda), dinastički identitet je vladajućim familijama bio važniji od njihovog etničkog ili nacionalnog karaktera. U tom smislu pokušaj da se bosanska obitelj Kotromanića definira i bilježi kao isključivo domaća, srpska, hrvatska ili pak njemačka dinastija, postaje sasvim nebitan pošto je pripadnicima tog vladarskog roda njihov identitet prvenstveno bio dinastički, plemićki i kraljevski.“*

Povijest je učiteljica života? Onda mora da je išla u Široki po diplomu.

  1. Ljuti Mile ugrožen, a veseli Draško čuva svetinje

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odgovorilo je negativno na zahtjev Odbora za zaštitu i prava Srba u FBiH za održavanjem protesta u petak u znak podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću zbog optužnice Tužilaštva BiH“, saznaje Klix.ba.

„Predsjedniče, uz Vas smo! Čuvaj nam Srpsku!“ Kozarska Dubica

„Predsjedniče, uz Vas smo! Čuvaj nam Srpsku!“ Prnjavor

Kakav emotivni dualitet, u prvoj rečenici smo sa predsjednikom na Vi, a već u drugoj na ti. Koliko je to samo kompleksna ljubav.

„Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića predstavlja pokušaj međunarodnog intervencionizma u pravni sistem.“ (RTRS)

Kralj od Bakinaca, neustrašivi Lemi, ima podršku sa svih strana Srpske! Panika i ugroza zbog Suda kojeg ni sam Dodik ne priznaje. A ne priznaje baš ni instituciju Predsjedništva BiH, pa ni državu BiH. No, opet smeta da ne mogu prosvjedi… Zamislimo na trenutak mirni prosvjed Bošnjaka ispred zgrade Predsjedništva Republike Srpske za ugrožena prava Bakira Izetbegovića.

Ovo je dobar trenutak da se podsjetimo rečenice Thomasa DaCoste Kaufmanna:

„…dinastički identitet je vladajućim familijama bio važniji od njihovog etničkog ili nacionalnog karaktera. U tom smislu pokušaj da se bosanska obitelj Kotromanića definira i bilježi kao isključivo domaća, srpska, hrvatska ili pak njemačka dinastija, postaje sasvim nebitan pošto je pripadnicima tog vladarskog roda njihov identitet prvenstveno bio dinastički, plemićki i kraljevski.“

„Što ste nervozni, pa budite ponosni, Kosovo i Metohija, srce da je ko Rusija!“ govori mladi mag političkog marketinga, gradonačelnik Banjaluke, jedan jedini Draško Stanivuković. „Simbolično prvo slovo ću ponijeti gore, da se zna čija je škola.“ „Šta čekate“, pita gradonačelnik zbunjene radnike. „Odobrenje“, odgovaraju radnici. „Netko ne da da napišete Kosovo i Metohija?“ uzvraća gradonačelnik. Upliće se i direktorica te ustanove, inače Osnovne škole „Vuk Karadžić“. Naravno, gradonačelnik je uporan, ponavlja da sigurno niti jedno ministarstvo Republike Srpske neće zabraniti postavljanje natpisa Kosovo i Metohija… Vrhunac je pitanje direktorici: „Je li ovo Albanija ili Republika Srpska?“ Prešao je igricu i natpis je naravno postavljen.

Spomenuh da je već prisvojio kralja Tvrtka i da će Banjaluka dobiti i taj spomenik, a kako je krenuo s natpisima, do izbora će tražiti i da na svakoj benzinskoj pumpi piše Kosovo i Metohija. Gradonačelnik inače posvećen lokalnim problemima i razvitku jednog grada.

Možda jesen i zima ohlade ove usijane glave? Hahahaha. Najbolje tek dolazi.

*(hvala fra Dragi Bojiću na inspiraciji za ovaj dio teksta!)

Banjaluka, autorska prava Wikipedia Commons
*Naslovna fotografija preuzeta sa FB stranice Драшко Станивуковић – Draško Stanivuković

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Haruna Bandić, bh. booktuberka: Književnost je intrigantna, mijenja nas iznutra, iznova
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
More Stories
Kako je propao rok, kako smo zavoljeli turbo-folk (II): Ne može nam niko ništa