10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao

Bićemo brutalni, oooo da. Nema vama više tješenja i dijagnoza tipa: imate prevelike kriterijume. Udariću te, ali ti mi nećeš moći vratiti nazad. Možda će karma, ali ja nisam single, right?

Idemo. Lista svega što ti fali u tvom malom životu, stari/stara.

1. Nemaš kriterijume

Imaš iza sebe propale veze od mjesec u kojima nisi bio srećan, obraćaćemo se u muškom rodu ovde, ali hej ti, damo, ti, ti, i na tebe se odnosi. Ne znaš šta hoćeš, pa ti valja sve što hoda na dvije noge… ili više? Ali okej, nećemo o tome da li gledaš National Geography kanal. Pristaješ na manje od onog što zaslužuješ, pa se tako kotrljaš na ljestvici kriterijuma. Ka dole. To nije ravna linija.

2. Ne brineš se o sebi

Da li imaš osjećaj da daješ previše pažnje, poštovanja, ljubavi drugim ljudima ali, nekako, kako li, bože moj, ne dobijaš to nazad. Da li daješ sve to sebi? „Voli sebe“ ne znači da staneš pred ogledalo i ponavljaš afirmaciju: volim sebe. Okej, ako si zgodan, može ti se desiti da se zaljubiš u sebe, pa poput mene ukućanima dubiš na glavi i umjesto „dobro jutro“ pjevaš: o moj bože, što sam proklet, juče zgodan, danas opet. Ali ne, voljeti sebe znači dati svu ljubav koju možeš dati, prvo sebi. Naljutiti se kad ti nešto ne odgovara. Ne dopustiti da te neko prekine dok pričaš. Razmišljati glavom, a ne srcem, i ljude koji ti ne pružaju sve što želiš biti spreman odbaciti i razviti samopoštovanje. SVE ŠTO DAŠ SEBI, DAĆE TI I DRUGI.

3. Nisi srećan

Ne postoji nikakav razlog niti razdraganost u tebi koja bi mogla privući nekog. Ne postoji tvoj smisao za humor. Ne postoji tvoje zadovoljstvo sobom, pa tako dok to ne postigneš neće niko tobom ni biti zadovoljan.

Sreća je stanje svijesti. Postiže se tako što možeš podnijeti sebe dovoljno dugo. Čovjek koji zna da voli jeste čovjek kome ljubav ne treba, koji ne zavisi od toga koliko je ljubavi dobio od roditelja, prijatelja, muža, žene, djece. Ne očekuje je. Ne zahtijeva i nema potrebu za primanjem ljubavi koja određuje osjećaj sreće. SAM SA SOBOM.

4. Fizički si TOTALNO neprivlačan

Biraj: ćevapi ili orgazam. Ćevapi su lakši za naručiti, a i prije nego što ih naručiš, ne moraš se znojiti 6 mjeseci. Ali jebiga, onda: ne’š jebat. Osim ako ne voziš Poršea. Naruči ćevape!

 

Sad idemo na razloge koji i nisu toliko strašni…

5. Nisi spreman

Ne postoji ništa, osim toga što nisi spreman. Ne želiš. Ne možeš da primiš, niti da daš ljubav. Daj sebi vremena. Ovo je faza u kojoj odbijaš i ljude koje želiš. Izmoren si. Tu nema ništa loše i tu ništa ne možeš uraditi. Daj vremenu malo vremena.

6. Mator si i preplašen

Nemaš ti vremena za zajebavanje. Znam, moja prepičkasta (top treba) sestra je sad u ovoj fazi. Nije do tebe, ali do tebe je. A i do toga da ne znaš šta bi se trebalo desiti da nadmaši tvoju najbolju, sleš: posljednju, vezu. Drugi silazak boga ili tako nešto. Ali neka bude zgodan. Doći će.

7. Čauriš se kući, gledaš Balkan Info

Ne izlaziš napolje. Ili izlaziš, ali si stidljiv. Ako i nisi stidljiv, onda vjerovatno pričaš sa svima osim s osobom koja ti se đasvi. Tu ti mogu reći: budi ja. Izađi i kad ne znaš nikog, upoznaj. I pričaj sa simpom, i kad nemaš o čemu. Uglavnom se desi da je simpa glupa ko točak, a ti to ne bi znao da nisi popričao. Mislio bi i da je lijep/a i pametna i ubio bi se.

8. Ne shvataš

Ne kapiraš koncept veze. Tu ako nemaš konjske živce, ili u mom slučaju ako druga strana nema konjske živce, propali ste. U prvoj fazi svi će da navale na tvoju bolju/lošiju polovinu i na tebe i to je jednostavno nepisano pravilo, znači to mora. Nestaće zaljubljenost, počeće konflikti, ali (ne)prevazilaženje tih konflikata određuje gdje počinje ljubav. DAJ SEBE.

9. Smaraš/Nemaš fokus/Nemaš prioritete

Jbt, smaraš sebe i sve oko sebe. Zabavljaj se, nađi hobi, nađi šest, nađi ljubav, budi ljubav. Druga stavka, nemaš fokus. Možda si prezabavan i preentuzijastičan, ali neozbiljan. Može se biti zabavan u društvu i ozbiljno gristi u poslu i u životu. Jedno bez drugog ne ide. A prioriteti? Sam sebi…

10. Biraš pogrešno

Da li je jaka žena osuđena na slabog muškarca, nije. Pored Filipa se čak i ja osjećam slabo i zaštićeno, a svi znamo kakva sam ja, jaka, po svom, „neće meni niko govoriti“ ali eto, našao je i Roki, to jest ja, ko će njemu govoriti. Moraš naći nekog da mu učiniš život boljim, ali i on tebi.

Dragi moj, ako si singl i niko ti ne prilazi, nešto opasno ne štima u tvom životu. Budi srećan, budi magnet, budi harizmatičan, ali i ozbiljan. Budi zabavan ali neka se ljudi smiju s tobom, a ne tebi. Ne kao Dženifer Lorens, jebemu. Nisi klovn. Budi Kianu Rivs. Ili Skarlet Johanson. A ako si sam, ne leti za svakim. Budi misterija univerzuma i totalna enigma.

I učini mi uslugu, nemoj me nervirati. Nemoj da te sljedeći put sretnem, a ti singl, jebemu.

Pozdravčić, Maki

*Naslovna fotografije preuzeta sa https://prettyfun.com/quizzes/why-are-you-single/ 

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Pas nije samo životinja, nego prijatelj i porodica
Zlatna Karika Sara Vojičić: Heavy metal je oduvijek bio vrsta bunta protiv sistema
More Stories
Matej Skenderović u humanitarnom radu po svijetu