Poziv novinarima/kama, medijskim aktivistima/cama, studentima/cama – Sa politikom na TI!

Omladinska novinska asocijacija u BiH poziva mlade novinare/ke, studente/ice žurnalistike, freelancere/ice, medijske aktiviste/kinje na online trening političkog izvještavanja sa gradskih/općinskih/opštinskih sjednica kroz različite multimedijalne forme. Cilj treninga jeste da polaznici/ce edukacije tokom maja mjeseca 2021. nauče kako da na zanimljiv i inovativan način izvještavaju sa sjednica lokalna vijeća te da u mjesecima juni i juli 2021. kroz plaćenu praksu na omladinskom magazinu Karike izvještavaju o radu istih.

Kako je to moguće?

Tako što Omladinska novinska asocijacija u BiH i Omladinski magazin Karike realiziraju projekat Sa politikom na Ti čiji je glavni cilj educirati i osvijestiti mlade u BiH na temu lokalne politike kako bismo osnažili njihove kapacitete da mijenjaju aktuelnu političku situaciju u BiH kroz bolje i pametnije izbore na lokalnom nivou.

Dobro, ako me to stvarno zanima, šta trebam još da znam?

Trening će se održati online putem Zoom platforme 22. i 23. maj od 10 – 13h te 24. i 25. maja od 17 do 20h. Ohrabrujemo Te da se prijaviš ako te zanimaju mediji i politika i samo ako možeš učestvovati sve dane edukacije jer je završena edukacija uslov kako bi u narednim mjesecima mogao/la producirati sadržaj na omladinskom magazinu Karike i tako primijeniti stečeno znanje.

O čemu ćeš učiti na treningu?

Cilj edukacije jeste naučiti mlade novinare i novinarke kako da sadržaj sjednica predstave i približe mladima kroz inovativne i zanimljive medijske formate poput info-grafike i ilustracije. Trenerice i treneri obučit će polaznike/ice na koji način funkcioniraju općinska vijeća i koja je njihova uloga u lokalnom političkom životu, kako medijski pristupiti sjednicama te kako koristiti različite alate vizualizacije prikupljenog sadržaja. Nakon završene edukacije bit ćeš osposobljen/a da izvještavaš druge mlade o tome šta se dešava na sjednicama – o čemu se govori, na koji način, koji prijedlozi se predlažu, kako se razmatraju, kako se usvaja budžet grada/općine/opštine, na šta se troši, koliko su potrebe mladih zastupljene u okviru gradskih/općinskih/opštinskih budžeta i sl. Sve to u inovativnim i zanimljivim medijskim formatima poput infografika i ilustracija.

Super, šta treba da uradim ako želim da se prijavim!

Treba da pošalješ svoje ime i prezime, godište, grad iz kojeg dolaziš i iz kojeg bi mogao/la pratiti rad gradskih/općinskih/opštinskih vijeća. Također nam pošalji i kratko pismo motivacije. Objasni nam do 300 riječi zbog čega želiš da prisustvuješ ovakvoj jednoj edukaciji – šta su tvoji motivi i razlozi te zašto bismo baš Tebi trebali dati ovu priliku. Sve nam to pošalji na e-mail: redakcija.karike@gmail.com do 20. maja 2021. do 12h. Poziv za trening je otvoren za prijavu svim mladima od 18 do 35 godina iz čitave Bosne i Hercegovine.

Šta Ti sve nudimo?

Besplatnu online obuku, priliku za plaćenu praksu u omladinskom mediju, kao i mogućnost za lično usavršavanje!

Ako imaš neki dodatnih pitanja, možeš slobodno da nam pišeš na ammar.grabic@onaubih.ba

Radujemo se Tvojoj prijavi!

Ova aktivnost se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zašto se žene šminkaju?
Ko je, zapravo, Ognjen Pjano – psiholog (Karika)?
Vodič za pokrivene
Rodni stereotipi
More Stories
Granice