Zlatna Karika Merdith Spahić: Budite umjetnici svog života

 1. Ime i prezime?

Zovem se Merdith Spahić.

Merdith Spahić, privatni arhiv
 1. Gdje živiš?

Živim trenutno u Pittsburghu, u Pennsylvaniji (Sjedinjene Američke Države).

 1. Zanimanje?

Radim već pet godina u poznatom Carnegie muzeju umjetnosti u Pittsburghu kao ambasadorica galerije. Planiram biti internacionalni umjetnički kustos i dizajner. Inače, volim da dizajniram, dizajn interijera, arhitekturu, slikarstvo, modu i grafički dizajn.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 25 godina.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

U svoje slobodno vrijeme idem u galerije ili druge kulturne institucije da odmorim „dušu i oči“. Isto tako sam zaljubljenica u kozmetiku i šminku jer je i to za mene umjetnost, a volim i da pišem i čitam knjige.

 1. Šta za tebe predstavlja umjetnost i kolika je moć umjetnosti?

Teško je konkretizirati zašto i kako sam se počela baviti umjetnošću i dizajnom. Nije uvijek bilo jednostavno jer često sam čula kao „šta će ti to“ ili „od toga nemaš ništa“. Mislim da je jako ironično tako razmišljati jer smatram da su umjetnici okosnica društva. Od malih nogu sam smatrala sebe kao kreativnu i umjetničku dušu i to je došlo definitivno do izražaja kasnije. Uvijek sam se bavila modnim dizajnom, pozorištem, slikarstvom, grafičkim dizajnom, šminkanjem i pisanjem. Biti umjetnik je definitivno posebno i specifično razmišljanje, perspektiva i stil života. Volim umjetnost i dizajn jer možete kršiti ili postavljati pravila i pretvoriti imaginaciju u realnost, da li to kroz slikarstvo, ekshibicije, arhitekturu, modni dizajn, šminkanje ili muziku. Bez umjetnosti ovaj svijet bi bio mnogo dosadno i prosto besplodno mjesto.

 1. Kako izgleda tvoj jedan radni dan u Carnegie muzeju umjetnosti u Pittsburghu?

Obično je zauzeto i užurbano, posebno kada imamo nove međunarodne izložbe. Uglavnom pomažem u obilascima za preko 2.000 ljudi.

Merdith Spahić, privatni arhiv
 1. Koliko je važno da mladi posjećuju institucije kulture?

Važno je da mladi posjete kulturne institucije da bi ostali obrazovani i kulturni te cijenili umjetnost.

 1. Baviš se i grafičkim dizajnom, pa šta je ključno za kvalitetan rad?

Za kvalitetan rad potrebno je mnogo vremena i truda, kao i razlikovanje od svih ostalih. Isto tako preciznost, jedinstvene i originalne ideje i dizajn.

 1. Šta te najviše motivira i inspirira u radu?

Moram priznati da imam te dane kada se jako opterećujem sa stvarima i pitam se „šta ja radim“ ili „je li ovo dobro za mene i moju budućnost“. Pandemija korona virusa me je definitivno natjerala da pronađem različite načine za motivaciju jer je u mom akademskom životu bilo toliko neizvjesnosti. Ali kad razmišljam o svemu, shvatim da sam svake godine savladala neke prepreke pa me to tješi i daje motivaciju, u tome sam našla ljepotu i olakšanje. Naravno, trudim se da budem ljubaznija prema sebi i strpljivija. A, konačno, podrška mojih roditelja i sestre mi znači cijeli svijet.  Najveća inspiracija mi je kada sam okružena inteligentnim, vrijednim i kreativnim ljudima, bilo da su to moje kolege s posla, prijatelji u inostranstvu koji su poduzetnici i umjetnici. Ono što me također inspiriše jesu putovanja i posjete različitim kulturama i ljudima, uživam u različitostima.

 1. Šta je to što te veže za Bosnu i Hercegovinu?

Definitivno prvih nekoliko stvari koje mi padnu na pamet jesu moja porodica i prijatelji i biti u svom elementu. Zaista vjerujem da me je iskustvo tokom mog djetinjstva i mladih tinejdžerskih godina života u Sarajevu definitivno oblikovalo da budem osoba kakva sam danas. Dobila sam drugačiju perspektivu i znanje tokom svog života u Bosni i Hercegovini. U meni je mnogo nostalgije da se vratim, ali to ima svoju priču.

 1. Gdje na internetu drugi mladi mogu da te prate?

Imam Instagram i Facebook.

 1. Koji su tvoji planovi za naredni period?

Uvijek sam bila opsjednuta budućnošću, međutim, pandemija korona virusa naučila me je da se fokusiram na sadašnjost i na ono što se dešava u ovom momentu. Ali, ipak, definitivno imam svašta u planu. Planiram da postanem međunarodni kustos i dizajner. Trenutno kuriram izložbu koja predstavlja deset balkanskih umjetnika i arhitekata, a koja je dio diplomskog projekta. Planiram putovanje da radim za Guggenheim muzej u Abu Dhabiju koji će se otvoriti tek u 2025. godine. Ali prije toga voljela bih da magistriram u umjetničkom menadžmentu ili arhitekturi interijera i da se odselim u New York City. Želim biti uticajni zagovornik u kulturnim umjetnostima širom svijeta, posebno kao žena i prva generacija Amerikanki. Želim biti mlada umjetnička liderica i motivacija novim generacijama.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Do sada nisam čula za magazin „Karike“, ali čast mi je da sam dio ovoga.

 1. Poruka mladima za kraj…

Ne zadržavajte se na prošlosti, već oprostite sebi i drugima i idite dalje. Ne tražite sreću, stvorite je. Budete arhitekta vlastite sreće i uspjeha. Budite umjetnici svog života!

 

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zašto se žene šminkaju?
Ko je, zapravo, Ognjen Pjano – psiholog (Karika)?
Vodič za pokrivene
Rodni stereotipi
More Stories
Književnost mladih: Faris Begović