Zaviri „Iza duge“, vidjećeš da smiješ

Piše: Vanja Šunjić

Malo ko od nas u djetinjstvu nije maštao o tome da jednom prekorači tu šarenu liniju i pređe iza duge, sanjajući o ljepoti i neograničenim slobodama koje nas čekaju s druge strane. Odrastanje i elementarno poznavanje fizike su nas obeshrabrili u ovim naumima, no Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) nas od 2021. godine, kroz projekat „Iza duge“, podsjeća da duga nije samo optička pojava i da bismo svi trebali da zavirimo iza, gdje LGBTIQ+ osobe žive svoje autentične živote, bore se za osnovna ljudska prava, strahuju, vole i slave svoje identitete.

Projekat je nastao s idejom da se poveća glas mladih LGBTIQ+ osoba, njihovih porodica i saveznika_ca u sigurnom prostoru, prevashodno Omladinskom magazinu „Karike“, na način da u formi bloga pripadnici_e LGBTIQ+ zajednice pišu o svome iskustvu i tako edukuju heteroseksualne i cisrodne vršnjake i vršnjakinje.

Anes Osmić, bivši urednik Omladinskog magazina „Karike“ i jedan od idejnih tvoraca projekta „Iza duge“ ističe da je važno da se u medijima govori o LGBTIQ+ temama. Osim toga, prema njegovim riječima, važno je kreirati prostore i prilike da to rade i mladi za mlade, na bliskom jeziku i iskustvu, jer se tako, poruke i znanja lakše usvajaju.

„Za vrijeme mog uredničkog angažmana u ‘Karikama’ bilo nam je važno da se mladi u sigurnom medijskom prostoru upoznaju sa svojim vršnjacima, čitaju o najrazličitijim iskustvima, komuniciraju, te se educiraju. Željeli smo da kreiramo siguran, otvoren, pluralan, inkluzivan, kritički nastrojen medijski prostor. Otuda je nastala i ideja za projekat ‘Iza duge’, koji se odlično uklopio u naše prethodne medijske sadržaje“, kaže Osmić.

Priče koje su producirane počele su da bude veliku pažnju javnosti, kako mladih, tako i onih starijih, jer je to bio jedan od rijetkih prostora (osim portala lgbti.ba) gdje se na edukativan i autentičan način moglo čitati o životu i položaju LGBTIQ+ osoba u našem društvu i gdje se šira javnost može edukovati o pravima LGBTIQ+ zajednice. Osim blogova, na ‘Karikama’ su počeli da se pišu i ozbiljni istraživački tekstovi koji su demistifikovali narative o potrebi za Povorkom ponosa, u kojima su stručne osobe (psiholozi, pravnici, ljekari) govorili o ovim temama, pisalo se o queer historiji i kulturi, a producirani su i drugi medijski formati.

Ammar Grabić, jedan od članova projektnog tima ističe da mu je ovaj projekat lično značio, jer adresiranje problema i slanje poruka su u skladu sa njegovim vrijednostima koje zagovara u svakodnevnom životu.

„Kroz projekat ‘Iza duge’ ukupno je producirano 57 blogova mladih LGBTIQ+ autora_ica, njihovih saveznika_ca, prijatelja_ica i porodice. Kroz 20 Q&A animiranih videa nastojali smo educirati heteroseksualne-cisrodne bh. građane_ke o iskustvu i generalno nedoumicama koje imaju po pitanju roda, spola i drugih pitanja u vezi sa zajednicom. Kroz specijalizirane konkurse i bilbord kampanju u bh. gradovima nastojali smo promovisati kvir umjetnost i dati na značaju mladim i talentovanim umjetnicima_cama, da na alternativni način kontriraju govoru mržnje i narativu koji diskriminiše LGBTIQ+ zajednicu. Naša dvoipogodišnja avantura rezultirala je filmom ‘Sve boje duge’, gdje smo nastojali predstaviti stanje i položaj LGBTIQ+ mladih u Bosni i Hercegovini“, kaže Grabić.

Biti queer osoba u BiH je i dalje tabu, iz kojeg proizilazi mržnja prema LGBTIQ+ osobama kao i nepoznavanje potreba i suštine borbe. Najveću ulogu u procesu edukacije o ovim važnim temama trebali bi da imaju mediji, koji na nesenzacionalistički način, upućeno i dobronamjerno izvještavaju o LGBTIQ+ pravima, životu queer osoba i povorci ponosa. Nažalost, u BiH to uvijek nije slučaj, a veliki problem čine i stotine komentara koji se nižu ispod svakog teksta koji ne podliježu nikakvoj regulaciji, a uvredljivog su karaktera i pozivaju na mržnju i nasilje.

Kao jedna od projektnih aktivnosti „Iza duge“ bila je i publikacija Izvještavanje u bojama duginog spektra – Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBTIQ temama u Bosni i Hercegovini koju su sačinile Kristina Ljevak i Jasmina Čaušević. Publikaciji je prethodilo istraživanje o prisutnosti LGBTIQ+ tema na mejnstrim portalima, nakon čega su autorice, prateći upute Bh. povorke ponosa, sačinile priručnik o tome kako izvještavati o LGBTIQ+ temama.

U trenutku kada je počinjao projekat „Iza duge“, bilo je vrlo malo materijala za edukaciju i sama platforma je bila prilika za mlade novinarke i novinare koji bi se bavili ovim temama, a ne znaju kako, nemaju dovoljno znanja i iskustva, ne poznaju tematiku, terminologiju i nisu sigurni_e kako doći do sagovornika_ca.

Merima Mustafić, jedna od dopisnica Omladinskog magazina „Karike“ kaže da je projekat bio siguran prostor i motivacija jer su priče dopirale do velikog broja mladih ljudi i poticale ih na kreativno razmišljanje.

„Osjećala sam se sasvim slobodno u iznošenju svojih iskustava i stavova, a tome je posebno doprinijela otvorenost redakcije i spremnost na saradnju. Projekat ‘Iza duge’ je bio izrazito ohrabrujući ne samo za nas, aktivistkinje i aktiviste, već i za sve osobe koje su željele da podijele svoje priče sa širom javnosti, s ciljem širenja svijesti o LGBTIQ temama. Smatram da bi ovaj sjajni pristup magazina ‘Karike’ mogao poslužiti kao pozitivan primjer za druge medije“, zaključuje Mustafić.

Omladinska novinska asocijacija u BiH i Omladinski magazin „Karike“ nastavljaju i dalje pružati nezavisan, slobodan i siguran prostor svim mladima da pričaju o problemima koji ih tište i o temama za svoje vršnjake i vršnjakinje.

Ammar Grabić, Anes Osmić i Merima Mustafić (FOTO: Karike.ba, Canva)
Tekst preuzet sa https://lgbti.ba/zaviri-iza-duge-vidjeces-da-smijes/?fbclid=IwAR24eNJPei4N69yi7-7LDKq07F6iLBfj1iSH4ZcBoWwR88R-Bk0pVyGFK10
Članak je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Sarajevskog otvorenog centra i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Najčitaniji tekstovi

Stres u novinarskoj profesiji kao izazov modernog doba
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Ko se boji umjetne inteligencije još?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Čapljina kao grad smijeha, mazlumske priče i cijena
Imran Maglajlić, novi urednik Karika: Nećemo biti prostor kontaminiran dnevnopolitičkim splačinama
More Stories
Sa politikom na Ti – Nadležnosti općina/opština u BIH