Zašto iPhone „kaska“ za Androidom, ali funkcioniše brže od njega?

Ukoliko ste u onoj kategoriji osoba koje vječno staju na jednu stranu u bitci „iPhone protiv Androida“, te vas je privukao naslov koji implicira da je jedan bolji od drugoga, odmah da razjasnimo – nije. Niti to implicira autor naslovom članka, niti je to zapravo istina, a objasnit ću kasnije i zašto.

U jednom trenutku ste sigurno prilikom surfanja internetom naišli na fotografiju ili prepirku između „androidaša“ i „ajfonaša“ u kojem jedna strana, konkretno ljubitelji (ili, preciznije rečeno, fanboyi) Android uređaja ismijavaju iPhone jer kaska za ostalim Android uređajima kada su u pitanju specifikacije. Primjera radi, najnoviji iPhone ima procesor sa šest jezgara, dok Android telefoni već dugo imaju procesore sa osam jezgara. Slična je situacija sa RAM memorijom, odnosno radnom memorijom: novi iPhone ima 4 GB, dok najnoviji Android telefoni pretežno imaju 6 do 8 GB radne memorije. Međutim, s druge strane ćete često čuti argument kako iPhone uređajima ne trebaju tako jaki procesori i mnogo RAM memorije jer rade odlično ovakvi kakvi jesu. Oba argumenta su u potpunosti tačna, ali zbog čega je tako? Da bi razumjeli ovaj problem, moramo razumjeti nekoliko stvari koji čine suštinu operativnih sistema koji pokreću ove uređaje.

Operativni sistem koji se nalazi na iPhone uređajima zove se iOS i zatvorenog je koda (što znači da ga drugi ne mogu modifikovati i samostalno distribuirati), te je namijenjen striktno za uređaje koje proizvodi Apple – preciznije rečeno, najnoviji iOS 12 namijenjen je za 14 vrsta iPhone uređaja (izostaviti ćemo iPad i iPod uređaje). Apple također samostalno dizajnira određene komponente za svoje uređaje, poput ranije spomenutog procesora sa šest jezgara. Samim tim što proizvodi uređaje i razvija sistem samostalno, Apple ima potpunu kontrolu nad time šta se dešava i kako njihovi uređaji funkcionišu. iOS je optimizovan da radi savršeno tačno s tim određenim komponentama, te su komponente dizajnirane i optimizovane striktno za Apple-ove uređaje, što im omogućava da ne štede na određenim komponentama. Upravo to dovodi do toga da na testovima sirove snage procesori u iPhone uređajima postignu bolji rezultat nego oni u Android uređajima. Više o tome možete pročitati u ovom članku.

S druge strane, Android je otvorenog koda što znači da ga može koristiti i modifikovati ko god želi. Upravo zbog toga mnogi proizvođači telefona koriste Android operativni sistem za svoje uređaje, a to nas dovodi do mnogo većeg broja uređaja nego kada su u pitanju uređaji sa iOS operativnim sistemom. Kako proizvođači telefona (s izuzetkom njih nekoliko) ne proizvode vlastite komponente nego koriste neke druge, hardver (komponente) i softver (sistem) nisu optimizovani kao u Apple uređajima. Ova pojava se zove fragmentacija Android operativnog sistema i jedan je od najvećih problema koje Android ima.

Bitnu ulogu igraju i kompleksnije stvari kao što je razlika u programskim jezicima na kojima su zasnovani ovi operativni sistemi. Grubo rečeno, programski jezik na kojem je zasnovan Android operativni sistem funkcioniše na nešto drugačiji način te zahtijeva više resursa za rad nego programski jezik na kojem je zasnovan iOS operativni sistem. To je, zapravo, jedan od osnovnih razloga zašto Android uređaji imaju više radne memorije (RAM).

Na početku teksta sam obećao da ću objasniti zašto iPhone uređaji nisu bolji od Android uređaja i obratno, te je red da se dotaknemo i toga.

U suštini, ne postoji univerzalna istina, odnosno u ovom slučaju ne postoji operativni sistem koji je savršen i koji u svojoj cijelosti odgovara apsolutno svim korisnicima.

Oba navedena operativna sistema – i iOS i Android – imaju svoje prednosti i mane i uvijek će postojati podjela na tri (ne dvije) grupe korisnika: one kojima odgovara Android, one kojima odgovara iOS, i na kraju one koje zapravo ne zanima koji operativni sistem imaju na telefonu sve dok ispunjava njihove potrebe.

Treća grupa srećom ima sve više članova iz jednog jedinog razloga: zato što mobilni telefoni postaju sve bolji, nezavisno od toga da li su u pitanju jeftini uređaji ili telefoni od preko 1000 KM. Kao neko ko se bavi mobilnim telefonima i tehnologijom općenito, i kao neko ko je koristio najnovije Android i iPhone uređaje, mogu slobodno reći da nećete primijetiti previše veliku razliku u brzini prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg Galaxy uređaja, te brzini najnovijeg iPhone i najnovijeg Android telefona. Štaviše, telefoni koji koštaju čak dva do tri puta manje nego najnoviji telefon neke kompanije će vam biti sasvim dovoljni za vaše potrebe.

Kako tačno to znam?

Zato što i sam koristim telefon star preko dvije godine koji me i sada služi savršeno.

Ni sam nisam fanboy određenog operativnog sistema (ili, kako bi to moj kolega rekao, ateista sam za operativni sistem), ali mi generalno više odgovara Android – što ne znači da u određenom periodu života nisam koristio iPhone uređaj koji, zapravo, još uvijek posjedujem. Oba operativna sistema imaju svojih mana, te je potrebno koristiti oba (po mogućnosti istovremeno, da bude fer) kako bi dovoljno upoznali prednosti i mane i jednog i drugog, i kako bi mogli donijeti zaključak koji operativni sistem je za vas bolji i koji operativni sistem vama više odgovara.

Nemam ni ja ni iko drugi pravo da kažem „ovaj je bolji od onog drugog“ samo zato što meni više odgovara – spomenuo sam ranije da i sam koristim telefon star preko dvije godine koji ima istu količinu radne memorije kao i najnoviji iPhone. Meni odgovara, što ne znači da će neko ko čita ovaj tekst imati isto mišljenje kao ja.

Na kraju, želio bih napomenuti da je pravilnije reći „iOS protiv Androida“ a ne „iPhone protiv Androida“ s obzirom da je iPhone uređaj, a iOS operativni sistem koji dolazi na iPhone uređajima. Međutim, većina korisnika svejedno koristi termin iPhone kada zapravo misle na iOS, te sam zbog toga u neku ruku bio primoran koristiti manje pravilan termin.

 

*Naslovna fotografija preuzeta sa Tech Advisor

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Pas nije samo životinja, nego prijatelj i porodica
Ma gdje ću na onu stranu, da me neko ubije?
More Stories
Šta mladi očekuju od političara?