Vremenska prognoza za 1.5.2018. godine

Kako bismo bili pravi medij Bosne i Hercegovine, onda je sasvim nužno da objavimo članak koji će nam nešto više reći o vremenu za prvomajski praznik.

Prvi maj ili Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije odžane u Chicagu, 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Nakon toga, 1889. godine na prvom kongresu Druge internacionale, odlučeno je da će se 1. maj obilježavati kao Dan rada, u čast borbe za radnička prava. U biti cijelo devetnaesto stoljeće je obilježeno teškim borbama protiv surovih uslova rada, beskrupuloznih izrabljivanja, te kršenja, ne tek radničkih, već ljudskih prava.

Danas, dva stoljeća naprijed, jenuo je toliki protestantski duh, vjerovatno zbog optimalnih uslova rada i ispoštovanih prava. Vjerovatno, bi ovo bila hipoteza koju bi zaključilo biće s Marsa, koje je došlo u posjet Zemlji za Prvi maj. Vjerovatno to, jer danas, dva stoljeća naprijed, možemo zaključiti da se nismo odmakli iz devetnaestog stoljeća, bez ikakvih  popratnih hipoteza. Možda smo čak „napredovali“ i u sedamnaesti vijek, s obzirom da nam je protestantski duh poprilično jenuo.Bez obzira na sve, u lijepoj našoj, ovaj praznik neće ostati bez pardona, stoga nam je naša vlada omogućila slobodan čak i 2.maj. Doduše, oslobodila ga je posla za obrazovanje i vladu, ali nećemo biti cjepidlake.

Bosanskohercegovački studenti i studentice bi se trebali odmoriti od zastarjelog sistema obrazovanja, ispolitiziranog gradiva i ni slova ‘b’ od bolonje. Političari i vlada se nemaju baš od čega odmoriti s obzirom na činjenicu da i radnim danima ne rade, ali bar su našli način da i oni pošteno ne rade, a to će biti na neradni dan. Postoji još jedna sitnica, oko koje se uvijek pronađe neko ‘pametan’ da je preuveličava, a to je da nam naša vlada omogućuje slobodne dane i naredna 363 dana u godini! Možda će se ovaj fenomen činiti čudnim marsovcu s početka priče, ali on je veoma dobro poznat mnogima;

Mami koja po treći put krpi istu pelenu svom novorođenčetu; Tati koji jedva čeko ljeto da postavi koju skelu u Sloveniji, zbog izgradnje novog hotela; apotekarima/kama koji/e teško uzimaju zadnji dinar od penzionera/ki za Andol ili Venogel; Prvačićima koji imaju jednu svesku – svaštaru; Diplomi koja visi mačku o repu, pekarki koja piše naučne radove, mojoj svekrvi koja se preselila u Ameriku, Emiru koji je tehnološki višak, ženi koja mi je jutros zvnoila na vrata i tražila ‘šta za jesti’, pa u konačnici, bit će poznato i marsovcu, ukoliko se zadrži nešto duže.

Tako da se za prvi maj u BiH, očekuje poprilično devetnaestostoljetno vrijeme, a dugoročnije prognoze ne pokazuju razvedrenje, do možda narednih izbora. Eventualno, do probuđenog protestantnskoga vjetra, a poseban naglasak je na omladinskim krajevima, gdje je trenutno mirno stanje bez jačih vjetrova.

Ovo je vrijeme paklenih vozača

Osim navedene prognoze, metorolozi upućuju da će kišoviti april poplaviti i maj, tako da će stanje na putevima biti poprilično zeznuto. Ukoliko, naravno, ne idete službenim autom čije gorivo plaća isključivo državna blagajna. U tom slučaju ste bezbjedni. Za sve ostale  obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog predsjednika ili predsjednikovu ženu.

Nismo izostavili ni lijepe vijesti za vegeterijance, te tako obaviještavamo da će se u ravničarskim dijelovima zemlje, za 1.maj, izostaviti simbolično janje na ražnju, uslijed nedostatka mjesečnih plaća.
Ipak, meteorolozi ne jamče da će isti slučaj biti sa govedinom, teletinom tako da će zrak biti poprilično zagušljiv od dima ćevapa, eventualno ‘ljute krajiške’.

Medijska slika će i dalje, u većinskom dijelu zemlje, izbacivati negativne članke u atmosferu, tako da se pretpostavlja odlazak bar tri do četiri mlade osobe iz BiH.

Upozorenje i svim meteoropatima

Ukoliko vam se navedeno vremensko stanje ne dopada i spremate se za naredni protest, eko akciju, maraton, seminar ili radionicu, preporuka je da nastavite ne obazirući se na vremenske nepogode. Od gorega nije da dodate 3×1 tabletu pozitive, a u slučaju kiše, savjetuje se kišobran dobre volje. Ipak, treba nam pozitivnih priča da se ističemo i da vas istaknemo; zato Nakačite se! na Karike i nastavite biti #samolijepovrijeme.

Naslovna fotgrafija preuzeta sa: radio.hrt.hr

Volimo pročitati vaše mišljenje...

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Queer prava za sve
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
More Stories
Alanfordovski futurizam