Šta mladi očekuju od političara?

Prošlog vikenda (15. – 16. 11.) imala sam priliku prisustvovati konferenciji „Brave New Media Forum“ održanoj u Beogradu u organizaciji Deutsche Welle-a. Konferencija je okupila preko 300 medijskih novinara, aktivista, youtubera i tinejdžera iz 12 zemalja. Tokom panel diskusija koje su održane, svi prisutni su imali priliku raspravljati o različitim temama, a ono o čemu se često pričalo bio je, naravno, odljev mozgova, te politička očekivanja mladih – teme koje su posebno zanimale prisutne učesnike konferencije s Balkana.

Miljana Pejić iz Krovne Organizacije Mladih Srbije (KOMS), predstavila je rezultate istraživanja na temu: „Šta mladi žele u Srbiji?“. Kako ona kaže, glavni razlog zbog kojeg je sprovedeno ovo istraživanje bila je činjenica da je većina mladih danas nezainteresovana za politiku.

„Naša istraživanja pokazuju da više od trećine mladih nikada nije izašlo na izbore, druga trećina ponekad izlazi na izbore, ponekad ne. Tek jedna trećina mladih redovno izlazi na izbore, što je dosta loše i to treba unaprediti. Oko 70 odsto mladih smatra da se nijedna politička partija ne bavi njima, odnosno da se ne bavi temama koje su njima važne“, rekla je Miljana.

Milijana Pejić, Fotografija preuzeta sa “Medija centar Beograd”

Kao neko ko živi u Bosni i Hercegovini, mogu da potvrdim da ovakva situacija nije prisutna samo u Srbiji. Aktivistica sam već skoro četiri godine, često radim s mladima, a i sama sam mlada osoba. Kroz razgovor sa svojim vršnjacima, često primijetim ogorčenost i razočaranost kada se razgovara o političkom sistemu u Bosni i Hercegovini.

Slušam o tome kako mladi nisu dovoljno uključeni u politiku, u političke procese i procese donošenja odluka, ali ne čujem da se neko pita zašto je to tako.

Zašto mladi ne izlaze na izbore u dovoljnoj mjeri? Zato što osjećaju nepovjerenje prema političkim partijama, smatraju da se ništa neće popraviti, ili su već glasovali pa se razočarali kada se silna obećanja te političke partije nekim „čudom“ nisu ispunila po završetku izbora.

Kroz anketu otvorenog tipa, na društvenim mrežama, pitala sam mlade šta je to što oni očekuju, žele i traže od političara. Mladi su kratkim odgovorima napisali da očekuju da se glas mladih više čuje i uvaži, da traže državu u kojoj porodične veze neće biti iznad znanja i truda, te da žele razumijevanje, ispunjena obećanja i ulaganje u mlade. Mladi također tvrde kako ne žele politiku u svim segmentima društva, tj. tamo gdje joj nije mjesto. Oni u političarima ne vide perspektivu, osobe kojima mogu vjerovati i osobe koje se bore za opće dobro ove države.

S druge strane, Miloš Kovačević, diplomirani politikolog u Banja Luci, kaže kako u posljednje vrijeme mladi sve manje očekuju, traže ili nešto žele od političara.

„Mladi koji nešto očekuju od političara, očekuju ono što ne mogu da dobiju, dok velika većina mladih ništa i ne očekuje. Dok jedan dio mladih traži pomoć i pažnju usmjerenu njima, drugi odgovornost, opet dolazimo do onih koji ne traže ništa, barem dobar dio njih koji apstinira od politike u ovoj zemlji.“

Činjenica je da postoje mladi koji se ne interesuju za politiku, ali svejedno bih voljela da političari više slušaju nas, ono što mi želimo i ono što nam je potrebno jer bi na taj način dobili odgovor na pitanje zašto mladi u masovnom broju odlaze s naših prostora i kako da spriječe taj problem. Smatram da smo mi dovoljno glasni, ali da nas se ne sluša i da naš glas ne dopire do onih do kojih treba. Poražavajuća činjenica je i to što u Bosni i Hercegovini ne postoje zakonske regulative koje se bave pitanjima mladih na državnom nivou.

Dok se priča o tome kako su mladi pasivni, ne učestvuju dovoljno u procesima donošenja odluka, većina gradova i općina također ne sprovodi politike prema mladima, niti ima konkretan dokument, tj. mehanizme kojima bi se regulisao status mladih i sve ono što nas se tiče.

Pored toga, mladi aktivisti/ce koji se trude da doprinesu poboljšanju, prije svega, svojih lokalnih zajednica, pa i same države, ne dobivaju dovoljne zasluge i priznanja za ono što rade.

Institut za razvoj mladih KULT je sproveo istraživanje o odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne gore, koje pokazuje da mladima gorući problem više ne predstavlja zaposlenje u Bosni i Hercegovini. Mladi odlaze jer u svojim zemljama ne vide nikakvu perspektivu, zatim zbog sve veće prisutnosti korupcije, zastupljenosti etičkih pitanja i ratne retorike, zbog nezadovoljstva zdravstvenim i obrazovnim sistemom, pa tek onda zbog problema nezaposlenosti.

I dok političari u medijima izlažu kako su „zabrinuti“ zbog sve većeg odlaska mladih iz BiH, svojim postupcima pokazuju upravo suprotno, jer su upravo oni ti koji su najvećim dijelom zaslužni za stvaranje države staraca; oni kao da podržavaju to što mladi svoju snagu i pamet iskorištavaju u zapadnim zemljama svijeta.

Azra Kerić, studentica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže kako je vrijeme da se prosperitet u BiH napokon stvori, a ne da se samo glorifikuje u govorima.

„Očekujem i tražim da obavljaju funkcije vodeći se najboljim interesom Bosne i Hercegovine i njenih građana/ki. Značaj obrazovanja je notorno poznat i kontinuirano poboljšanje je obaveza, što, između ostalog, uključuje i modernizaciju obrazovnih ustanova. Isto se očekuje i u resoru zdravstva, saobraćaja, turizma itd. Očekujem da svojom retorikom ne negiraju i ne degradiraju državu koju predstavljaju jer to je, najprostije i najblaže rečeno, besmisleno. Želim da se prosperitet stvori, a ne da se glorifikuje u govorima. Glorifikovati ga mogu i oni koji nemaju funkciju.“

Mladi od političara zaista ne traže ništa više od onoga što imaju mladi u zemljama gdje oni i odlaze. A to koliko će se političari zaista potruditi da ispune očekivanja mladih, pokazat će statistike broja mladih u koje ulažu neke druge države, koje su u njima vidjele i prepoznale potencijal.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
More Stories
Toni Toplan: “Poseban je osjećaj slušati muziku koju ste sami napisali”